Доступність посилання

ТОП новини

Повернення Криму – це питання десятиліть – американські експерти


©Shutterstock
©Shutterstock

Світ має зрозуміти, що на шлях агресії вийшла провідна держава, чиї амбіції виходять далеко за межі України, переконаний екс-посол США в Україні Джон Гербст

Чи реально повернути Крим, чи вірять у це на Заході та за рахунок чого Україна здатна потягатись за півострів з кремлівським режимом? У річницю анексії Криму провідні американські експерти висловили з цього приводу думки в інтерв’ю «Голосу Америки».

«Зараз тактично є сенс відкласти питання Криму, не відмовляючись від претензій на нього в майбутньому. Можливо, такий самий підхід варто застосувати до частин Донбасу, підконтрольних сепаратистам. Якщо Порошенко зможе встановити кордон, за яким починається стабільність, зможе розвивати Україну у вірному напрямку, встановлювати відносини з Європою, то вже після можна зайнятись Донбасом та Кримом», – вважає директор Євразійського центру в Атлантичній Раді Джон Гербст.

Водночас галузевий директор Інституту Маккейна Девід Креймер переконаний, що ситуацію можна змінити лише, якщо Захід перестане перелякано реагувати на дії Путіна і запропонує йому власну гру.

«Ми обмежуємося діями-відповідями, дозволяємо Путіну диктувати правила гри. А що треба робити, так це попереджати і випереджати його дії. Це наша головна помилка», – переконаний Креймер.

Фактором кримської політики в майбутньому буде не лише Росія із заявкою на мілітаризацію півострова, кажуть експерти, – НАТО в регіоні, позиція Туреччини та США. Все це повинно виступити фактором стримування перетворення Криму на базу проекції сили Москви на весь регіон. Але це лише в тому випадку, якщо Захід зрозуміє, що Крим та Україна – лише початок, щодо цього в експертів є сумніви. Їх не чули раніше, навряд чи почують і зараз.

Професор університету Джорджа Мейсона Іділ Ізмірлі не розуміє, як взагалі ситуація в Криму могла стати сюрпризом для США. Жінка, яка за дорученням Держдепартаменту США, літала до Криму 12 років поспіль припускає, що написані нею звіти з попереджанням про загрозу, ніхто не читав. Ізмірлі підозрює, що вплив на рішення Білого дому мають люди, які нічого не знають про регіон. І це при тому, що гарних експертів вистачає.

«У написаних за ці роки звітах все починалось і закінчувалось іменем Путіна. Про це не лише я говорила. Я питаю чому США не читають ці звіти, чому не звертають на них уваги? Адміністрація має зібрати людей, які розуміють про що говорять, які були в Україні, в Криму. А почати можна хоча б з читання доповідей, які уряд США сам і замовляє», – наголосила Іділ Ізмірлі.

Світова спільнота має зрозуміти, що на шлях агресії вийшла провідна держава, чиї амбіції виходять далеко за межі України, переконаний екс-посол США в Україні Джон Гербст.

Натомість Девід Креймер заявляє: «Потрібна віддана політика Заходу, щоби Крим не забули ні в Києві, ні на Заході».

Експерти кажуть, що майбутнє Криму і шанси його повернути залежатимуть від успіхів всередині України, тоді як на Росії чекають чималі проблеми.

«Думаю, що режим Путіна зазнає серйозної поразки в Україні, але проблема Криму не буде вирішена в наступні 5-10 років. Це питання наступних десятиріч, але у перспективі, якщо Україна буде успішною, то Крим повернеться», – переконаний Джон Гербст.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG