Доступність посилання

ТОП новини

Крим перетворюють на авіаносець, туризм їм не потрібен – екс-міністр курортів Криму


Минулого літа на кримських пляжах було небагато російських туристів
Минулого літа на кримських пляжах було небагато російських туристів

«Російський» Крим обіцяє відновити колишні туристичні потоки, тоді як експерт вважає, що прихід світових готельних мереж, простота ведення готельного бізнесу і рекорд у 6 мільйонів туристів – в минулому

Емір Достім, Інна Аксьонова

Після невдалого курортного сезону минулого року кримська влада сподівається виправити становище в нинішньому році. «​Міністр курортів і туризму»​ Олена Юрченко вже повідомила про зростання кількості відпочивальників на півострові з початку 2015 року. При цьому «​чиновниця» акцентувала увагу на низьких цінах у Криму в порівнянні з Єгиптом і Туреччиною. Її попередник на цій посаді Олександр Лієв менш оптимістичний в оцінках. Він вказує на те, що відсутність транспортного сполучення, а також перетворення Росією півострова на мілітаризований регіон, ставлять під питання перспективи туристичної галузі.

На 19 березня 2015 року в Криму відпочили 142 тисячі туристів, що на 60% вище рівня аналогічного періоду минулого року. Таку інформацію озвучила «міністр курортів і туризму» Криму Олена Юрченко на прес-конференції в Сімферополі.

«У 2015 році ми очікуємо, що Крим відвідають не менше 4,3 млн туристів, і що основний потік складуть громадяни Російської Федерації. Але із загальної кількості туристів частка громадян інших країн, насамперед, СНД, збільшиться до 20-23%», – розповіла Юрченко.

Нагадаємо, в 2014 році, за інформацією «мінкурортів» півострова, Крим відвідали близько 4 млн осіб. Більшість – туристи з Росії. Потік росіян збільшився втричі. У 2013 році Крим відвідали близько 6 млн осіб.

Що стосується зарубіжних туристів, то, на думку «міністра», давати якісь прогнози вкрай складно. «Я можу говорити про ті події і справи, якими ми сьогодні володіємо. Пройшли переговори з делегацією з Каталонії. Вони готові розглядати Крим як територію для відпочинку, готові вкладати не тільки інвестиції, але й привозити туристів. У рамках січневого форуму відбулися переговори з делегацією з Фінляндії та Естонії, взаємини у нас в цьому напрямку тривають. Провели переговори з представниками Німеччини, Білорусі», – зазначила Юрченко, не ставши акцентувати увагу на цифрах.

1500 рублів на день

У 2015 році кількість днів перебування одного туриста в Криму, за словами Юрченко, збільшиться до 14-ти. Міністр також зазначила, що цього року, за попередніми даними, середня ціна дня перебування туриста складе близько 1500 рублів (25 доларів). «У середньому, ціна відпочинку в Криму в 2015 році в півтора рази менша, ніж в Єгипті, в два рази менша, ніж в Краснодарському краї, і в 2-2,5 рази менша, ніж у Туреччині», – підкреслила вона.

Олена Юрченко
Олена Юрченко

Юрченко вважає, що в цілому прибуток від туристичної галузі за підсумками 2015 року може скласти не менше 125 мільярдів рублів (близько $ 2 млрд). «Більш точні цифри нам будуть зрозумілі після входження в активний сезон, коли завершать свою реєстрацію індивідуальні підприємці та приватні особи», – розповіла міністр.

«Ціна розміщення в активний період туристичного сезону, з 1 травня до 1 листопада, – йдеться ціну стандартного номера на одну людину на добу – від 1700 рублів. Сюди входить три-чотириразове харчування, а також базовий набір медичних послуг», – додала Юрченко. У дитячих санаторно-курортних закладах, за інформацією «міністра», проживання на добу коштує від 1180 рублів.

За прогнозами мінкурортів, близько 52% туристів будуть діставатися до Криму авіатранспортом, 45% – через Керченську поромну переправу.

Серед регіонів перевагою для туристів залишається Південний берег Криму. «Але це поки нормально, тому що російського туриста на Південний берег Криму веде й історична генетична пам'ять», – пояснила Юрченко.

Вона також прогнозує, що до 30% збільшиться затребуваність західного узбережжя Криму, і до 20% – східного.

Лієв: Сьогодні нічого не зроблено

Екс-міністр курортів і туризму Криму Олександр Лієв, який залишив посаду в березні минулого року і переїхав з родиною до Києва, навпаки, скептично оцінює перспективи туристичної галузі Криму. На його думку, прихід великих світових готельних мереж, простота і невеликі податки для ведення приватного готелю, збільшення потоку туристів до рекордного показника в 2013 році – 6,13 млн – це все в минулому. За словами екс-міністра, реалії Криму – показник туристичної активності в півтора мільйона відпочивальників, відсутність транспортного сполучення та бажання готуватися до сезону.

Реалії Криму – показник туристичної активності в півтора мільйона відпочивальників, відсутність транспортного сполучення та бажання готуватися до сезону
Олександр Лієв

«Туристична галузь – це сезонна галузь, і цілий рік вона готується. Це великий комплекс робіт, це сотні тисяч людей, це великі гроші, які вкладалися в підготовку сезону. Сьогодні нічого не зроблено. Це пов'язано з падінням туристичного потоку в минулому році, це пов'язано з окупацією і захопленням об'єктів, це пов'язано з тим, що там відсутня банківська система, яка давала короткострокові кредити, щоб запустити курортний сезон.

Українські банки розуміли кримську специфіку і розробляли спеціальні умови кредитування на підготовку до прийому туристів, сьогодні ця можливість зникла
Олександр Лієв

Українські банки розуміли кримську специфіку і розробляли спеціальні умови кредитування на підготовку до прийому туристів, сьогодні ця можливість зникла. Це велика трагедія, турсезон принесе чергове розчарування», – вважає Лієв.

«Крим міг бути чорноморським Сінгапуром»

Лієв зазначив, що від транспортного сполучення безпосередньо залежить успішність туристичного сезону. Так, у 2013 році перевезення пасажирів здійснювали 90 пар поїздів, а 5 кримських портів були готові конкурувати з Одесою.

Олександр Лієв
Олександр Лієв

«Транспортна галузь давала Криму досить велику, порівняно з іншими галузями, дохідну частину і мала хорошу перспективу. Цю перспективу ми розглядали спільно з Китаєм, ми залучали турецьких фахівців, які планували інвестиції, були експерти з Канади, США, які були готові до вкладання коштів і бачили перспективи в Криму. Крим міг бути чорноморським Сінгапуром», – сказав Лієв.

Реалїї Криму, зазначив екс-міністр, – це нуль проїздів, проблема поромної переправи, черги автотранспорту біля контрольних пунктів на в'їзді до Криму, і тільки схеми оренди літаків дозволяють деяким авіакомпаніям нарощувати оберти.

«Непотоплюваний авіаносець»

Олександр Лієв, який є персоною нон-грата в Криму, розповів, що в рідному для нього Армянську сьогодні розгорнутий табір російської армії, і це єдине, за рахунок чого виживає місто.

Крим перетворюється на непотоплюваний авіаносець. І це ціла стратегія, яку втілює російська влада. Ні туризм їм не потрібний, ні аграрний сектор, ні соціальна сфера
Олександр Лієв

«Крим перетворюється на непотоплюваний авіаносець. І це ціла стратегія, яку втілює російська влада. Ні туризм їм не потрібний, ні аграрний сектор, ні соціальна сфера», – зробив висновок колишній міністр.

У той же час, за словами Лієва, зв'язок з Кримом не можна розірвати, єдиний варіант для України – це комунікація.

«Креативний клас – це сотні тисяч людей, які підтримують Україну, креативний клас – це єдина надія України повернути Крим, робити ставку потрібно на них. Але для цього потрібно розуміти стратегічно як цей клас залишити за Україною», – додав Лієв.

На думку екс-міністра, Україні не потрібно розривати зв'язок із Кримом, в тому числі, й туристичний. Якщо Україна хоче повернути Крим, потрібно шукати контакти, вважає експерт.

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG