Доступність посилання

ТОП новини

Вогонь на Донбасі менш інтенсивний. Має дійти до обміну полоненими


Український військовослужбовець біля гаубиці у Донецькій області. 20 лютого 2015 року
Український військовослужбовець біля гаубиці у Донецькій області. 20 лютого 2015 року

Тим часом штаб АТО повідомляє, що Росія продовжує перекидати на Донбас своїх військових і бронетехніку

Після виходу українських військ із дебальцевського плацдарму інтенсивність бойових дій на Донбасі стала спадати. Речники сепаратистів заявляють, що готові до відведення важкого озброєння з лінії протистояння. Натомість, у штабі АТО наголошують, що з Росії на окуповані території продовжують заходити бронетехніка та війська.

Від моменту оголошення припинення вогню позиції українських військ були обстріляні з боку сепаратистів уже 302 рази, кажуть у штабі АТО. Утім, як речники українських військових, так і сепаратисти констатують, що на окремих напрямках, зокрема на Луганщині, вдалося встановити режим припинення вогню.

Речник так званого «міністерства оборони» угруповання «ДНР» Едуард Басурін заявив про початок відводу важких озброєнь з лінії розмежування. Проте у штабі АТО зазначають, що Росія продовжує перекидати на Донбас своїх військових і бронетехніку.

У напрямку Новоазовська зайшло понад 20 танків, 10 самохідних артилерійських установок та 15 вантажівок. Також фіксується переміщення російських військових на автобусах
Андрій Лисенко

«Зокрема, у напрямку Новоазовська зайшло понад 20 танків, 10 самохідних артилерійських установок та 15 вантажівок. Також фіксується переміщення російських військових на автобусах. Через пункт пропуску «Ізварине» в напрямку Луганська зайшло 20 вантажівок із боєприпасами й велика кількість паливозаправників», – заявив речник АТО Андрій Лисенко.

Крім того, на окуповану територію з Росії зайшов уже 15-й так званий «гумконвой».

Найближчими днями, як українська сторона, так і проросійські сепаратисти анонсували обмін полоненими. Щоправда, з боку сепаратистів з цього приводу лунають суперечливі заяви: одні кажуть про обмін за списками, інші – що мають намір 21 лютого передати українських військових, які добровільно здалися в полон в районі Дебальцева. За даними Генштабу Збройних сил України, в полон до сепаратистів потрапило 110 бійців дебальцевського гарнізону.

Міноборони кличе психологів до співпраці

Тим часом, у Міністерстві оборони України закликали волонтерські групи психологів допомогти в роботі з родинами військових, а також із самими військовими – передусім із тими, що вийшли з боїв.

Коментуючи це звернення, психолог Андрій Козінчук, який зараз служить в одному з добровольчих батальйонів у складі МВС, зазначив, що ставлення армійського керівництва до проблеми психологічної допомоги змінилося на краще. Адже минулого року від його послуг в армії відмовилися. За словами військового психолога, у складі Міністерства оборони та в інших силових відомствах працюють достатньо фахові психологи, однак їх мало і вони завалені паперовою роботою.

«Є психолог, який замість проводити роботу, пише папірці – що він робить. Оце ще не подолали», – зазначає Андрій Козінчук.

Зараз, за даними Міноборони, у військових частинах щоденно працюють кількадесят груп психологів, загальною кількістю близько 100 осіб, із яких 7 груп працюють безпосередньо в бойових частинах.


На цю ж тему:

20.02.2015
Втрати під Дебальцевом більші, ніж про це звітують?

Чи всі українські військові вже залишили Дебальцеве? далі
19.02.2015
Припинення вогню «зважили» – 580 кілограмів «заліза» за добу на кожного українського солдата

Наразі сепаратисти відмовляються обмінювати військовополонених за принципом «всіх на всіх» далі
19.02.2015
Мир на Донбасі буде тоді, коли «озброїмо до зубів нашу армію» – Пашинський

«Якщо запровадження воєнного стану збільшить кількість винищувачів, танків, я голосуватиму за» далі
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG