Доступність посилання

ТОП новини

Ми звільняємо всіх, кого виявляємо як полонених – СБУ


«Якщо подивитися уважно списки, які ми публікуємо, то там можна знайти багато і цивільних, і представників Нацгвардії»

Яна Борщ

Близько 900 полонених наразі утримують бойовики на Донбасі. Такі дані навели у понеділок представники Моніторингової групи Центру громадянських свобод під час прес-конференції у Києві. Окрім утримування у заручниках, кажуть вони, зафіксовано й інші численні порушення прав людини на окупованих територіях, зокрема застосування тортур і навіть випадки страт.

Мати студентки з Луганщини, Катерини (ім’я змінене, щоб не зашкодити пошукові батьків дівчини), разом з вітчимом займалися волонтерством і надавали гуманітарну допомогу людям, які потрапили у скрутне становище внаслідок воєнних дій. Подружжя взяли у полон невідомі під селищем міського типу Переможне, що на Луганщині. Дівчина зверталася у різні державні структури, але ніякої інформації про її батьків і досі немає. На думку дівчини, міліція ставиться до її проблеми з неналежною увагою. За її словами, перевагу надають військовополоненим, а цивільні часто залишаються поза увагою.

Мої батьки ось уже чотири місяці перебувають у полоні. Приїхали озброєні люди в будинок батьків, забрали їх і повезли в невідомому напрямку

«Мої батьки ось уже чотири місяці перебувають у полоні. Точніше, я не знаю навіть, де вони перебувають. Ситуація така: у серпні приїхали озброєні люди в будинок батьків, забрали їх і повезли в невідомому напрямку. Я досі не знаю, де вони перебувають, що з ними відбувається і за що їх забрали. На тих людях не було ніяких знаків, щоб їх можна було б упізнати, це були просто люди в камуфляжі і з автоматами. Справа і досі не зрушила з місця. Єдині люди, що стараються і хочуть якось допомогти, – це волонтери», – говорить вона.

Упродовж 6-11 грудня Моніторингова група Центру громадянських свобод спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини проводила моніторинговий візит на звільнені українською армією території. Метою поїздки було вивчення ситуації з порушенням прав людини з квітня по липень 2014 року. Під час візиту члени моніторингової групи спілкувалися з жертвами і свідками порушень прав людини.

Як повідомляє координатор групи Центру громадянських свобод Олександра Романцова, переважна більшість опитаних не задоволені роботою правоохоронних органів у пошуку зниклих чи взятих у полон.

«Майже в усіх історіях, які ми чули і які ми задокументували, у міліцію зверталися із заявами, і хоча б первинне опитування свідків відбулося. Але, на жаль, у жодній з історій ніхто не відчуває конкретного, чіткого руху розслідування. Ми маємо понад 20 респондентів і ніхто не може сказати, що він задоволений, що наші органи правопорядку зробили все, що могли. І справді, частіше за все, якраз обмін інформацією між волонтерами, між постраждалими та активістами різних організацій та зведення цієї інформації в певні бази дає плоди», – зазначила вона.

«Звільняємо всіх полонених: і цивільних, і міліціонерів»

У Центрі ж звільнення полонених натомість заявляють, що займаються звільненням груп, де перебувають і цивільні, і військові полонені.

«Кого, грубо кажучи, дають, того і забираємо. Оскільки воєнних набагато більше, то відповідно, цивільних трапляються фактично одиниці. Насправді тут немає різниці. Все визначається індивідуально, дивлячись, чим займалась людина і за що потрапила в полон. Різні ситуації бувають», – зазначає представник центру, який не захотів називатися.

Пошуком та звільненням полонених займається Служба безпеки України. Тут переконують, що шукають не лише військовополонених.

Якщо подивитися уважно на списки, які ми публікуємо, то там можна знайти багато і цивільних, і представників Нацгвардії
Олена Гітлянська

«Ми звільняємо всіх, кого ми виявляємо як полонених, заручників. І цивільних, і міліціонерів. Якщо подивитися уважно на списки, які ми публікуємо, то там можна знайти багато і цивільних, і представників Нацгвардії», – говорить прес-секретар Служби безпеки України Олена Гітлянська.

29 грудня Семен Семенченко написав на своїй сторінці у «Фейсбук», що у полоні перебувають понад 400 українців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG