Доступність посилання

ТОП новини

У Брюсселі стартує «чергова газова епопея»


Україна, Росія та ЄС починають переговори про постачання російського газу після 31 березня

Сьогодні, 20 березня, у Брюсселі починаються газові переговори за участі України, Росії та ЄС. Це буде перший раунд чергової зустрічі у такому форматі, на якій обговорять так званий «літній пакет» – постачання в Україну російського газу після 31 березня, коли закінчиться дія чинних угод. У Єврокомісії повідомляють, що нинішня зустріч – лише початок переговорів, коли розглянуть порядок денний наступних перемовин. Українські та російські експерти вважають, що ці переговори, як і попередні щодо так званого «зимового пакету», швидкими не будуть.

Тристороння зустріч у Брюсселі 20 березня є лише початком переговорів, повідомила Радіо Свобода речниця єврокомісара з питань Енергетичного союзу Анна-Каїса Ітконен. За її словами, сьогодні сторони насамперед обговорять порядок денний наступних зустрічей.

Ця зустріч буде початком переговорів, де у першу чергу увага буде приділена порядку денному наступних зустрічей
Анна-Каїса Ітконен

«Ця зустріч буде початком переговорів, де у першу чергу увага буде приділена порядку денному наступних зустрічей. Головним чином, буде визначено, що обговорюватиметься. І це буде відправною точкою зустрічі», – зазначила Ітконен.

Михайло Гончар
Михайло Гончар

Початком «чергової епопеї» називає нинішню зустріч у Брюсселі директор енергетичних програм Центру «Номос» Михайло Гончар. Предметом переговорів, каже він, стане «літній пакет». «Європейська комісія також хоче, щоб документ, який зрештою має бути напрацьований, визначав би відносини до моменту рішення Стокгольмського арбітражу, тобто, до осені 2016 року», – зазначає Гончар.

Український фахівець прогнозує, що ці тристоронні переговори, як і ті, що велися минулої осені будуть тривалими. Із цим погоджується і заступник директора російського Інституту країн СНД Володимир Жарихін. На його переконання, домовленості зрештою будуть досягнуті.

«Думаю, що все відбудеться не відразу, оскільки сторони спочатку висунуть свої позиції, потім будуть їх наближувати. Але, зрештою, це не так важливо, головне – результат. А його таки досягнуть, оскільки Україні потрібен газ. Хай місяць, хай півтора, але все-одно вийдуть на якийсь результат», – говорить Жарихін.

Логіка енергетичного ринку по-українськи і по-російськи

Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

У першому кварталі цього року ціна російського газу для України становить 329 доларів за тисячу кубів. Міністр енергетики України Володимир Демчишин заявив, що ціна російського газу для України має бути нижчою 270 доларів за тисячу кубів, оскільки, за його словами, до такого рівня наразі опустилася ціна на спотових, поточних, ринках.

За словами Гончара, зважаючи на тенденцію на енергетичних ринках, йдеться зокрема про падіння цін на нафту, цифра, яку назвав міністр Демчишин є обґрунтованою.

«Ціна на газ буде йди по варіанту деескалації упродовж другого, третього і четвертого кварталів, слідом за динамікою цін на нафту. Тут логіка адекватна. Але у російських партнерів інша логіка, вони її вже позначили», – наголошує Гончар.

Олександр Новак
Олександр Новак

Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявляв, що якщо ціна газу для України становитиме 330 доларів чи більше, тоді максимальна знижка може бути 100 доларів. Якщо ціна буде нижчою, то знижка буде не більше 30% вартості.

Знижка, про яку говорить російська сторона – це скасування експортного мита, яке діє до 1 квітня 2015 року, до моменту завершення дії «зимового пакету».

Якщо навіть буде забезпечена низька ціна від «Газпрому», то без цієї знижки, це все-одно даватиме вищу ціну, ніж на спотових ринках Європи
Михайло Гончар

«Тож якщо навіть буде забезпечена низька ціна від «Газпрому», то без цієї знижки, це все-одно даватиме вищу ціну, ніж на спотових ринках Європи», – наголошує Михайло Гончар.

Натомість російських експерт Володимир Жарихін вважає ціну, нижчу за 270 доларів, про що говорив український міністр, лише бажанням.

Я також можу заявити, що, наприклад, німецькі «Мерседеси» коштують недопустимо дорого і потрібно на них різко знизити ціну. Але толку від цього не буде. Все у світі визначає ринкове співвідношення
Володимир Жарихін

«Щодо заяви міністра енергетики України, то я також можу заявити, що, наприклад, німецькі «Мерседеси» коштують недопустимо дорого і потрібно на них різко знизити ціну. Але толку від цього не буде. Все у світі визначає ринкове співвідношення і Україні запропонована все-таки ринкова ціна на газ», – вважає російський експерт.

Євросоюз має свою логіку

У цих переговорах Євросоюз є доволі добросовісним посередником
Володимир Жарихін

Володимир Жарихін наголошує, що основним фактором, який впливатиме на результативність цих переговорів стане позиція європейської сторони. «Євросоюз прекрасно розуміє, що якщо не буде досягнута домовленість, то вони можуть опинитися у ситуації, коли Україна почне відбирати газ, призначений для Європи. І у цих переговорах Євросоюз є доволі добросовісним посередником», – переконаний Володимир Жарихін.

На думку ж українського експерта Михайла Гончара, Європейська комісія у цих переговорах йде шляхом найменшого опору.

Позиція Європейського союзу, уособлюваного Єврокомісією у даному випадку – це позиція так званого гібридного союзника України. Як тільки виникає проблемна ситуація, вони відразу себе репозиціонують на бік російської сторони
Михайло Гончар

«Позиція Європейського союзу, уособлюваного Єврокомісією у даному випадку – це позиція так званого гібридного союзника України, – говорить Гончар. – Як тільки виникає проблемна ситуація, вони відразу себе репозиціонують на бік російської сторони, бо їм так простіше і вигідніше. У Брюсселі є хибне уявлення, що якщо сильно дражнити «Газпром» підтримкою України, то «Газпром» може перекрити газ до Європи».

Російський газ залишається інструментом розколу ЄС

Михайло Гончар наголошує, що саме такий підхід Єврокомісії стимулює «Газпром» жорсткіше діяти щодо європейської сторони.

Кремль через «Газпром» і далі продовжує політику розколу у Євросоюзі
Михайло Гончар

«Кремль через «Газпром» і далі продовжує політику розколу у Євросоюзі. У Кремлі розглядають цей тристоронній формат переговорів, як стратегічно важливий, щоб з одного боку схилити позицію Європи на користь російської сторони, а з іншого – граючи на рівні двосторонніх форматів з традиційними клієнтами «Газпрому» у країнах ЄС, а саме у тих країнах, які зараз утворюють де-факто «групу друзів Путіна». Російська сторона пропонує ним нижчі ціни на газ, а країнам, які підтримують Україну навпаки, більш високі ціни на газ», – підсумовує Михайло Гончар.

Україна, Росія та ЄС восени минулого року уклали так званий «зимовий пакет» про умови постачання російського газу до України на зимовий період, до квітня нинішнього року. Цю тимчасову домовленість уклали після тривалих суперечок щодо цін та умов постачання газу. Українська сторона наполягала на внесенні змін до газових контрактів від 19 січня 2009 року. Але російська сторона на це не пішла. Відтак попри протокол, підписаний сторонами у 2014 році, первинним залишаються контракти.

Минулого року «Газпром» та «Нафтогаз» майже одночасно подали позови до цього суду. «Нафтогаз» вимагає переглянути контракт на транзит газу з російською компанією та виплатити компенсації через недостатні обсяги транзиту. А «Газпром» вимагає від «Нафтогазу» оплати борг у розмірі 4,5 мільярда доларів «у зв’язку з невиконанням контракту» від 2009 року.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG