Доступність посилання

ТОП новини

Соціальні пільги на окупованій території не заморожені – міністр Розенко


Як отримати соціальні виплати українцям на окупованих територіях?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:15:01 0:00

Як отримати соціальні виплати українцям на окупованих територіях?

Українці, які проживають на окупованих територіях, розгублені – як їм отримати пенсії, дитячі виплати та інші соціальні нарахування. Багато сімей уже кілька місяців живуть без коштів на існування. Водночас чиновники запевняють, що нарахування здійснюються. Про механізм нарахування і отримання соціальних виплат Радіо Свобода розповів міністр соціальної політики і праці Павло Розенко.

– Що робити людям, які перебувають на окупованих територіях?

Ситуація надзвичайна, але ми маємо усі чітко розуміти, що на тій території у нас немає тривіальної ситуації, коли там працюють закони України, коли там працюють українські структури. Вони не виконують своїх обов’язків і не можуть надати відповідних послуг. Сьогодні на тій території не працюють українські закони, там немає українських органів влади. На інших територіях, коли справді є важка людина, яка не може вийти – до неї приходить соціальний працівник і надає певний вид соціальних послуг: починаючи від купівлі продуктів і до оплати соціальних послуг карткою.

У мене там захоплені усі приміщення органів соціальної політики і праці, усі приміщення пенсійного фонду

У мене в органах соціальної політики і праці сьогодні немає там жодного працівника. Я не можу дати жодній людині команду виконати закони України – у мене там захоплені усі приміщення органів соціальної політики і праці, у мене там захоплені усі приміщення пенсійного фонду. Там немає сьогодні людей, які можуть виконувати закони України. І тому я констатую факт – закони України там не працюють.

Логіки співчуття там, на жаль, з боку керівників терористичних організацій ми також не бачимо

Логіки співчуття там, на жаль, з боку керівників терористичних організацій ми також не бачимо. Тому у нас немає іншого виходу, ніж дати можливість отримати свої кошти, але за межами цієї території. Ми нараховуємо гроші людям на картки, але банківська сфера там повністю лежить. Навіть якщо працюють банкомати, але, вибачте, банкомат сам гроші не друкує. У банкомат також якось треба доставити цю готівку, яку потім людина може дістати звідти.

Ми не заморожуємо жодних соціальних виплат на неконтрольованій Україною території. Людям виплати нараховуються

Тому на сьогоднішній день у нас не стоїть мета когось у чомусь обмежити, ми не заморожуємо жодних соціальних виплат на неконтрольованій Україною території. Людям виплати нараховуються, але дати готівку чи здійснити соціальну послугу на тій території ми не можемо. У нас є один механізм – ми створюємо умови, хоча це і важко, щоб люди хоча б за межами цієї неконтрольованої території змогли оформити усі необхідні гроші, зняти готівку і хоча б якось прожити. Це єдина можливість, яку ми можемо сьогодні зробити.

– Російська пропаганда каже, що Україна обмежила виплати і відмовилася від своїх пенсіонерів і громадян. Що б Ви сказали на це?

Обмеження виплат зробили терористи, які захопили частину української території

– Я б сказав, що Україна робить усе, шоб ці виплати відбулися. Обмеження виплат зробили терористи, які захопили частину української території. Саме вони не дають соціальним працівникам виконувати свої обов’язки. Вони не дають можливості завезти туди готівку і розрахуватися з людьми.

Пограбовано близько 20 інкасаторських машин. Ці гроші використовують або для закупівлі зброї, або для розрахунків з найманцями, які вбивають наших солдат

У нас на сьогодні пограбовано близько 20 інкасаторських машин. Це статистика ще з літа цього року. Уже мова йде не про мільйони гривень, а про десятки-сотні тисяч гривень. І ці гроші ж не роздаються бойовиками чи терористами простим людям. Ми ж не бачимо черг до якогось приміщення, де роздаються кошти. Їх немає. Ці гроші використовують або для закупівлі зброї, або для розрахунків з найманцями, які потім за ці гроші вбивають наших солдат. І очевидно, що виходів з цієї ситуації може бути два. Перший – ми як влада забезпечуємо виплату усіх необхідних коштів на територіях, які повністю знаходяться під юрисдикцією і контролюються Україною. Другий – варіант Краматорська, Слов’янська та інших звільнених територій.

Коли територія звільняється – туди одразу приходять усі соціальні виплати

Коли територія звільняється – туди одразу приходять усі соціальні виплати. Слов’янськ звільнений, Краматорськ звільнений – усі соціальні виплати здійснюються і послуги надаються, платиться заробітна плата, пенсії, є продукти харчування в магазині, є світло, газ, тепло тощо. Третього варіанту ми поки що не бачимо.

– Сьогодні наш журналіст у Донецьку зняв, як стоїть черга пенсіонерів по вулиці Артема, в одному з колишніх приміщень банку. Там написано, що здійснюється виплата пенсій для мешканців Донеччини.

– Це не виплати, які здійснює українська влада. Хто їх там здійснює, як, та в якому порядку? Це подачка. Можливо, з тих величезних російських коштів, які туди вкачуються на купівлю зброї, на підтримку духу бойовиків. Безумовно, ми розуміємо, що ця територія знаходиться на грані соціального вибуху. І та сторона бойовиків, терористів також це розуміє. Безумовно, вони намагаються цю ситуацію якимось чином нормалізувати і виплатити людям хоча б якусь копійчинку, щоб потім це не переросло у соціальні бунти. Знову ж таки кажу, що українська держава готова взяти на себе і виконувати усі зобов’язання, які встановлені законом України.

– Проект до бюджету уже поділи на 2015 рік?

Усі соціальні виплати – допомога при народженні дитини, інші дитячі виплати, малозабезпеченим сім’ям – нараховуються

– Проекту бюджету ще немає. Ще триває узгодження макропоказників, але у проекті бюджету безумовно будуть враховані усі виплати, які ми маємо здійснити на тій території. Адже усі нарахування на заробітні плати тих людей, які б мали працювати у бюджетній сфері, нарахування на усі соціальні виплати – допомога при народженні дитини, інші дитячі виплати, малозабезпеченим сім’ям – нараховуються. Вони накопичуються, гроші залишаються в резерві.

– Тобто пропаганда російська каже, що у бюджеті немає грошей, тобто таким чином уряд економить на виплатах?

Усі люди, які виїжджають одразу отримують своє фінансування за увесь втрачений період

– У нас немає можливості і морального права економити на цій ситуації. Усі люди, які виїжджають одразу отримують своє фінансування за увесь втрачений період. Це ж не сьогодні все почалося. Так у деяких місцях припинення фінансування відбувалося з липня-серпня 2014 року. Але гроші на усіх персональних рахунках цих людей є у пенсійному фонді чи у соціальному захисті. У нас є всі дані. У нас фактично є портфоліо кожної людини. Кошти зарезервовані, тому ми готові виконати усі свої зобов’язання перед людьми, які знаходяться на тимчасово непідконтрольній українській владі території. Як тільки буде мінімальна можливість, або звільниться ця територія і повернена дія українського закону, або людина виїде, щоб отримати ці кошти, ми це реалізуємо. Усе дуже просто. Сьогодні відновлюється дія закону, сьогодні туди заходить українська влада – завтра починаються усі виплати на цій території. Дуже проста формула. Якщо ж ні, то людина виїжджає і ми тут намагаємося налагодити роботу.

  • Зображення 16x9

    Олексій Мацука

    Олексій Мацука – український журналіст. У квітні 2014 року увійшов до списку «100 героїв інформації», вперше опублікованого організацією «Репортери без кордонів». У жовтні 2014 року Олексію Мацуці присуджено міжнародну премію International Press Freedom Award організацією «Канадські журналісти за свободу висловлювань» (англійською: Canadian Journalists for Free Expression).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG