Доступність посилання

ТОП новини

Злочини на Майдані і Донбасі об’єднує безкарність злочинців – правозахисниця


Дитяча іграшка на місці обстрілу у Донецьку. 11 лютого 2015 року. Ілюстраційне фото
Дитяча іграшка на місці обстрілу у Донецьку. 11 лютого 2015 року. Ілюстраційне фото

Amnesty International наполягає на якнайшвидшому створенні в Україні незалежного бюро розслідувань і ратифікації Римського статуту

Київ – Правозахисники із Amnesty International вказують на відсутність послідовної політики української влади з розслідування злочинів на Майдані та на Донбасі. Про це, серед іншого, вони заявили під час київської презентації цьогорічного звіту про стан дотримання прав людини у світі. Експерти організації закликали до якнайшвидшого створення державного бюро розслідувань і ратифікації Римського статуту, однак їхні колеги з інших правозахисних об’єднань зауважують, що для українських реалій цього може бути недостатньо.

Події на Майдані та на Донбасі об’єднує безкарність осіб, що чинили і чинять злочини, заявила виконавчий директор Amnesty International в Україні Тетяна Мазур. За даними правозахисників, за період конфлікту на Сході України загинуло понад чотири тисячі людей. В основному, йдеться про цивільне населення, жодна зі сторін не показала бажання розслідувати факти катувань і жорстокого поводження, стверджують експерти організації.

Тетяна Мазур
Тетяна Мазур

На думку Мазур, постає необхідність у створенні державного бюро розслідувань злочинів з боку правоохоронців, оскільки провина за викрадення, катування і, власне, розстріл протестувальників на Майдані «технічно» перекладається на колишню владу, а безпосередні виконавці і далі працюють у силових структурах. Також правозахисниця наполягає на приєднанні до юрисдикції Міжнародного кримінального суду в Гаазі через ратифікацію Римського статуту, і наразі, за її словами, у Верховній Раді зареєстровані відповідні законопроекти.

«Зараз надзвичайно важливо розслідувати кожне повідомлення про порушення міжнародного гуманітарного права, повідомлення про скоєні воєнні злочини, про катування, про викрадення – ті, які надходять зі Сходу», – переконана Тетяна Мазур.

Щоб розслідувати, треба мати доступ – Антон Геращенко

Антон Геращенко
Антон Геращенко

Ефективне розслідування скоєних на Донбасі злочинів буде можливе хіба після перемоги, зауважив у коментарі Радіо Свобода радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Сили українського правопорядку не мають доступу на території, зайняті терористами
Антон Геращенко

«Якщо скоїли якийсь злочин у Дебальцеві, наприклад, то щоб його розслідувати, треба мати доступ. А сили українського правопорядку не мають доступу на території, зайняті терористами. Так само, як інспектори ОБСЄ, яких туди не пускають, так само, як і експерти Amnesty International, – сказав він. – Розслідування таких злочинів, відповідно до світового досвіду, є можливим, коли якась зі сторін одержала перевагу і здобула можливість опитати свідків, доступу до речових доказів, могил замучених людей. На сьогодні такого доступу у нас немає».

Водночас, Геращенко зазначив, що повідомлення від цивільних на Донбасі про злочини і зловживання з боку українських військових документуються і розслідуються, однак назвати кількість таких справ він не готовий.

Функції незалежного бюро розслідувань зараз у прокуратури – Бущенко

Аркадій Бущенко
Аркадій Бущенко

Створення окремого бюро розслідувань може допомогти, але це не панацея – нині функції незалежної оцінки роботи правоохоронців має прокуратура, зазначив у коментарі Радіо Свобода виконавчий директор Української гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко. Водночас, він не виключає того, що розслідування справ, пов’язаних із конфліктом на Сході України гальмуються, тому що окремих затриманих використовують для обміну полоненими.

«Яким чином відбувається обмін військовополонених? Значить, у нас теж є військовополонені, але вони затримуються як кримінальні злочинці, потім справи, скоріш за все, припиняються, і їх обмінюють на наших військовополонених. Я просто не можу собі уявити іншого механізму. Якщо прокуратура або інші правоохоронні органи доведуть, що вони беруть полонених іншими шляхами, то хай доведуть це. Якщо не доведуть цього, значить, це правильна версія», – вважає Бущенко.

У вівторок прес-служба Генпрокуратури заявила про встановлення особи всіх бійців «Беркуту», що брали участь у розстрілі демонстрантів на Майдані, і двадцятьом представникам так званої «чорної роти» повідомили про підозру.

Суд триває наразі, однак, щодо двох із них, екс-командир роти перебуває у розшуку.


На цю ж тему:

25.02.2015
Права людини в Україні під загрозою: Майдан, схід і Крим

Правозахисна організація Amnesty International у щорічному звіті присвячує подіям в Україні значну увагу далі
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG