Доступність посилання

ТОП новини

Українська криза стала головним страхом Балтії


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

У Латвії та Естонії серйозно ставляться до появи в соцмережах прихильників «Латгальської народної республіки» і «Нарвської народної республіки»

Те, що зустріч міністрів закордонних справ країн-членів Європейського cоюзу про шляхи врегулювання кризи в Україні пройшла в Ризі, виглядає вельми символічно. І аж ніяк не тільки тому, що Латвія зараз головує в Європейському союзі. Але насамперед через те, що в балтійських столицях говорять про можливу загрозу з боку Москви як про цілком реальну.

У Литві повертаються до служби за призовом – і не приховують, що ухвалили це рішення через війну в Україні. У Латвії та Естонії цілком серйозно ставляться до появи в соціальних мережах прихильників «Латгальської народної республіки» і «Нарвської народної республіки». Всі вже зрозуміли, що подібні проекти не з’являються просто так. Адже і «Донецька республіка» існувала задовго до того, як у Кремлі прийшли до висновку про необхідність окупації українського Донбасу. Спочатку – як цілком маргінальний, віртуальний проект. А зараз творець руху «Донецька республіка» Андрій Пургін керує так званим «парламентом ДНР». Так що не виключено, що з мережевими активістами «народних республік», які передбачається розташувати на території балтійських країн, зараз проводять роботу їхні майбутні куратори з ФСБ.

Питання про те, чи насмілиться Путін перетнути кордон балтійських країн, зараз турбує і політиків у самих цих державах, і аналітиків НАТО. З одного боку, на відміну від України, Латвія, Литва та Естонія – члени альянсу і НАТО буде зобов’язаний захистити їх від ймовірної агресії. З іншого – чи не виявиться страх перед застосуванням Москвою ядерної зброї сильнішим від міжнародних зобов’язань? Тим більше у випадку, коли Росія піде не на пряму окупацію, а на черговий тур гібридної війни – організацію «народного повстання» з появою «ввічливих» убивць без балтійського акценту. Як можна буде не помітити російські війська – нехай навіть без відзнак – у Латвії чи Естонії? Але ж Захід примудряється «не помічати» їх в Україні...

У будь-якому випадку ясно, що можливе російське вторгнення в Балтію переведе конфлікт на абсолютно новий рівень і від реакції на нього цивілізованого світу буде залежати, чи не виявиться Захід залежним від російської агресивної політики як від головного чинника безпеки. Очевидно, що економічних можливостей перемогти в цьому конфлікті у Москви немає. Та й військових теж. Але Путін прагне не до перемоги, а до знищення європейської єдності і цінностей. І для здійснення цієї мети він готовий пожертвувати і економікою своєї країни, і життями мільйонів росіян і їхніх сусідів.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG