Доступність посилання

ТОП новини

У травні українцям презентують доктрину інформаційної політики – Стець


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

Держава вдається до заборон, тому що українські ЗМІ не здатні до саморегуляці – медіа-експерти

Україна програє в інформаційній боротьбі з Росією, бо українські ЗМІ не здатні регулювати власну діяльність, вважають медіа-експерти. Окрім того, правову базу у сфері національної безпеки досі не розробили. У Міністерстві інформаційної політики повідомляють: невдовзі всі документи, що мають гарантувати інформаційну безпеку країни, презентують українському суспільству.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Медійне середовище, перш за все, через олігархічність, виявилося нездатним до саморегуляції, у тому числі і в сенсі інформаційної безпеки держави, говорить голова правління ГО «Телекритика» Наталія Лігачова. Та картина, яку сьогодні показують українські ЗМІ, доводить: середовище, топ-менеджмент, власники ЗМІ не змогли домовитися і виробити єдину політику хоча б щодо національної безпеки, вважає медіа-експерт.

Державу підштовхує до запровадження заборон те, що середовище не змогло саморегулюватися. Та ж заборона трансляції російських серіалів була пов'язана з тим, що самі телеканали не погодилися відмовитися хоча би від трансляції серіалів, які пропагують силові структури країни-агресора
Наталія Лігачова

«Те, що ми бачимо на українських каналах, – це, по суті, ретрансляція меседжів російської пропаганди, з одного боку. З іншого боку, державу підштовхує до запровадження заборонних заходів, перш за все, те, що саме середовище не змогло саморегулюватися. Та ж заборона трансляції російських серіалів була пов'язана з тим, що самі телеканали не погодилися відмовитися хоча би від трансляції тих серіалів, які пропагують силові структури – армію, спецназ, міліцію країни-агресора», – констатує Лігачова.​

Наталія Лігачова
Наталія Лігачова

Поки що та політика, яка створювалась в інформаційній сфері, в основному, йшла шляхом заборон, і така політика не надто ефективна, зауважує Лігачова. Нині, за її словами, влада має перейти від політики заборон до політики стимулів.

Сьогодні в Україні відчувається брак правової бази, тоді як Росія цю базу напрацювала давно, говорить виконавчий директор ГО «Телекритика» Діана Дуцик. В Україні також наразі немає модерної доктрини інформаційної безпеки. За словами Дуцик, та доктрина, яку ухвалили ще у 2009 році, носила декларативний характер і фактично не була реалізована. У нинішніх умовах цей документ потребує перегляду.

​«Зараз є низка документів, які є лише проектами, і вони перебувають на стадії розробки. Це проект стратегії національної безпеки України, який був не так давно презентований інститутом стратегічних досліджень (там є розділ інформаційної безпеки), це проект стратегії забезпечення кібернетичної безпеки, проект стратегії розвитку інформаційного простору, який був обговорений минулого року і зараз, очевидно, ці документи перейдуть у Міністерство інформаційної політики, яке буде займатися їхнім напрацюванням», – говорить Дуцик.

«Інформаційну конституцію» України мають презентувати в травні – Стець

У червні минулого року скасували доктрину інформаційної безпеки, яка була підписана Ющенком, розповідає міністр інформаційної політики Юрій Стець. Тож на даний момент такого документа, який регламентує чи якимось чином відтворює в законодавчому полі концепцію інформаційної безпеки, просто не існує. За останні 10 місяців було напрацьовано багато різних документів, але всі ці документи були декларативними і не несли за собою жодної напрацьованої бази, інструментарію, яким чином протидіяти інформаційній агресії чи викликам, які стоять перед інформаційною безпекою, наголошує Стець.

Юрій Стець
Юрій Стець

Наразі створена експертна рада, до якої увійшли і відомі журналісти, і медіа-юристи, і медіа-експерти, які займаються створенням документації, пов’язаної з інформаційною політикою, зауважує Стець.

«Мають бути створені три документи, які саме в цьому полі були б інформаційною конституцією для України. Мова йде про концепцію інформаційної безпеки, стратегію інформаційної політики і державну програму розвитку інформаційного простору в Україні. Ці документи будуть презентовані суспільству в травні, для того, щоб до кінця року вони набули чинності», – говорить Стець.

Для всіх, хто працює в інформаційному полі, ГО «Телекритика» розробила проект рекомендацій. Цей проект буде розіслано представникам громадських організацій, органам державної влади та засобам масової інформації з пропозицією продовжити дискусію, щоб виробити єдині правила роботи в умовах російської інформаційної агресії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG