Доступність посилання

ТОП новини

Уроки Голокосту і російські окупанти в Україні


«Частина російського суспільства приймає путінську пропаганду, хоча це – злочинна, антилюдська пропаганда» – дослідник Голокосту

Київ – Закриття українських шкіл, знищення українських книг, побиття людей лише тому, що вони розмовляють українською мовою, арешт лідерів кримськотатарського Меджлісу і захоплення православних і католицьких храмів – такі сучасні реалії окупованих Росією територій України. Можна знаходити інші паралелі між діями російських окупантів в Україні і діями нацистів на окупованих територіях Європи у роки Другої світової війни. І за цієї ситуації, як стверджують українські політики і науковці, надзвичайно актуально переосмислити досвід Голокосту, щоб не допустити повторення подібних трагедій нині.

Завдяки вивченню і осмисленню досвіду Голокосту багато європейців встали на бік України, адже українці є жертвами держави, яка фактично сповідує нацистську ідеологію і не вважає за потрібне рахуватися з нормами не лише міжнародного права, а і звичайної людської моралі. Про це у розмові з Радіо Свобода заявив автор книги «Нацизм в Росії» В’ячеслав Ліхачов.

«Сучасне європейське співтовариство важливішою складовою своєї колективної ідентичності і своїх цінностей включає оцей переосмислений досвід трагедії Другої світової війни, який зараз змушує Європу втручатись у ситуацію з етнічними чистками, формувати систему колективної безпеки, підтримувати захист прав людини. І це шлях, по якому навіть Україна, за всіх її пострадянських складностей, пройшла значно далі, ніж Росія, яка насправді рухається у зовсім іншому напрямі», – зауважив Лихачов.

Ярослав Грицак
Ярослав Грицак

Професор історії Ярослав Грицак у свою чергу стверджує, що переосмислення досвіду Голокосту потребує не лише врахування нинішніх реалій, а і глибшого вивчення історії європейського єврейства. Адже, як пише професор Грицак у статті «Незрозумілий Голокост», становище єврейських громад у різних державах було різним, залежало серед іншого від національного законодавства і рівня толерантності у різних державах.

Роздільна лінія між виною і невинністю, колаборацією та спротивом нерідко була тонкою і ледь помітною. Прагнення виживати змушувало вибирати різні ролі
Ярослав Грицак

«Роздільна лінія між виною і невинністю, колаборацією та спротивом нерідко була тонкою і ледь помітною. Прагнення виживати змушувало вибирати різні ролі. ... Відповідно до широкого спектру поведінки винуватців і жертв, кожне узагальнення щодо Голокосту є одностороннім у кращому разі і мало правдоподібним у гіршому», – зазначив Грицак.

«Пропаганда диктаторського режиму згубно впливає на суспільство» – Подольський

Дослідник Голокосту Анатолій Подольський говорить, що невивчені уроки Голокосту далися взнаки на сході України, як тільки виникла небезпечна ситуація. У роки Голокосту німецький нацизм знищував євреїв, нині путінський нацизм веде боротьбу на винищення громадян України і використовує для цього (як свого часу німецькі нацисти) воєнну машину та інформаційну пропаганду, вважає історик. І мова йде, насамперед, про використання Гітлером і Путіним пропаганди, вважає експерт.

Частина російського суспільства приймає путінську пропаганду, хоча це – злочинна, антилюдська пропаганда. Потім ідуть і роблять всі ці жахи на Донеччині і Луганщині
Анатолій Подольський

«Щодо історії Голокосту, то нині ми можемо казати, як згубно впливає пропаганда диктаторського режиму на людей, на суспільство. Згадаймо, була пропаганда націонал-соціалістів у 1930-і роки, що, мовляв, євреї в усьому всюди винні, до якої суспільство поставилось не критично. А потім ця антисемітська, юдофобська пропаганда була використана на землях України. Коли гинули українські єврейські громади. І тут можемо порівнювати, коли частина російського суспільства приймає путінську пропаганду, хоча це – злочинна, антилюдська пропаганда. Але росіяни її слухають, і потім ідуть і роблять всі ці жахи на Донеччині і Луганщині», – зазначив Подольський у розмові з Радіо Свобода.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Агресія Росії проти України, анексія Криму і окупація територій на Донбасі змушують під іншим кутом зору подивитись на уроки і досвід Голокосту. Обов’язок сучасних політиків перед теперішнім і прийдешніми поколіннями — засвоїти уроки історії і не допустити повторення трагедій, подібних Голокосту та Другій світовій війні, наголосив президент України Петро Порошенко у коментарі з нагоди 70-ї річниці визволення концтабору «Аушвіц – Біркенау».

Як зазначив Порошенко, Росія у своїй агресивній політиці щодо України грубо порушила норми міжнародного права, включно з тими, що стосуються непорушності кордонів та територіальної цілісності, прав і свобод людей.

На тимчасово окупованих територіях, підконтрольних проросійським бойовикам, крім терору, націленого на все місцеве населення, крім порушення прав і свобод всіх громадян, здійснюється ще й окремий етноцид україномовного населення
Петро Порошенко

«На тимчасово окупованих територіях, в районах, тимчасово підконтрольних проросійським бойовикам, крім терору, націленого на все місцеве населення, крім порушення прав і свобод всіх громадян, здійснюється ще й окремий етноцид україномовного населення. Там небезпечно говорити українською. Нашу мову, як й історію України, виключають зі шкільних програм. А в Криму, до того ж, грубо утискаються права кримських татар, пропагуються антитатарські ксенофобські стереотипи. Всесвітньо визнаним лідерам цього народу навіть заборонено в’їзд на територію півострова», – заявив Порошенко.

Наразі ж, допоки інтелектуали досліджують історію і наслідки Голокосту, а політики обіцяють не допустити подібного, – російські окупанти у Криму беруть під варту лідерів кримськотатарського Меджлісу.

На Донбасі ж місцеві сепаратисти за сприяння російських бойовиків руйнують українські школи Донбасу і змушують євреїв виїжджати із районів, підконтрольних угрупованням «ДНР» і «ЛНР», що визнані в Україні терористичними.


На цю ж тему:

03.02.2015
Східна Європа має відмінний досвід Голокосту від Заходу

Західна Європа, США, західні суспільства в цілому, не лише єврейські громади в цих країнах, поставили досвід Голокосту в центр своєї ідентичності далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG