Доступність посилання

ТОП новини

Дезінформація ЗМІ Росії: «Боїнг» збив на Донбасі український льотчик Волошин


Уламки Боїнга. Селище Грабово, Донецька область, 18 липня 2014 року
Уламки Боїнга. Селище Грабово, Донецька область, 18 липня 2014 року

«Це черговий фейк, щоб відбілити репутацію терористів» – радник голови СБУ

Російські ЗМІ озвучили нову версію катастрофи Малайзійського «Боїнга» на Донбасі, про яку розповідає буцімто український свідок. У СБУ це іменували фейком.

Російські ЗМІ, зокрема «Комсомольская правда» продемонстували інтерв’ю з чоловіком – «таємним свідком» у справі зі збитим Малайзійським «Боїнгом». Голос, зовнішність і будь-які дані цієї людини поки що приховують, адже за твердженнями цих ЗМІ, у свідка залишились родичі в Україні і він боїться помсти і шантажу.

Чоловік розповів свою версію подій 17 липня, буцімто він перебував у Дніпропетровську, де в той час базувались українські винищувачі та вертольоти. За його словами, 17 липня у другій половині дня, приблизно за годину до збиття «Боїнга», у повітря піднялись 3 штурмовики, один із яких був оснащений ракетами. Чоловік розказав, що на базу повернувся саме цей літак, і пілот був дуже наляканий. Він назвав його прізвище: «Волошин». Продовжуючи свою версію катастрофи, він заявив, що 2 літаки було знищено, а з третього літака була випущена ракета, яка, мовляв, і влучила у «Боїнг-777» Малайзійських авіаліній.

«Знаючи цього льотчика, цілком можливо, що коли збили два цих літаки у нього на очах, він так відреагував неадекватно, злякавшись. Він від переляку міг запустити ракети у «Боїнг», з ціллю помсти. Можливо він прийняв його за якийсь інший бойовий літак», – сказав той чоловік.

Після опублікування цього матеріалу російські ЗМІ почали активно розшукувати бодай якість дані про Волошина, і знайшли. Журналісти телеканалу «НТВ» заявили: «Владислав Волошин існує, та служить у Військово-повітряних силах України, він закінчив із відзнакою Університет повітряних сил у Харкові, зараз – капітан, герой українських новин».

Проросійські інтернет-ЗМІ після цього вийшли із заголовками: «У ВПС України знайшли льотчика Волошина – який збив «Боїнг».

«Це черговий фейк, щоб відбілити репутацію терористів» – радник голови СБУ

Слідчий комітет Росії зацікавився версією свідка «Комсомольской правды».

Російський авіаексперт проаналізував стенограму інтерв’ю «Комсомольской правды» і таємного свідка і виявив принаймні 15 пунктів, які вказують на сумнівну достовірність його розповіді. Одними з таких є, наприклад, аналіз наступної цитати: «Через деякий час, повернувся тільки 1 літак, 2 інших було збито».

«Де тоді переможні заяви сепаратистів про два збитих Су-25 приблизно під час катастрофи «Боїнга»? Де два захоплених або загиблих льотчика, збитих над територією, контрольованою сепаратистами? Де уламки двох збитих Су-25?», – зауважив Вадим Лукашевич на своїй сторінці у Facebook.

Інші експерти, також сумніваються у поданій версії, адже вважають що пілот навряд би переплутав військовий літак із пасажирським.

Це черговий фейк, який «вкидувався» російськими засобами масової інформації, для того, щоб відбілити репутацію терористів
Маркіян Лубківський

Служба безпеки України визнає, що льотчик Волошин служить у Збройних силах країни, проте за день до трагедії з малайзійським «Боїнгом» його літак був поставлений на ремонт. Таким чином військовослужбовець не може бути причетний до краху лайнера.

«Це черговий фейк, який «вкидувався» російськими засобами масової інформації, для того, щоб відбілити репутацію терористів, які здійснили цей жахливий терористичний акт», – заявив журналістам радник голови СБУ Маркіян Лубківський.

23.12.2014
Вигадка ЗМІ Росії: бійці «Айдару» побили вагітну жінку

Російський телеканал «НТВ» у спотвореному вигляді інформував про інцидент на трасі від Києвом за участі бійців «Айдару» далі
22.12.2014
Лорак і Сердючку внесли в Росії у «чорний список»?

В інтернетних ЗМІ і соцмережах поширюють інформацію буцімто українським зіркам заборонили виступати на корпоративах у Росії далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG