Доступність посилання

ТОП новини

Перемир’я на Донбасі ціною в 10 життів на день (світова преса)


Західна преса повідомляє про понад 330 загиблих в Україні під час «перемир’я» на Донбасі та про те, що в Росії збираються компенсувати втрати мільярдерам, які потрапили під західні санкції. А колишній «кремлівський банкір», який втратив прихильність російського президента, розповідає читачам британського ділового щоденника, що в Росії в «кріпацтві» живуть не лише звичайні громадяни, але і мільярдери, які можуть будь-якої хвилини втратити свої статки.

Газета New York Times повідомляє, що попри оголошене перемир’я, за даними ООН, за місяць перемир’я в Україні загинула 331 особа, або 10 осіб на день. Також газета повідомляє, що ООН отримала свідчення про масові поховання. Загальна кількість загиблих, за підрахунками ООН, складає щонайменше 3660 осіб, включно з військовим і цивільним населенням, а понад 8756 осіб були поранені. Про це заявив представник уповноваженого ООН з питань прав людини Джанні Маґаццені, представляючи звіт на 37 сторінках.

У звіті мовиться, що в серпні в Україні було помітне зростання кількості іноземних військових, серед них і російських вояків «у відпустці», які прийшли на допомогу місцевим сепаратистам. В Росії їх представляють як героїв, які захищають місцеве населення від «фашистського режиму» в Києві.

У звіті ООН наголошується, що насправді ці бойовики займаються «тероризуванням місцевого населення», «вбивствами, викраденням людей та тортурами». Більшість масових захоронень, про які дізналися ООН, є на території, що її контролюють бойовики. Їх закликають: не торкатися цих захоронень до того моменту, поки там не можна буде провести незалежного розслідування. Назагал, про території, контрольовані бойовиками, представник ООН каже, що там є «повна втрата порядку і законності».

Щодо Києва, то від нього представники ООН хотіли б бачити більшого контролю над військовими, особливо над добровольчими батальйонами.

Російські олігархи отримають компенсацію з бюджету?

Тим часом у Росії шукають способів компенсувати втрати російських олігархів, що постраждали внаслідок запровадження західних санкцій. Газета Financial Times повідомляє, що в Москві готують таку можливість. За повідомленням газети, в Москві планують наділити місцеві суди повноваженнями відбирати власність західних країн, для того, щоб компенсувати втрати російських олігархів за кордоном.

Проект законодавства прозвали «Закон вілли Роттенберґа» на згадку про маєток російського мільярдера Аркадія Роттенберґа, який був конфіскований внаслідок запровадження санкцій Європейським союзом та США. У Росії проект закону викликав критику через те, що влада робить заручником російський бюджет, намагаючись відшкодувати втрати своїм прихильникам. Навіть міністр економіки Олексій Улюкаєв висловився проти такого закону, пояснюючи, що він призведе до втечі іноземного капіталу з Росії.

В законі, ухваленому в першому читанні у середу, передбачається, що російський громадянин може отримати компенсацію з бюджету, а уряд потім повертатиме ці гроші з активів країни, яка наклала санкції.

У Росії всі «кріпаки Путіна» – колишній банкір

У ще одній публікації, присвяченій Росії, газета Financial Times опублікувала розмову з колишнім «кремлівським банкіром» Сергієм Пугачовим, який втратив прихильність Кремля і в 2012 році позбувся своєї багатомільярдної кораблебудівної імперії.

У своєму першому інтерв’ю для західних ЗМІ він розповів про те, що в Росії вже немає «недоторканних», і будь-який бізнесмен може втратити свої статки у ситуацій, коли у бізнес-середовищі домінує лише президент Путін.

«Сьогодні в Росії не існує приватної власності, – говорить Пугачов, –

є лише путінські кріпаки». Його слова кореспонденти газети інтерпретують у світлі нещодавньої втрати контролю над компанією «Башнєфть» з боку Володимира Євтушенкова. Експерти говорять про те, що в Росії змінюються правила гри у стосунках між Кремлем і олігархами.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG