Доступність посилання

ТОП новини

Річниця Євромайдану: в Україні поглиблюється розчарування відсутністю змін


©Shutterstock.
©Shutterstock.

Через рік після початку Революції гідності родичі загиблих під час протестів та багато інших громадян невдоволені напрямком, у якому рухається країна після втечі промосковського президента Віктора Януковича.

Люди, які у п’ятницю зібралися в Києві на церемонії відзначення річниці початку Євромайдану, були розсерджені відсутністю поступу в розслідуванні вбивств понад 100 протестувальників та кричали президентові Петру Порошенку «Де вбивці?».

Активісти Майдану розчаровані, що реформи відбуваються надто повільно. Вони кажуть, що почуваються ніби на каруселі, коли змінюються лише вершники на дерев’яних кониках. За їхніми словами, їх хвилює повсюдна корупція, від якої країна страждає з радянських часів, і зрощення політики та бізнесу, яке, бояться вони, ніколи не буде подолано.

«Це жахлива держава, – каже Наталя, 24-річна журналістка з Дніпропетровська, яка прагне реформ. – Немає можливостей, і нічого не змінюється – ті самі люди, ті самі проблеми, ті самі схеми».

Вона каже, що почувається у пастці та скаржиться на складність отримання віз до Європи та США. Вона, як і багато її друзів, хоче виїхати.

Активісти Майдану теж вважають, що для керівництва країни відлік часу вже почався. В Україні поширене розчарування тривалими переговорами навколо підписання коаліційної угоди. Також люди невдоволені повільним виконанням закону про люстрацію, внаслідок чого мільйони корумпованих українських чиновників можуть втратити посади.

Підприємець Борис Філатов, обраний до парламенту цього року, каже, що найбільша небезпека для України – це розчарування. Член команди Ігоря Коломойського Філатов каже, що перед Україною стоять і інші серйозні проблеми, на додачу до сепаратизму на сході.

«У нас досі немає прозорих правил, якими керувалася б наша політика, а також відповідальності за те, коли говорять одне, а роблять інше», - каже він. Він непокоїться через вплив бізнесу на політику, але наполягає, що немає нічого поганого, коли підприємець стає політиком, якщо є чіткі правила, що унеможливлюють корупцію.

«Однак я залишаюся оптимістом, – каже він. – У громадській свідомості відбувся тектонічний зсув. Ми показали на Майдані, що ми здатні на суспільну єдність і попри всі труднощі не повернемося назад; ми рухатимемося вперед, до західних ліберальних цінностей».

Виступаючи на коференції з нагоди першої річниці повстання на Майдані, посол США Джеффрі Паєт також назвав корупцію та відсутність реформ загрозами стабільності в Україні.

«Я гадаю, що найбільший чинник ризику – це відсутність змін, - сказав він. – Це думка в певних українських колах, що Україна може й далі жити так, як раніше. Я вважаю, що така позиція – це більша загроза, аніж російські танки... Результати, зміни звичних схем потрібно показати вже через кілька тижнів».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG