Доступність посилання

ТОП новини

Газова війна Росії. ЄС і Україна у пошуках прийнятного рішення


Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо (ліворуч), прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк (праворуч) і директор з енергетичних ринків в Європейській комісії Клаус-Дітер Борхардт під час відкриття газопроводу в Україну зі Словаччини, вересень 2014 року
Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо (ліворуч), прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк (праворуч) і директор з енергетичних ринків в Європейській комісії Клаус-Дітер Борхардт під час відкриття газопроводу в Україну зі Словаччини, вересень 2014 року

Брюссель – Єврокомісія та Україна продовжують пошуки компромісного рішення, щоб залагодити газову війну з Росією. Міністр з енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан у п’ятницю в Брюсселі зауважив, що стосовно компромісного рішення суперечливих питань надійшли додаткові пропозиції, тож наразі обмірковують – що у них прийнятне, а що ні. Щоб не було перешкод із реверсним постачанням газу в Україну, операторів які працюють із «Газпромом», примусять переписати контракти відповідно до нових європейських законів.

Домовленості, які б могли розблокувати постачання російського газу в Україну, шукають кожна зі сторін, включно з Європейською комісією. Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан у Брюсселі зустрічався з представниками цієї євроустанови. Вона надала Києву та Москві нові пропозиції, які мають додати до остаточного документа. Саме ці доповнення й стали причиною перенесення запланованих на п’ятницю тристоронніх зустрічей щодо газу у Брюсселі.

Є серед них пропозиції, з якими Україна не погоджується, пояснює міністр Продан, водночас, відмовляючись вдаватися у деталі.

Юрій Продан
Юрій Продан

«Українська і російська сторони отримали відповідні пропозиції від третьої сторони, – каже Юрій Продан. – До вівторка повинні сповістити Єврокомісії, які пункти є прийнятними, і Єврокомісія має все це інтегрувати в єдину позицію. Є пропозиції, щодо яких питань не виникає, але є й такі, з якими є велика кількість розходжень».

Наразі, щоб врегулювати ситуацію із постачанням газу, здійснюються два паралельні процеси. Перший – розгляд позову в Стокгольмському арбітражному суді, який може затягнутися до кінця наступного року. Другий – більш нагальний – перемовини й консультації за посередництва Єврокомісії, мета яких пошук так званого «проміжного рішення».

За словами українського міністра, мова йде про проміжний документ, який може бути ухвалений або у формі внесення змін до чинного контракту, або ж це може бути новий контракт. Однак, додає він, «на сьогодні складно узгодити всі позиції, тож процес затягується».

Переписувати контракти з «Газпромом» мають і європейці

Представник українського уряду наголосив на тому, що одним із компромісних рішень було б створення групи експертів від Єврокомісії, України та Росії, які будуть готувати свої висновки. Причому, і щодо транзитного контракту України та «Газпрому», і щодо контрактів Росії із європейськими операторами, бо все повинно відповідати європейському законодавству. Це дозволить і українцям вільно забезпечувати свої потреби виключно газом із ЄС, зазначив Юрій Продан.

Ми будемо мати можливість повністю забезпечити Україну реверсним газом
Юрій Продан

«Ми можемо і будемо мати можливість повністю забезпечити Україну реверсним газом, що повністю покриє її потреби. Це, наприклад постачання газу з території Словаччини, де є вільні потужності, які сьогодні, по суті, заблоковані «Газпромом», – вважає міністр.

Постачання газу подібними шляхами можуть працювати у всіх напрямках безперешкодно, – додає міністр, – але зміни цих контрактів з російським «Газпромом» вимагатимуть часу. Тож це стосується подальшої перспективи енергетичної безпеки.

Тим часом, напередодні зими для України наразі, за словами прем’єр-міністра Яценюка, є дві можливості: або проміжне рішення у Стокгольмському суді, або проміжне рішення на тристоронніх переговорах України, Росії та Єврокомісії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG