Доступність посилання

ТОП новини

Чехія вислала трьох шпигунів Росії


Консульство Росії в Празі
Консульство Росії в Празі

«Вже кілька десятиліть у нас цих російських шпигунів аж надлишок» – Шварценберґ

Служба безпеки та інформації Чехії (BIS) викрила трьох російських шпигунів, повідомляють чеські засоби масової інформації. Москва у відповідь вислала двох чеських дипломатів. За даними джерел у чеському розвідувальному середовищі, в Чехії може працювати аж 30 російських шпигунів, зазначають місцеві ЗМІ.

За повідомленням вебсайту Respekt приблизно 9 місяців тому чеські спецслужби розпочали секретну операцію, яка вилилася в гострий конфлікт між Чеською Республікою та Росією. Урядові джерела у Празі кажуть, що спочатку вдалось ідентифікувати одну особу, яка «становила ризик і займалася шпигунством». Цією особою виявився російський дипломат, який «не був акредитований у російському посольстві, а прибув до Праги з іншої країни», в якій він провів уже певний час.

Після цього чеська спецслужба викрила ще двох осіб, які також були обвинувачені у шпигунстві. За даними чеських ЗМІ, мова йде про «одного працівника російського посольства і ще одного, який направлявся до російської місії». Усі троє вже залишили Чехію.

Чеський уряд не мав наміру вдаватися до публічної ескалації через шпигунський скандал, оскільки зазвичай про такі випадки намагаються не повідомляти публічно. Але російська сторона вдалася до симетричного кроку і вислала двох чеських дипломатів. Один працював у посольстві Чехії в Москві, а інший направлявся туди на роботу і йому відмовили в акредитації.

Як повідомляють, крок-відповідь з боку Росії, на думку дипломатичних джерел у Празі, викликаний тим, що Чехія оприлюднила інформацію про висилку людей, оголошених шпигунами.

Любомір Заоралек
Любомір Заоралек

Міністр закордонних справ Чехії Любомір Заоралек відмовився коментувати шпигунський скандал.

«Не бачу в тому нічого надзвичайного, таке трапляється і трапляється нерідко. Не йдеться про той вид інформації, який би я взагалі міг чи мав коментувати», – заявив чеський міністр.

Це не перший випадок розкритої діяльності російських шпигунів у Чехії. Останній стався у 2009 році, коли Служба безпеки та інформації Чехії розкрила агентів Росії, які на території Чехії збирали інформацію про НАТО. Чеська Республіка стала членом НАТО в 1999 році разом із Польщею та Угорщиною в першій хвилі розширення альянсу після падіння комунізму в Центральній та Східній Європі.

За повідомленням інтернет-видання Hlídací pes, посольство Росії в Чехії є найбільшим за кількістю працівників серед посольств інших країн. У посольстві Росії працює 141 людина, «до дипломатичного списку їх записано десь 80. Решту становлять зареєстровані адміністративні працівники, наприклад, водії, секретарки і люди подібних професій».

Досі найбільше працівників у російському посольстві в Чехії працювало у 2011 році – всього 151 особа.

За даними інтернет-видання, наприклад, у посольстві США в Чехії працює всього 70 людей, а в посольстві Китаю – 28.

«Служба безпеки та інформації протягом уже пару років у щорічних доповідях вказувала на ймовірність присутності якоїсь кількості шпигунів під прикриттям завищеної кількості російських дипломатів. Згідно з оцінками людей із розвідувального середовища, (в Чехії) може працювати аж 30 російських шпигунів», – пише видання Respekt.

«Беручи до уваги нинішній конфлікт із Росією, шпигуни не є чимось новим», – додає часопис.

«Працюють на повні оберти»

Роман Ваня, голова комітету у справах безпеки парламенту Чеської Республіки, якого цитує Чеське телебачення, каже, що політики не втручаються в історію зі шпигунами, довірившись чеським спецслужбам.

«Ми отримуємо інформацію про стан справ від Служби безпеки та інформації, але ми не втручаємось до перебігу справ. Звичайно, що ми можемо ставити запитання, але цей випадок не входить до наших інтересів», – каже Ваня.

Ми знаємо, що розвідувальні служби працюють на повні оберти
Роман Ваня

«Ми знаємо, що розвідувальні служби працюють на повні оберти. Однак ми, як невелика країна, є в невигідному становищі. Наші посольства за кордоном невеликі. Це означає, що при діях на основі взаємності, коли ми видворяємо якихось дипломатів, то опиняємося в невигоді», – додав парламентар.

Ян Шнайдер, чеський аналітик у справах політики безпеки, вважає, що «російська розвідка, як і будь-яка інша, займається тим, що намагається доповнити інформацію, яку отримують дипломати».

«У Росії ніхто не може сказати, якою є кількість агентів в інших країнах. Кожна служба безпеки таку інформацію приховує. Ми можемо лише здогадуватись, скільки їх працює в нас. Троє розсекречених шпигунів – це немало. Тут цікаво те, що росіяни видворили двох чеських дипломатів, правда, наше посольство в Росії менше», – зауважив Шнайдер.

Карл Шварценберґ
Карл Шварценберґ

А Карл Шварценберґ, голова Комітету у закордонних справах парламенту Чехії і колишній очільник МЗС, вважає, що в Чехії «надлишок» російських шпигунів.

«Уже тривалий час, уже кілька десятиліть у нас цих російських шпигунів аж надлишок», – каже Карел Шварценберг. На його думку, в Чехії більшість із них має дипломатичне прикриття, тому «складно їх усіх вигнати». А оскільки такі кроки викликають відповідні дії іншої сторони, може дійти до того, що «Чехія з часом не матиме жодного свого дипломата в Москві».

У посольстві Чехії в Москві працює 15 дипломатів.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG