Доступність посилання

ТОП новини

Російські журналісти на саміті у Мінську вигукують провокаційні запитання і гавкають


Чотиристороння зустріч президентів України, Росії, Франції та канцлера Німеччини у «нормандському форматі». Мінськ, 11 лютого 2015 року
Чотиристороння зустріч президентів України, Росії, Франції та канцлера Німеччини у «нормандському форматі». Мінськ, 11 лютого 2015 року

Володимир Путін прилетів на годину пізніше. Запізнення президента Росії на важливі зустрічі – це його звичайна практика

Мінськ – У столиці Білорусі о 19-й годині за київським розпочалася чотиристороння зустріч президентів України, Росії, Франції та канцлера Німеччини у «нормандському форматі», метою якої є врегулювання ситуації у Донбасі. Перед цим відбулося кілька дво- та тристоронніх зустрічей.

Перемови президентів України, Франції, Росії та канцлера Німеччини наразі тривають без участі офіційних делегацій, залу засідань, відведену для зустрічі у повному форматі, вони ще не зайняли, але мають це зробити з хвилини на хвилину.

Взагалі ці зустрічі розпочалися із запізненням, в тому числі й тому, що Володимир Путін прилетів на годину пізніше у порівнянні з іншими лідерами держав «нормандської четвірки». Запізнення Путіна на важливі зустрічі – це його звичайна практика. Президент України Петро Порошенко зміг використати додатковий час для двосторонньої зустрічі з господарем переговорного майданчика – президентом Білорусі Олександром Лукашенком.

Президент України Петро Порошенко та президент Білорусі Олександр Лукашенко під час зустрічі у Мінську. 11 лютого 2015 року
Президент України Петро Порошенко та президент Білорусі Олександр Лукашенко під час зустрічі у Мінську. 11 лютого 2015 року

А президент Франції Франсуа Олланд та канцлер Німеччини Анґела Меркель протягом 20 хвилин мали зустріч один на один в її літаку, до якого піднявся президент Франції. А потім вони могли ще поспілкуватися, коли їхали до міста в одному кортежі. Пізніше вони теж мали окрему розмову з президентом України Петром Порошенком.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Франсуа Олланд на зустрічі у «нормандському форматі». Мінськ, 11 лютого 2015 року in Minsk, February 11, 2015
Канцлер Німеччини Ангела Меркель та президент Франції Франсуа Олланд на зустрічі у «нормандському форматі». Мінськ, 11 лютого 2015 року in Minsk, February 11, 2015

Прибуття ж українського лідера до столиці Білорусі розпочалося з інциденту: журналіст телеканалу «Россія» Павло Зарубін, акредитований на саміті, дозволив собі вигук на адресу президента України у Палаці незалежності в Мінську.

«Навіщо ваші війська бомблять мирне населення Донбасу?» – голосно запитав він Петра Порошенка.

Президент Росії Володимир Путін під час прибуття до Мінська. 11 лютого 2015 року
Президент Росії Володимир Путін під час прибуття до Мінська. 11 лютого 2015 року

Петро Порошенко нічого не відповів, його відвів у будинок Олександр Лукашенко на двосторонню зустріч. Пізніше охорона видалила цього журналиста з висвітлення саміту за «провокаційні дії та негідну поведінку».

Путіна зустрічали у повній тиші

А ось російського президента Володимира Путіна зустріли спокійно, без вигуків, у повній тиші. Більше скандалів поки що не було, за винятком того, що інший російський журналіст (із LiveNews), що назвався Сашою, і якого в кулуарах спитали про ставлення до своєї нації, загавкав у камери та мікрофони. Охорона зробила йому зауваження, але з будинку не вивела.


Офіційних повідомлень про розмову Порошенка, Меркель та Олланда перед переговорами у «нормандському форматі» не надходило, але зрозуміло, що мова йшла про мирний план для Донбасу.

Зате була інформація про зустріч Петра Порошенка з Олександром Лукашенком. Останній запевнив свого українського колегу, що Білорусь буде робити все можливе для встановлення миру в Україні. Президент Петро Порошенко при цьому наголосив на величезному міжнародному значенні мінської зустрічі у «нормандському форматі».

«Переконаний, що сьогодні очі всього світу прикуті до Мінська. Весь світ сьогодні очікує, що або ситуація піде шляхом деескалації, домовленості, припинення вогню, відведення озброєнь і припинення загибелі людей, або, якщо Мінськ не стане цим символом, ситуація піде фактично у рознос. Я переконаний, що є ризик, що вона вийде з-під контролю», – зазначив президент України.


На цю ж тему:

11.02.2015
Якщо в Мінську невдача, – воєнний стан, зброя і нові санкції?

«Ми за мир. Але якщо треба дати по зубах, ми дамо по зубах» – Порошенко далі
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG