Доступність посилання

ТОП новини

Поставки газу припиняться, якщо не залучити до переговорів ЄС – Вадим Улида


«Росія знов використовує енергоресурси у протистоянні з Україною»

25 лютого – фактично останній день, який надає Україні «Газпром» для надання передоплати за російське «блакитне паливо» . Як стверджував глава «Газпрому» Олексій Міллер, Україна нібито не зробила своєчасно нову передоплату і тому поставки газу в обсязі заявки на 114 мільйонів кубометрів можуть призвести до повного припинення постачання російського палива. І це, мовляв, загрожує також транзиту газу в Європу. Натомість у «Нафтогазі» звинувачують «Газпром» у порушенні контрактних зобов’язань. Обмін звинуваченнями між «Газпромом» і «Нафтогазом» може завершитися черговою «газовою війною» та припиненням постачання російського газу в Україну й перериванням транзиту в Європу, якщо до переговорів не залучити третю сторону – Європейський Союз. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода колишній заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Вадим Улида.

Тут необхідно залучати до всіх переговорів третю сторону – Європейський Союз, як це було зроблено в грудні минулого року
Вадим Улида

– На сьогодні ми бачимо ситуацію, коли Росія знов використовує енергоресурси у протистоянні з Україною. І, очевидно,ситуація, коли немає згоди щодо обліку і згоди щодо обсягу газу, який постачається на неконтрольовану територію, «Нафтогаз» не зможе зробити передоплату. Тому що фактично це буде означати, що Україна буде платити за той газ, який буде неконтрольовано постачатись на територію в зоні АТО. На мій погляд, тут необхідно залучати до всіх переговорів третю сторону – Європейський Союз, як це було зроблено в грудні минулого року, тому що тільки за допомогою третьої сторони – Євросоюзу – можна очікувати досягнення якихось домовленостей з російською стороною, які будуть виконуватися. У іншому випадку – ми можемо знову повернутися до цієї ситуації «газової війни», коли сторони будуть звинувачувати один одного, а постачання газу в Україну зупиниться.

– Тобто «Нафтогаз» не буде оплачувати газ, який «Газпром» постачає на території, захоплені сепаратистами і російськими військами?

Необхідно сідати за стіл переговорів з «Газпромом», чітко визначити газовимірювальні станції, через який їх газ проходить в Україну
Вадим Улида

– Це буде неправильно, коли «Нафтогаз» буде оплачувати цей газ, тому що це є, по суті, намагання перекинути цей економічний тягар на Україну і оплачувати той газ, який іде неконтрольовано – немає такої фінансової можливості і я не бачу, щоб це було доцільно. Тобто необхідно сідати за стіл переговорів з «Газпромом», чітко визначити газовимірювальні станції, через який їх газ проходить в Україну і здійснювати це постачання відповідно до контракту.

– Чи готова Україна, зараз, наприкінці зими, обійтися без російського газу? Чи вистачить своїх запасів та реверсу?

Ми зможемо обійтися без російського газу, якщо будуть збережені обсяги імпорту з Європи
Вадим Улида

– Сьогодні більша частина імпорту газу іде з Європи і в принципі, зважаючи на теплу погоду, фактично зима завершується, я думаю, що ми зможемо обійтися без російського газу, якщо будуть збережені обсяги імпорту з Європи.

Але дуже важливо зараз почати заходи з заміщення природного газу і використовувати потенціал енергозбереження, щоб до наступного опалювального сезону не наступити на ті ж граблі і знову не потрапити в повну залежність від постачання російського газу.

– Якими є взагалі зараз позиції «Газпрому» у відносинах з Україною зокрема та Європою загалом? Після провалу проекту «Південний потік», після оголошення «Турецького потоку», який теж викликає сумніви у експертів.

– Не треба забувати, що левову частку газу постачає до Європи Росія. І також той імпорт газу з Європи, який є, він теж залежить від російського ресурсу. Тобто не можна говорити, що «Газпром» не має впливу на Європу через газ. І треба це враховувати. Але переговори з «Газпромом» треба робити тільки в тристоронньому форматі, тому що інше – це буде знов невиконання домовленостей.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG