Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент і Верховна Рада в унісон ратифікують Асоціацію


©Shutterstock
©Shutterstock

Страсбург – Європарламент у вівторок разом із Верховною Радою синхронно ратифікуватимуть Угоду про асоціацію між Україною та ЄС. І хоча впровадження Зони вільної торгівлі відклали на рік, євродепутати сподіваються, що їхня «переконлива й глибоко символічна підтримка цієї угоди додасть наснаги урядові, який має скористатися останнім шансом» для перетворення України на європейський лад.

Переважна більшість європейських парламентарів налаштована на солідарність із українцями, тож голосуватиме «за», – коментують у законодавчій установі ЄС. Хоча у дебатах, які заплановані перед голосуванням, безумовно, лунатимуть і скептичні голоси крайньоправих чи крайньолівих політиків з держав ЄС. Як зауважує доповідач із питань України, польський депутат від групи «народників» Яцек Саріуш-Вольські «галасу ці політичні сили здіймають багато, однак, на результат голосувань це великого впливу не має».

Минулої п’ятниці у Брюсселі відбулася зустріч єврокомісара з торгівлі Карела Де Гюхта, міністра закордонних справ України Павла Клімкіна та міністра економічного розвитку Росії Олексія Улюкаєва. Вони домовилися до кінця 2015 року відкласти тимчасове застосування частини про зону вільної торгівлі Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, яке б стосувалося обох сторін. Політичної частини Угоду про асоціацію це рішення не стосується. Натомість ЄС вирішив продовжити термін дії односторонніх торговельних преференцій для України до кінця 2015 року.

«Важливо, що зміст Угоди змін не зазнав, – коментує в інтерв’ю Радіо Свобода сьогоднішню ратифікацію угоди німецький парламентар від Європейської народної партії Мікаель Ґалер. Він переконаний, що асоціацію між Україною та ЄС у Страсбурзі підтримають переважною більшістю голосів і це має мотивувати й українських парламентарів та урядовців.

Я впевнений, що наша переконлива підтримка також стимулюватиме українських парламентарів і, особливо, урядовців – міністрів, які візьмуться до важкої праці
Мікаель Ґалер

«Я впевнений, що наша переконлива підтримка також стимулюватиме українських парламентарів і, особливо, урядовців – міністрів, які візьмуться до важкої праці. Це для України останній шанс. Переконаний, що народ чекає від політиків, що вони скористаються цим шансом і що вони не гратимуть у старі ігри», – каже євродепутат.

Той факт, що Київ має рік для реформування економіки, боротьби з корупцією та іншими аспектами, які відлякують інвесторів, пан Ґалер вважає позитивним.

Історичне онлайн-голосування

Представник групи консерваторів та реформістів і давній друг України, британець Чарльз Таннок заявляє, що не має сумнівів у тому, що ЄС мусить зайняти тверду позицію та діяти, щоб повернути територіальну цілісність Україні, «замінивши агресію на діалог».

Вперше у історії Європарламенту тут буде влаштована онлайн-трансляція сесії Верховної ради, а голосування відбудеться у Києві та Страсбурзі одночасно.

«Це наочно доведе наше спільне прагнення та солідарність із українцями», – каже Мікаель Ґалер і додає, що хоча нині в українсько-європейської угоди й будуть супротивники, але їх буде дуже мало.

Більшість у Європарламенті не піддається впливу політиків-екстремістів. І ця чітка підтримка також означатиме відверте «ні» агресії Москви
Чарльз Таннок

«Це засвідчить, що переважна більшість у Європарламенті не піддається впливу політиків-екстремістів. І ця чітка підтримка також означатиме відверте «ні» агресії Москви», – підкреслює німецький політик.

На обговорення в Європарламенті, яке передуватиме голосуванню, винесені й нові санкції, накладені на Росію, загальна ситуація в Україні та власне угода про асоціацію й ЗВТ. Напередодні депутати Європарламенту провели в Страсбурзі дебати на ще одну тему, пов’язану із Росією, а саме: щодо впливу на економіку й фермерство ЄС російського ембарго на європейські сільськогосподарські продукти. Єврокомісія раніше вже ухвалила низку рішень для термінової підтримки європейського ринку. Депутати ЄС на основі аналізів найбільш вражених держав співдружності, запропонували й свої рішення, зокрема, переорієнтувати продукцію із ЄС на інші ринки збуту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG