Доступність посилання

ТОП новини

ЗМІ Росії вигадали смерть 10-річної дівчинки на Донбасі (світова преса)


Двоє людей розповіли, що жодного артилерійського обстрілу, від якого, начебто, й загинула дівчинка, не було

Повідомлення російських ЗМІ про те, що на Донбасі внаслідок артилерійського обстрілу українською армією наприкінці березня загинула 10-річна дівчинка, є вигадкою, повідомляють журналісти «Бі-Бі-Сі». Тим часом, журналіст International Business Times пише, що російські збройні сили можуть очолити новий наступ сепаратистів на сході України «протягом найближчих 60 днів». З огляду на українську кризу, на сторінках Forbes західний адвокат пропонує допомагати українцям пропозиціями іммігрувати. А Stratfor повідомляє, що Москва намагається переконати лідерів Словаччини зупинити реверсний потік газу в Україну.

Повідомлення російських ЗМІ про те, що на Донбасі внаслідок артилерійського обстрілу українською армією наприкінці березня загинула 10-річна дівчинка, є вигадкою, повідомляють журналісти британської телерадіокомпанії «Бі-Бі-Сі» Наталія Антелава та Абдужаліл Абдурасулов. Бойовики «ДНР» відмовилися давати журналістам будь-які контакти родини загиблої дівчинки, отже команда «Бі-Бі-Сі» вирішила розшукати цю родину самостійно.

Журналісти почали розпитувати місцевих мешканців. Дехто з них чув на телебаченні про смерть дитини, однак, ніхто не знав родину загиблої персонально. Більше того, двоє людей навіть розповіли, що у той день жодного артилерійського обстрілу, від якого, начебто, й загинула дівчинка, не було.

Тіла дитини не було й у місцевому морзі. Робітник сказав, що, можливо, дівчинку відвезли в інше місце, але куди, не міг сказати.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович: «Чудовий репортаж Наталії Антелави. Це називається журналістикою!»


Коли журналісти «Бі-Бі-Сі» спитали про долю дівчинки у російських колег, їм відповіли, що «дівчинки не було». Сюжет вони «змушені були зробити». Два з трьох російських ЗМІ, які повідомили про загибель дівчини, не відповіли на запит «Бі-Бі-Сі» про те, звідки вони отримали цю інформацію. Лише «НТВ» відповіло, що цитувало лідерів «ДНР».

Російські збройні сили можуть очолити новий наступ сепаратистів на сході України «протягом найближчих 60 днів», згідно з аналізом, який провів колишній верховний головнокомандувач НАТО Уеслі Кларк, повідомляє журналіст сайту новин International Business Times Томас Баррабі.

У брифінгу для аналітичного центру Atlantic Council Кларк заявив про 9000 російських військових на сході України. Вони, начебто, озброєні танками, системами зв’язку високого класу й іншими технологіями, які українській армії складно побороти.

«Ця оцінка заснована на географії, тривалій структурі російської діяльності та аналізу російських дій, заяв та психології Путіна на сьогоднішній день», – написано в документі Кларка.

США та інші західні країни мають розпочати імміграційні програми, щоб допомогти вирішити гуманітарну кризу в Україні, пише американський та канадський адвокат Енді Семотюк на сторінках американського часопису Forbes.

Адвокат Енді Семетюк: «Читайте мою статтю для Forbes: Гуманітарна відповідь через імміграцію»


«США має оголосити, що всі українці, які перебувають у Сполучених Штатах на законних підставах наразі, а також ті, хто приїде в країну в найближчому майбутньому, отримують статус тимчасового захисту на 18 місяців», – пише Семотюк.

Крім того, адвокат вважає, що всім українцям, які подали заявки на отримання віз або притулку в США, під час вторгнення Росії в Крим, треба видати необхідні документи, щоб вони могли залишити Україну щонайшвидше. Окрім США, Канада та інші західні країни мали б прийняти схожі рішення стосовно України.

«Зважаючи на те, що згідно з даними НАТО, Україна є єдиною державою-партнером, яка сприяла всім поточним операціям під керівництвом НАТО, її громадяни є гідними подібної імміграційної гуманітарної допомоги», – підсумовує Семотюк.

Stratfor: «Графіка: Українські опції європейського природнього газу»


Візит міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова до Словаччини 3-4 квітня був частиною зусиль Москви переконати лідерів країни зупинити реверсний потік газу зі Словаччини до України, а також виступати проти європейських санкцій, запроваджених проти Росії. Однак, можливості Кремля посилити свій вплив у Братиславі стають дедалі більш обмеженими, повідомляє американська аналітично-дослідницька установа Stratfor.

Через своє географічне розташування, вважає установа, Словаччина не є «зобов’язаною» ані Росії, ані Заходові. Зокрема, країна демонструє це, підтримуючи Україну завдяки реверсним поставкам, водночас при певному ваганні щодо підтримки санкцій ЄС проти Росії. «Слабка економіка Росії та перешкоди на шляху підвищення рівня російських інвестицій у Словаччині, однак, різко контрастують з глибокою інтеграцією Словаччини до єврозони. Допоки Словаччина продовжить балансувати між двома сторонами, Росії буде важко збільшити свій вплив на Братиславу», –підсумовує Stratfor.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG