Доступність посилання

ТОП новини

Порушники прав людини на Донбасі користуються безкарністю – ООН


Проросійський бойовик біля зруйнованих будинків у північно-західній частині Донецька, 13 листопада 2014 року
Проросійський бойовик біля зруйнованих будинків у північно-західній частині Донецька, 13 листопада 2014 року

На Сході України після підписання угоди про припинення вогню загинуло 957 людей, повідомляє Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні у своєму останньому звіті. Документ наголошує, що ситуація з дотриманням прав людини в регіоні залишається надзвичайно тривожною, а порушників не карають.

Не дивлячись на підписання Мінської угоди 5 вересня, і українські сили, і бойовики-сепаратисти порушували домовленість про припинення вогню на Сході України, зазначає звіт ООН про ситуацію прав людини в Україні, опублікований 20 листопада.

В середньому 13 людей – цивільні, військовослужбовці та сепаратисти – гинули на Сході щодня, починаючи з 6 вересня. Загалом, від початку збройного конфлікту на Донбасі, як мінімум 4042 людини загинуло, а 9350 було поранено.

Крім того, згідно з даними організації, трохи більше ніж 450 тисяч людей були змушені покинути свої домівки через конфлікт, стали біженцями, частина з них поїхали до Росії. Однак, як зазначається у звіті, за останні два місяці на блокпостах спостерігається потік людей, які повертаються з Росії назад на територію України.

Зруйнований внаслідок бойових дій будинок недалеко від Донецького аеропорту. 18 листопада 2014 року
Зруйнований внаслідок бойових дій будинок недалеко від Донецького аеропорту. 18 листопада 2014 року

У звіті також йдеться про те, що «сотні людей у військовій формі» перетинали кордон України з Росією в одну та іншу сторону. Цю інформацію місії ООН повідомили декілька надійних джерел. Інші джерела – зокрема український уряд – також повідомляють про передачу російської зброї представникам угруповань «ДНР» і «ЛНР».

Доповідь місії ООН є сьомим подібним документом, опублікованим організацією. У документі йдеться про спостереження організації у період часу від 17 вересня до 31 жовтня цього року.

«Ціла низка порушень і зловживань у царині прав людини»

За висновками доповіді ООН, говорити про будь-яке дотримання принципів прав людини на Сході України наразі не можна.

Ми бачимо цілу низку порушень, включаючи тортури, безцеремонні страти, примусову працю, статеве насильство
Равіна Шамдасані

«Ситуація у Східній Україні залишається дуже й дуже важкою. Ми бачимо цілу низку порушень і зловживань у царині прав людини, включаючи тортури, свавільні утримання в одиночному ув’язненні, безцеремонні страти, примусову працю, статеве насильство, а також руйнування і незаконне захоплення власності. У цій частині країни є повний розвал законності та правопорядку», – розповіла Радіо Свобода представниця Управління Верховного комісара ООН з прав людини Равіна Шамдасані.

Вона також повідомила, що порушують права людини як сепаратисти, так і українська армія і волонтерські батальйони.

Однією з найбільших проблем на Донбасі, за словами Шамдасані, є зникнення та викрадання людей.

«Ми говоримо про тисячі зниклих безвісти людей, які просто пропали. Можливо, вони знаходяться в одиночному ув’язненні. Зусилля для пошуку цих людей мають бути збільшені», – сказала вона.

З іншого боку, пояснила Шамдасані, варто докласти зусиль до закриття імпровізованих місць утримання. При затриманні люди мають знаходитися лише в офіційно визнаних та контрольованих місцях утримання під вартою. Однак, спостерігачам ООН стали відомі факти, коли сепаратисти утримували двох людей у «металевій коробці», яка ледве могла вмістити одного.

Однак, багато зниклих безвісти людей знаходять не в подібних місцях утримання, а в масових похованнях. Особистості зниклих розпізнають під час ексгумації.

«Ми дуже хвилюємося, – сказала Шамдасані. – Правопорядок на Сході України є практично майже цілком зруйнованим. Дуже тривожним є відсутність відповідальності. Ті, хто вчинив дуже серйозні порушення прав людини, здебільшого користуються безкарністю».

Від наслідків цього «політичного глухого кута» страждають цивільні громадяни, наголосила представниця Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG