Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії почали демонізувати кримських татар. Яка мета?


Святкування Дня кримськотатарського прапора, Сімферополь, червень 2014 року
Святкування Дня кримськотатарського прапора, Сімферополь, червень 2014 року

Сімферополь – Останнім часом у російських ЗМІ все частіше стали з’являтися матеріали про те, що ісламські радикали готові розпочати в Криму бойові дії. Наприклад, 8 жовтня «Независимая газета» надрукувала статтю під заголовком «Ісламісти щось замислюють у Криму», в якій, спираючись на заяви у соціальних мережах, робляться висновки щодо великої ймовірності виникнення на півострові озброєного опору з боку найбільшої групи місцевих мусульман – кримських татар.

На сайті російського Центру вивчення національних конфліктів та федеральної експертної мережі з’явився прогноз щодо ситуації у міжетнічних відносинах у регіонах Росії, і, зокрема в Криму. На думку експертів центру, головною проблемою півострова є «деструктивна» активність Меджлісу кримськотатарського народу, а за їхніми прогнозами – «серйозний інцидент може спровокувати масовий конфлікт».

Кримськотатарська громада наразі болісно переживає останні події навколо зникнення та загибелі за загадковими обставинами кримських татар. Разом з тим, у самому кримськотатарському соціумі немає агресії та закликів до війни. Це підтвердила і експерт Human Rights Watch Юлія Горбунова, яка останні тижні проводила на півострові дослідження.

«Загальний настрій в людей доволі пригнічений, але від жодного з них я не чула будь-яких войовничих чи ворожих заяв. В принципі кримські татари не бажають конфронтації», – зауважила представниця міжнародної правозахисної організації.

Одного зі зниклих – Едема Асанова – 6 жовтня було знайдено повішеним у закинутій будівлі. За офіційною версією, 25-річний хлопець наклав на себе руки. Раніше голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров попереджав, що слідство наполягатиме на ненасильницькому характері загибелі Асанова.

Події в Криму нагадують «чеченський сценарій» – Меджліс

Алі Хамзін
Алі Хамзін

Керівник відділу міжнародних зв’язків Меджлісу кримськотатарського народу Алі Хамзін звертає увагу на те, що події в Криму зараз розвиваються за «чеченським сценарієм».

Подібна активність російських ЗМІ дуже нагадує те, що відбувалося під час озброєних конфліктів на Кавказі, зокрема Чечні. Спочатку викрадення та зникнення людей, розповсюдження інформації про радикалізацію та утворення груп бойовиків та, як наслідок, активізація дій з боку російських силовиків проти певної групи людей.

Максим Шевченко
Максим Шевченко

Разом з тим, відомий російський журналіст, Максим Шевченко, якого вважають близьким до Кремля, під час свого перебування в Ялті охоче ділився роздумами щодо кримських татар і відзначав їх миролюбність.

«Це хороший, працелюбний народ, який, якщо ставитися до нього з повагою, може бути і другом, і братом, і разом будувати спільний Крим. Я багато спілкуюся з кримськими татарами та не відчуваю ніякого ворожого ставлення ані до російського, ані до українського населення Криму, некримськотатарського, скажімо так. Це перший народ у складі Російської Федерації, окрім чеченців, але там була війна, який може похвалитися тим, що він мав спеціальне обговорення з президентом величезної Російської Федерації, в якій ще 194 народи, проблем свого народу», – розповів російський журналіст Максим Шевченко в коментарі для Радіо Свобода.

Меджліс закликає кримських татар не залишати Крим

У Меджлісі тим часом закликають попри психологічний тиск не залишати Крим та не піддаватися на провокації.

Ми сьогодні маємо залишатися в Криму. В нас є потужна форма протистояння у вигляді міжнародного співтовариства
Алі Хамзін

«Саме в ім’я Батьківщини і тих принципів, які ми проповідували – повернутися за будь-яку ціну, ми сьогодні маємо залишатися в Криму. В нас є потужна форма протистояння у вигляді міжнародного співтовариства, і ми маємо це використати. У Кремлі врешті-решт мають зрозуміти, що ми не маємо логічних причин узятися за зброю та протистояти», – наголосив Алі Хамзін.

Раніше національний лідер кримських татар Мустафа Джемілєв також звертався до співвітчизників із закликом не залишати півострів.

За даними ООН, кількість вимушених переселенців із Криму на материковій Україні збільшилася до майже 18 тисяч осіб.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG