Доступність посилання

ТОП новини

Коли на все вчинене Росією ЄС відповідатиме за принципом «більше війни – більше санкцій»?


©Shutterstock
©Shutterstock

Відповідь ЄС на агресію Путіна піддали критиці на сесії Європарламенту

Брюссель – ЄС повинен діяти, як одне ціле, щоб розбити плани президента Путіна посіяти розкол між європейцями. Так само Європейська співдружність має бути готовою до найгіршого та реагувати на прояви агресії Росії вчасно й рішуче. Такі думки висловив президент Європейської ради Дональд Туск і голови найбільших політичних груп Європарламенту, які підбили підсумки останніх дій ЄС щодо конфлікту на сході України.

З огляду на подальшу нестабільну ситуацію на Донбасі, голова Європейської ради Дональд Туск заявляє, що «додаткові санкції лежать «на столі», тобто, можуть бути впроваджені у залежності від розвитку ситуації.

Додаткові санкції лежать «на столі». Маємо бути готові до будь-якого розвитку подій
Дональд Туск

«Режим припинення вогню, що мав настати опівночі 15 лютого, згідно з даними ОБСЄ, був порушений понад 800 разів. Я перебуваю на зв’язку з канцлером Меркель та президентом Олландом, консультуюся з усіма лідерами ЄС. Ми зберігаємо єдність щодо цього конфлікту. Додаткові санкції лежать «на столі». Маємо бути готові до будь-якого розвитку подій – як у доброму напрямку, так і у поганому», – констатував Туск.

Поляк Дональд Туск перебуває серед тих очільників ЄС, хто критикує співдружність за її позицію щодо конфлікту на Донбасі. Раніше він заявляв, що ЄС «докладає всі свої зусилля, щоб досягти виконання угоди Мінськ-2, навіть в умовах безжальних нападів на Дебальцеве та інші регіони України з боку сепаратистів та за військової підтримки Росії».

Треба визначити нові санкції та показати їх Росії – Верховстадт

Депутатська більшість Європарламенту напередодні також виступила з різкою критикою стратегії, обраної країнами ЄС щодо конфлікту в Україні та їхньої реакції на порушення Росією всіх зобов’язань, взятих як на міжнародному рівні, так і перед Україною.

Віце-президент групи Прогресивного альянсу соціалістів та демократів Кнуд Флекенштайн переконаний, що ЄС має «сфокусувати увагу на своїх діях у відповідь на те, що Росія далі піде шляхом подальшого поглиблення кризи в Україні, а саме на це виглядає». Крім того, він додає, що український конфлікт потребує європейської одностайності, а санкції слід висувати на випередження, аби «російська влада чітко розуміла, що її чекає у випадку продовження агресії».

Так само на запізнілість європейської реакції нарікає й голова групи Альянсу лібералів та демократів Ґі Верховстадт.

Ми завжди реагуємо на рухи Путіна, а слід робити зворотнє. Визначити в Європейській раді низку нових економічних санкцій і заявити лідерам Росії, що вони стануть реальністю
Ґі Верховстадт

«Ми завжди реагуємо на рухи Путіна, а слід робити зворотнє. Визначити в Європейській раді низку нових економічних санкцій і заявити лідерам Росії, що вони стануть реальністю, в разі продовження постійного порушення укладених угод та агресії щодо української держави», – пропонує бельгійський євродепутат.

Тим часом, представник Польщі Яцек Саріуш-Вольські вкотре запитує: коли на все вчинене Росією Євросоюз нарешті відповідатиме за принципом «більше війни – більше санкцій»? А Україні слід надати допомогу та можливість оборонятися від агресора, бо це – її невід’ємне право.

Мінськ-2 дає змогу Путіну виграти час – євродепутат
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

«Мінськ-2 не вирішує проблему кордону» – Ґрібаускайте
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

«Мінськ-2 не гарантує сталого успіху» – Олланд
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG