Доступність посилання

ТОП новини

Економія газу влітку дасть у підсумку 3–4 дні опалення взимку – депутат


Київ – Припинення постачання гарячої води у Києві не гарантує, що зекономлені обсяги газу забезпечать безперебійне опалення у столиці взимку, запевняють експерти. Вони наголошують, що необхідно переобладнати котельні під альтернативні види палива. Крім того, чи вистачить киянам газу в опалювальний період – у великій мірі залежить від професійності керівництва НАК «Нафтогаз», зауважують експерти.

Ігор Луценко
Ігор Луценко

Столична влада має швидко переобладнати котельні міста під альтернативні види палив, у першу чергу під мазут, наголошує у розмові з Радіо Свобода депутат Київради Ігор Луценко. За його словами, припинення постачання гарячої води киянам не дозволить зекономити таку кількість природного газу, яка істотно змінить ситуацію під час опалювального сезону.

Вся ця літня економія дасть у підсумку 3–4 дні опалення під час зимового періоду
Ігор Луценко

«Вся ця літня економія дасть у підсумку 3–4 дні опалення під час зимового періоду. Тому, звісно, це досить малоефективний захід. Це або від бажання хоча б щось зробити, показати хоча б якусь діяльність, а, можливо, ще це частина задумки, пов’язаної з планами переділити «Київенерго», або переділити взагалі фінансові потоки в енергетичній сфері Києва», – зазначає Луценко.

Будемо сподіватись, що вони нас не обманюють в черговий раз – Кучеренко

Олексій Кучеренко
Олексій Кучеренко

Утім, колишній міністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко запевняє Радіо Свобода, що припинення гарячого водопостачання є адекватною реакцією на об’єктивні обставини. «Київенерго» має вписатися в річні ліміти постачання газу, наголошує він. Водночас Кучеренко зауважує, що рівень забезпечення столиці газом для опалення взимку все ж залежатиме від «Нафтогазу».

Чи дійсно той газ, який тепер заощадимо, піде на Київ взимку? Тут теоретично треба довіряти НАК «Нафтогаз», але яка там ситуація – ми до кінця не розуміємо
Олексій Кучеренко

«Чи дійсно той газ, який тепер заощадимо, піде на Київ взимку? Тут теоретично треба довіряти НАК «Нафтогаз», але яка там ситуація – ми до кінця не розуміємо. Будемо сподіватись, що вони нас не обманюють в черговий раз. Все залежить від професійної майстерності «Нафтогазу». Тут є питання, бо там молоде керівництво. Вони більше фінансисти, ніж менеджери такої потужної компанії», – каже Кучеренко.

«Київенерго» повідомило на своєму сайті про відключення теплопостачання усіх споживачів у столиці. Виробництво теплової енергії у Києві здійснюється на ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, а також на 4 станціях теплопостачання і 183 малих котельнях. Згідно з повідомленням «Київенерго», ліміти газу для ТЕЦ-6 забезпечують лише технологічні потреби, а для ТЕЦ-5 газу вистачає лише для роботи одного енергоблоку.

«Обмеживши споживання газу в літній період, Київ може використовувати зекономлений газ для стабілізації проходження опалювального сезону», — заявляє гендиректор ПАТ «Київенерго» Олександр Фоменко.

Опалювальний сезон у столиці буде складним – Кличко

Раніше мер Києва Віталій Кличко заявив, що опалювальний сезон у столиці буде складним. Зокрема, температуру у будинках доведеться понизити на кілька градусів. Також мер попередив киян, що доведеться економити не лише газ, а й електроенергію.

Разом із тим директор департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Дмитро Новицький заявив, що кількість будинків без гарячої води у Києві буде зростати. За його словами, влада таким чином економить газ, щоб узимку обігрівати квартири.

У свою чергу, заступник Кличка Ігор Ніконов заявив, що столична влада розглядає можливість встановлення модульних котелень для забезпечення киян теплом і гарячою водою взимку. Водночас він порадив столичним жителям заздалегідь подбати про утеплення власних будинків, перевірити електропроводку та запастися обігрівачами.

Від 1 липня у Києві гаряча вода подорожчала більш ніж на 70%, а холодна – на 130%. Також з 1 липня зросла вартість теплопостачання Києва на 90%.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG