Доступність посилання

ТОП новини

Пожежі в Забайкаллі: понад 20 загиблих і тисячі згорілих будинків


Новокурськ, Хакасія, квітень 2015 року
Новокурськ, Хакасія, квітень 2015 року

«Це відверте нехлюйство чиновників. Не було ніяких дружин, у багатьох селах всіх співробітників МНС просто скоротили» – журналіст

У Сибіру не вщухають масштабні лісові пожежі. Площа загоряння в Забайкальському краї, де з 25 березня оголосили надзвичайну ситуацію і особливий протипожежний режим, збільшилася у вісім разів – до 24 тисяч гектарів, повідомляє Державна лісова служба Росії. У 12 районах Бурятії горять понад 400 гектарів лісу. За даними преси, сибірські пожежі поширилися на територію Китаю. У Хакасії, де за вихідні від пожеж загинули понад 20 людей, 14 квітня оголосили день ​жалоби. За останніми даними, в результаті розповсюдження вогню в Хакасії 12–13 квітня згоріли більше тисячі житлових будинків.

У Забайкальському краї під час пожеж загинули три людини. Як повідомив міністр охорони здоров'я краю Михайло Лазуткін, за медичною допомогою звернулися 14 постраждалих: сім з них госпіталізовані, одна жінка перебуває у важкому стані. Інформацію про загиблих перевіряють в Слідчому комітеті Росії.

Як повідомляє Державна лісова служба Росії, в Забайкаллі зафіксовано 86 лісових пожеж, 12 з них локалізовані на загальній площі 1300 гектарів, вогонь гасять півтори тисячі чоловік. Поширенню пожеж сприяє сильний вітер і суха погода. Димом від пожеж заволокло Читу.

Губернатор Забайкальського краю Костянтин Ільковський заявив, що уряд зробить все, щоб «максимально допомогти постраждалим від пожеж», але сподіватися на будівництво нових будинків погорільцям поки не варто. За словами Ільковського, протягом тижня постраждалі отримають по 10 тисяч рублів.

Про причини пожеж та реакції на них державних служб говорить керівник протипожежного проекту Грінпіс в Росії Григорій Куксін:

Ситуація з пожежами розвивається досить традиційно, хоча втрати безпрецедентно великі
Григорій Куксін

– Рік дуже непростий за погодними умовами – рання затяжна весна, дуже мало опадів, брак снігу і брак накопичення вологи. Плюс адміністративні проблеми – криза призвела до недофінансування в регіонах. Ситуація з пожежами розвивається досить традиційно, хоча втрати безпрецедентно великі. Площі пожеж величезні, зараз навіть важко їх назвати, тому що дані щодо лісових пожеж не зовсім достовірні. Ну, це традиційна спроба МНС прикрасити звітність. На жаль, саме спалення трави призвело до знищення будинків і загибелі людей.

Григорій Куксін
Григорій Куксін

Якщо говорити про Хакасію, то зараз кількість загиблих вже, як мінімум, 23 людини, і ця цифра, як видно, ще виросте, тому що не всі тіла впізнані, у важкому стані багато людей перебувають у лікарнях, а специфіка опікових травм така, що на другий-третій день можуть бути додаткові втрати.

У Забайкаллі теж є загиблі, є знищені будівлі. Вже тисячами обчислюються згорілі будинки. І все це – результат того, що ситуація з підпалами трави так і не була врегульована на федеральному рівні, а регіони побоялися вчасно ввести особливий протипожежний режим, режим надзвичайної ситуації. Як звичайно, спробували закрити очі на проблему. І в Хакасії, і в Забайкаллі було очевидно, що у вихідні, на Великдень, люди точно будуть підпалювати траву, і в умовах сухої, вітряної погоди це точно призведе до масштабних пожеж. Але не встигли на це зреагувати, тому такі великі втрати.

– У 2010 році в результаті природних пожеж під час сухого спекотного літа загинуло до 100 людей. Щось відтоді змінилося в державному підході до протидії та ліквідації пожеж?

– На жаль, не так багато змінилося. Були зроблені певні кроки для відновлення лісопожежних організацій. Якщо в 2010 році лісової охорони зовсім не існувало, вона була просто ліквідована, зараз її потихеньку почали відновлювати. Але її чисельність і структура далекі від нормального, працездатного стану. Цього року це ускладнюється ще й кризою фінансовою. Тобто люди не отримали зарплату за минулий рік, за гасіння, не компенсовано борги перед регіонами за минулий рік, відповідно, можливість укладання договорів та гасіння пожеж дуже сильно підірвана економічними чинниками. Плюс масові скорочення йдуть в тих нових лісопожежних структурах, які після 2010 року з'явилися.


За офіційними даними, в результаті пожеж в Хакасії різні пошкодження отримали 1294 житлових будинки в 38 населених пунктах семи муніципальних районів республіки. «Причиною загорянь стали несанкціоновані і неконтрольовані пали сухої трави. Стрімкому поширенню вогню сприяли спека та пориви вітру силою до 25 метрів за секунду», – повідомили у вівторок в управлінні МНС по Хакасії.

За даними Слідчого комітету Росії, масштабні пожежі в Хакасії забрали життя понад 20 осіб. За словами помічника міністра охорони здоров'я республіки Михайла Мальгіна, за медичною допомогою до лікарень республіки звернулися 613 осіб, 78 з них госпіталізовані. Вісім потерпілих перебувають у важкому стані, 70 осіб – у стані середньої тяжкості. 533 постраждалим надана медична допомога, вони відправлені на амбулаторне лікування.


У Хакасії 14 квітня оголошено жалобу за загиблими, ситуація в регіоні залишається складною, розповів головний редактор газети «Каратош» з Саяногорска Григорій Назаренко:

Картина просто жахлива. Люди вибігали, навіть не встигнувши речі взяти. На сьогоднішній день ночують там, де вціліли школи або якісь великі будівлі
Григорій Назаренко

– Степові пожежі в Хакасії – справа звична, але те, що зараз ці пожежі призвели до таких наслідків, шокувало всіх. Картина просто жахлива. Люди вибігали, навіть не встигнувши речі взяти. На сьогоднішній день ночують там, де вціліли школи або якісь великі будівлі. З найближчих населених пунктів і міст для постраждалих підвозяться речі та продовольство, люди самі підвозять. Попелища все ще димлять, вогонь знищив будівлі повністю.

Багато зерна, яке було призначене для посіву в цю весну, знищено вогнем
Григорій Назаренко

Загинули тисячі голів великої рогатої худоби, свині, кролики, дуже багато тварин. Загинуло кілька зерносховищ, більше десятка фермерських господарств, багато зерна, яке було призначене для посіву в цю весну, знищено вогнем. Співробітники МНС зараз ходять по дворах, вигрібають загиблих тварин. Потім приїде машина, буде все це збирати, щоб не виникло епідемії.

Ми зафіксували першу велику степову пожежу ще 23 березня, недалеко від Абакана горів степ на кілометри, кілька смуг йшло, кожна смуга довжиною в кілька кілометрів
Григорій Назаренко

Причина цих пожеж – людський фактор. Там 99 випадків – неконтрольоване спалювання трави, просто підпали, коли люди їдуть вздовж дороги, сірник кидають – цікаво подивитися, як вогонь йде. Пожежі в степу практично не гасилися. Ми зафіксували першу велику степову пожежу ще 23 березня, недалеко від Абакана горів степ на кілометри, кілька смуг йшло, кожна смуга довжиною в кілька кілометрів.

Не було пожежних дружин, села не були оборані. Вогонь по степу спокійно доходив до будівель, загорялися будинки і вигоряли цілі вулиці
Григорій Назаренко

В день, коли сталася трагедія, по-перше, різко піднялася температура, під 30 градусів було, і подув сильний вітер, пориви – до 30 метрів, і ці ось пали перекинулися на населені пункти. Вогонь перекидався і через дороги, і через місцеві дороги, і через автомобільні. Але головне, що населені пункти не були готові до такого, не було пожежних дружин, села не були оборані. Тобто вогонь по степу спокійно доходив до будівель, загорялися будинки і вигоряли цілі вулиці.

– У чому, на вашу думку, причини трагедії?

– З великих системних причин – практично вся Хакасія поросла бур'яном. Якщо раніше, за радянської влади, поля оброблялися, сухостою стільки й бути не могло, то зараз все в бур'яні. По-друге, це відверте нехлюйство чиновників. Вчасно не запровадили протипожежний режим, не було ніяких дружин, у багатьох селах всіх співробітників МНС просто скоротили.

Лісові пожежі, які вирують в Сибіру, поширилися на територію Китаю. Як повідомляє китайське агентство «Синьхуа», вогонь перекинувся з Забайкальського краю на прикордонні території автономного району Внутрішня Монголія (Північний Китай). За даними місцевої влади, пожежі знищили 85 житлових будинків та сільськогосподарських будівель, а також автомобілі та іншу техніку.

Більше 400 гектарів лісу горить в 12 районах Бурятії. У зв'язку з пожежонебезпечною обстановкою особливий режим введений на всій території Приморського краю – жителям заборонено перебувати в лісах, розводити відкритий вогонь і спалювати сміття. Режим надзвичайної ситуації запроваджено також в 25 районах Амурської області.

Оригінал матеріалу ​– на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG