Доступність посилання

ТОП новини

Ціна за Крим. Медведєв, як і Путін, пишається анексією?


Президент Росії Володимир Путін і голова уряду Росії Дмитро Медведєв. Крим. 14 серпня 2014 року
Президент Росії Володимир Путін і голова уряду Росії Дмитро Медведєв. Крим. 14 серпня 2014 року

Керівник уряду Росії Дмитро Медведєв у середу поспілкувався з журналістами. За традицією, прем’єр Росії підбив підсумки року. Головними подіями 2014 Дмитро Медведєв назвав Олімпіаду в Сочі і приєднання Криму, яке в усьому цивілізованому світі називають анексією. Експерти вважають, що в подібній позиції керівника уряду нинішньої Росії немає нічого дивного.

Інтерв’ю у прямому ефірі вже стало традиційною для Дмитра Медведєва формою спілкування з російськими тележурналістами. Зазвичай така зустріч проходить у грудні, і глава кабінету має можливість оцінити виконану за рік роботу. Головними подіями 2014 року, за словами Медведєва, стали Олімпіада в Сочі і приєднання Криму.

Дмитро Медведєв
Дмитро Медведєв

«Крим – це не економічна категорія. Коли ми говоримо про Крим – будь-який російський громадянин, – ми розуміємо, що це і наша історія, і наша доля, і, в якийсь період, наш біль. І дуже велика кількість наших людей, які цього року проголосували за те, щоб повернутися в Російську Федерацію. Це той юридичний факт, з яким усі повинні рахуватися», – сказав Медведєв.

«Юридичний факт» чи анексія

Те, що професійний юрист Медведєв називає «юридичним фактом» у цивілізованому світі називають анексією і порушенням норм міжнародного права.

Президент інформаційно-дослідницького центру «Панорама», політолог Володимир Прибиловський вважає, що в нинішній ситуації в російській верхівці глава уряду і не міг сказати нічого іншого.

У Росії зараз жоден із представників істеблішменту – ні людина, ні угруповання – не можуть дозволити собі не погоджуватися з курсом Путіна
Володимир Прибиловський

«У Росії зараз жоден із представників істеблішменту – ні людина, ні угруповання – не можуть дозволити собі не погоджуватися з курсом президента Путіна. Тим більше – погоджуватися з тим, що в України відібрали Крим. Путін цим, безсумнівно, пишається. І прем’єр чи міністр, якщо він наважиться сказати щось проти цього, просто не буде більше ані прем’єром, ані міністром», – вважає Прибиловський.

«Санкції не вигідні нікому» – Медведєв

Анексія Криму стала причиною початку економічних санкцій Заходу проти Росії.

«Санкції не вигідні нікому», – сказав Медведєв. Однак він, як і інші керівники Росії, не визнає, що набагато більше шкоди російським споживачам принесли антисанкції – заборона на ввезення до Росії низки імпортних товарів.

Медведєв прокоментував ситуацію з газовим боргом України. За його словами, Росія і Україна можуть знайти компромісне рішення, в іншому випадку його ухвалюватиме Стокгольмський арбітраж.

Розмова із Дмитром Медведєвим пройшла в уже звичному форматі. Хоча ще напередодні не було до кінця зрозуміло, чи буде серед журналістів представник опального телеканалу «Дождь» – після висвітлення подій в Україні у цього ЗМІ почалися серйозні проблеми. Незважаючи на це, головний редактор «Дождя» Михайло Зигарь взяв участь у бесіді з Медведєвим і запитав голову російського уряду, яка ціну росіяни заплатили або ще заплатять за приєднання Криму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG