Доступність посилання

ТОП новини

Янукович без звання президента. Лише дешевий піар?


Віктор Янукович. Архівне фото
Віктор Янукович. Архівне фото

Верховна Рада позбавила Януковича звання президента. Втім, самі ж депутати називають це рішення політичним популізмом

Верховна Рада ухвалила закон «Про позбавлення Віктора Януковича звання президента України». За відповідне рішення за основу і в цілому проголосував 281 депутат. Таким чином, екс-президент Янукович, став першим президентом без статусу, який зберігається довічно. Разом з тим, таке рішення не має юридичної сили, визнають депутати.

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Верховна Рада ухвалила чи не найкоротший закон за всю свою історію. Він складається лише з двох пунктів: «Позбавити В. Януковича звання Президента України» та «Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування». За словами лідера Радикальної партії Олега Ляшка, спікер парламенту Володимир Гройсман запропонував пункт другий цього закону доповнити фразою: не тільки забрати звання президента, а й розстріляти. Втім, депутати її, звісно, не врахували.

«Я підтримую цю пропозицію. Розстріляємо, коли дістанемо з-під землі і приведемо на Майдан. Там, де він убивав людей, там він і закінчить своє собаче життя», – сказав Ляшко.

«Але тільки за рішенням суду. Якщо потрібно для цього змінити закон, то треба буде це розглянути в парламенті», – віджартовувався Гройсман.

Як депутати позбавили Віктора Януковича звання президента України?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00


Примітно, що за позбавлення президентського звання свого колишнього лідера проголосували 12 депутатів із «Опозиційного блоку». Серед них – Юрій Бойко, Олександр Вілкул та інші соратники президента-втікача. Кнопку «проти» натиснув лише Михайло Добкін.

Імпічмент або смерть

Єгор Соболєв
Єгор Соболєв

Згідно ст. 108 Конституції України повноваження Президента України припиняються достроково у разі відставки, неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров’я, усунення з поста в порядку імпічменту або смерті, нагадував в кулуарах народний депутат від «Самопомочі» Єгор Соболєв. Рішення Ради він назвав «дешевим піаром» (хоч проголосував «за») і сказав, що з юридичної точки зору ухвалення закону нічого не дасть.

Його треба зловити і посади до в’язниці, забрати все, що він накрав, і віддати платникам податків
Єгор Соболєв

«Якщо кажемо, що він не президент, то ми з таким же успіхом можемо сказати, що він не людина. Його треба зловити і посади до в’язниці, забрати все, що він накрав, і віддати платникам податків. На це ми маємо бути націлені. Якщо є в парламенті люди, які хочуть, щоб Янукович постав перед законом, то маємо поставити це завдання перед новим генеральним прокурором. А старого, який це завдання вже провалив, звільнити. Оце буде справжня робота парламенту»,– наголосив він.

Сергій Соболєв
Сергій Соболєв

Схожої думки дотримується і однофамілець Єгора Соболєва депутат від фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв. Це рішення він теж називає політичним.

«Більше того, автори законопроекту на обговорення в комітеті заявили, що вони це розуміють і вважають, що це повинно бути враховано в наступних змінах до Конституції», – підтвердив свої слова депутат.

Віктор Чумак
Віктор Чумак

Юридично правильно було б, якби Верховна Рада спершу передбачила спеціальну норму в законі про імпічмент, додає до слів колег депутат від «Блоку Петра Порошенка» Віктор Чумак.

«Треба передбачити в законі про імпічмент можливість заочно провести процедуру імпічменту для президентів, які переховуються чи кинули країну, і лише тоді позбавляти звання президента», – висловив він своє бачення.

Тепер підписати закон щодо свого попередника повинен нинішній президент Петро Порошенко.

Тим часом, днем раніше, 3 лютого, колишній український прем’єр Микола Азаров, який теж переховується в Росії від українського правосуддя, дав інтерв’ю, в якому виступив на захист Януковича. За його словами, віддавати накази про вбивство людей той не міг, а події періоду Майдану – «це змова, щоб скинути владу, в якій очевидна роль західних спецслужб». Свої слова Микола Азаров повторив і в середу на прес-конференції в Москві.

Микола Азаров. Москва, 4 лютого 2015 року
Микола Азаров. Москва, 4 лютого 2015 року

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG