Доступність посилання

ТОП новини

Акт відчаю Банку Росії. Російська економіка валиться?


Центральний банк Росії з 16 грудня різко підвищив ключову процентну ставку – з 10,5 відсотка відразу до 17 відсотків річних, відповідне повідомлення банку було опубліковане у ніч на вівторок. До цього рішення російського регулятора багато експертів вже поставилися скептично. Зокрема, американські аналітики в інтерв’ю Радіо Свобода назвали його актом відчаю, здатним лише зміцнити панічні настрої на російському фінансовому ринку.

«Рада директорів Банку Росії ухвалила рішення підвищити з 16 грудня 2014 ключову ставку до 17 відсотків річних. Це рішення обумовлене необхідністю обмежити істотно збільшені останнім часом девальваційні та інфляційні ризики», – говориться в повідомленні Центрального банку, розміщеному на його офіційному сайті. Усього з початку 2014 Банк Росії підвищував ключову ставку вже шість разів – з 5,5 відсотків на початку січня. При цьому останнього разу процентна ставка була підвищена минулого четверга, тобто 11 грудня – з 9,5 до 10,5 відсотка річних.

Утім, всі зусилля Центрального банку таким чином хоч трохи стабілізувати внутрішній валютний ринок відчутних результатів поки не принесли. Курс рубля з минулого четверга продовжував знижуватися, причому 15 грудня на валютних торгах російська валюта до американського долара падала приблизно на 10 відсотків за день – з 60 до 66 рублів.

Експерти скептично поставилися до рішення Центрального банку Росії різко підвищити ключову процентну ставку. Ось думка колишнього віце-прем’єра російського уряду, нині депутата Ярославської обласної думи Бориса Нємцова.

У свою чергу, колишній міністр фінансів Росії Олексій Кудрін в цілому вважає правильними дії російського Центрального банку. Однак, на його думку, головна проблема зараз у тому, що ринок не вірить діям влади:


Професор університету Х’юстону, коментатор журналу Forbes Пол Грегорі вважає, що таке різке підвищення облікової ставки не призведе до бажаної стабілізації рубля. І воно, швидше за все, свідчить про некомпетентність керівництва Банку Росії.

Чи не є люди, які здійснили цей крок, любителями? Тому що вони дають цим рішенням знати про те, що російська економіка валиться
Пол Грегорі

– Коли Центральний банк піднімає відсоткову ставку настільки різко, на мій погляд, це може бути свідченням паніки. Зрозуміло, що банк діє, виходячи з тези про те, що вищий дохід на рубль стане стимулом для зберігання коштів в рублях всередині Росії і для залучення іноземного капіталу, який може спокуситися високим відсотком. Але в російській ситуації, я думаю, такий хід матиме негативні наслідки, тому що очевидні обставини, за яких започатковано цей крок. На місці інвесторів і трейдерів я б сприйняв це рішення як сигнал про те, що Росія опинилася у вкрай важкій фінансовій ситуації. Таких кроків можна було б очікувати з боку Аргентини або Гаїті, але до них не вдаються країни, які вважають себе країнами з нормальною великою економікою. Можна задуматися, чи не є люди, які здійснили цей крок, любителями? Тому що вони дають цим рішенням знати про те, що російська економіка валиться.

– Ну а що вони здатні зробити в цій ситуації, на Вашу думку?

У разі відновлення падіння рубля не залишиться іншого способу, як частково відмовитися від конвертованості рубля
Пол Грегорі

– На цій стадії країни нерідко вдаються до обмежувальних кроків на ринку капіталів з метою запобігти їхньому відтоку. Може бути тим чи іншим способом обмежений вільний обіг іноземної валюти в Росії, скасовано необмежену конвертованість рубля, не виключено, що, як і у колишні часи, у росіян не буде вибору, в якій валюті їм тримати свої заощадження. Є, втім, ймовірність того, що валютні гравці відреагують на рішення Центробанку астрономічно підняти облікову ставку не так, як я передбачаю, в такому випадку він зможе виграти трохи часу. Але у разі відновлення падіння рубля у нього не залишиться іншого способу, як частково відмовитися від конвертованості рубля.


Для Російського Центрального банку непосильна задача захисту рубля, тому що стійкість валюти визначається не фінансовими трюками, які є в розпорядженні Центрального банку, а станом економіки. Так вважає керуючий директор американської фінансової фірми HWA Грегорі Грушко.

За тиждень банк продав приблизно чотири з половиною мільярди доларів, намагаючись стабілізувати курс рубля. Не допомогло
Грегорі Грушко

– Центральний банк, підвищуючи ставку на 650 базисних пунктів протягом ночі, намагається нейтралізувати паніку, але таким чином паніку не зупинити. Підвищуючи ставки, Центробанк не змінює причин, які призвели до різкого падіння рубля. Що мається на увазі? Падіння ціни нафти. Але крім цього існують й інші причини. Основна з них є просто недовіра до економічної політики, що проводиться в країні. Простий приклад. Лише минулого четверга банк підвищив ставку на півтора відсотка. За тиждень банк продав приблизно чотири з половиною мільярди доларів, намагаючись стабілізувати курс рубля. Не допомогло. Так скільки ж ще мільярдів потрібно продати, щоб досягти результату або як високо необхідно підняти ставку?

– Ви вважаєте цей крок Центробанку неправильним?

– У Центрального банку обмежені можливості: він може виходити з валютними інтервенціями, він може підвищувати ставки, він може, як порадив президент Путін, «боротися зі спекулянтами». Вони вибрали підйом облікової ставки. Рішення драматичне, але, як мені здається, з психологічної точки зору неправильне. Я думаю, демонстрація панічної реакції через паніку навряд чи допоможе.

– Яких наслідків може очікувати в результаті такого рішення пересічний росіянин?

Це позначиться на житті тих росіян, які хотіли б зайняти гроші: або на іпотеку, або на розвиток бізнесу та на інші цілі
Грегорі Грушко

– Це позначиться на житті тих росіян, які хотіли б зайняти гроші: або на іпотеку, або на розвиток бізнесу та на інші цілі. Але оскільки більшість росіян не вдається до іпотеки і не займається власним бізнесом, то прямого ефекту від підвищення ставок багато росіян не відчують. Якщо, звичайно, не розглядати як прямих наслідків погіршення стану економіки, панічних настроїв, зростання цін продуктів харчування.

Чи турбує москвичів доля їхніх заощаджень? (Опитування)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00


– Ви якось м’яко сказали «погіршення стану економіки», але деякі економісти говорять, що підйом облікової ставки завдасть дуже відчутного удару по економіці в результаті того, що крім іншого, така міра відтягує гроші з реальної економіки?

Підвищення ставок збільшує не тільки можливість рецесії, але і її глибину і тривалість
Грегорі Грушко

– Правильно. Враховуючи, що ми вже говоримо не про стагнацію, а про рецесію в наступному році, то підвищення ставок збільшує не тільки можливість рецесії, але і її глибину і тривалість. Її буде набагато важче подолати.

Як і передбачали експерти, несподівано різке рішення Центрального банку Росії за ключовою процентною ставкою не змогло стабілізувати внутрішній валютний ринок. Під час відкриття торгів у вівторок курси долара і євро щодо порівняно помітно впали стосовно рубля, однак через короткий час їх зростання знову відновилося. Вже через дві години після початку роботи біржі американська валюта зміцнилася майже до 65 рублів, а європейська – до 81 рубля, що є новими історичними рекордами.

Російський ринок акцій, незважаючи на рішення Центрального банку, у вівторок ще до полудня посилив обвал на тлі чергового зльоту долара. Як повідомляє агентство «Інтерфакс», індекс ММВБ впав більш ніж на 7 відсотків (мінімум з травня 2014), а індекс РТС обвалився більш ніж на 10 відсотків (мінімум з березня 2009 року).

Оригінал матеріалу на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG