Доступність посилання

ТОП новини

Забута трагедія Одеси: 2 травня гинули люди не лише у Будинку профспілок


Проросійський активіст цілиться з пістолета у бік проукраїнських мітингувальників, Одеса, 2 травня 2014 року
Проросійський активіст цілиться з пістолета у бік проукраїнських мітингувальників, Одеса, 2 травня 2014 року

Першим убитим в Одесі 2 травня 2015 року був представник «Правого сектору»

Ефективно розслідувати злочини 2 травня в Одесі майже неможливо, вважають незалежні експерти: вже наступного ранку комунальні працівники прибрали усі докази на одному з місць трагедії – Грецькій площі. Більше того, через вечірню пожежу в Будинку профспілок про вбивства у центрі міста майже забули – але трагедія почалась саме там.

Одеський Будинок профспілок, який російська пропаганда того ж дня назвала «Одеською Хатинню», майже одразу став одним із символів протистояння між проукраїнським та проросійськими активістами. 2 травня 2014 року там буквально за годину загинули 42 особи.

Втім, трагічні події розпочалися кількома годинами раніше – з провокації проросійських озброєних активістів у самому центрі міста, на Грецькій площі.

Розслідуванням подій на Грецькій площі та у Будинку профспілок займається громадське об’єднання «Група 2 травня» – до неї входять одеські журналісти та експерти.

Як розповідає Світлана Підпала із «Групи 2 травня», яка проводить опитування учасників та свідків, першим убитим на Грецькій площі став активіст одеського осередку «Правого сектору» Ігор Іванов – вогнепальне поранення.

Він отримав кулю, напевно, з карабіну
Світлана Підпала

«Він отримав кулю, напевно, з карабіну. Куля великого калібру увійшла в область черевної порожнини. Потім активіст Андрій Бірюков отримав поранення картеччю та помер одразу, тому що вона влучила в легені», – розповідає Світлана.

Всього від вогнепальних поранень загинуло шість активістів – всі, крім одного з них, померли майже на місті. Доїхати до лікарні встиг лише один – Євген Лосінський, який помер, незважаючи на дві операції.

«Антимайданівці» принесли саморобні гранати

Лише за офіційною інформацією, під час зіткнень у центрі міста постраждали близько 250 активістів, у тому числі від вогнепальної зброї. Втім, жахливі поранення також завдавали гранати.

Ці гранати саморобні антимайданівці принесли. Вони спричинили дуже багато поранень
Світлана Підпала

«Ці гранати саморобні «антимайданівці» принесли. Вони їх обмотували залізним дротом із цвяхами – вони спричинили дуже багато поранень»,– розповідає Світлана Підпала.

У тому числі, від такої гранати серйозне поранення отримав десятник «Самоборони Одеси»​ Ігор Бабаян.

Вибухпакети вони робили – прикручували цвяхи, болти, і воно розривалося
Віталій Устименко

«Вибухпакети вони робили – прикручували цвяхи, болти, і воно розривалося. В Ігоря з легенів шматки цвяхів витягували, крім того, в нього на обличчі тепер страшний шрам. До речі, хлопець зараз в АТО, заступник командира роти 28-ї окремої механізованої бригади», – розповідає координатор «Самооборони Одеси»​ Віталій Устименко.

Перші зіткнення на Дерибасівській, 2 травня 2014 року
Перші зіткнення на Дерибасівській, 2 травня 2014 року

Дуже важливим, на думку Світлани Підпалої, є розрив у часі – у проукраїнських активістів зброя з’явилася майже через годину після нападу.

«Спочатку вбили Іванова та Бірюкова, а до початку стрільби з українського боку у відповідь пройшло близько 40 хвилин. І це був другий момент, коли керівництво міліції могло запровадити оперативний план «Хвиля», але вони цього не зробили», – зазначила Підпала.

Генпрокуратура бачить винними лише кількох міліціонерів, один із яких втік з України

Наразі Генпрокуратура розслідує справу по бездіяльності міліції у цей трагічний день, втім, головним винуватцем цього визнано начальника міліції громадської безпеки обласного управління МВС Дмитра Фучеджі. За даними слідства, він зараз перебуває у Придністров’ї.

Його бездіяльність і неналежне виконання своїх обов’язків зводиться до того, що він як начальник підрозділу, який забезпечує громадську безпеку, а також безпеку громадян під час масових заходів, не організував цієї роботи
Володимир Гузир

«Він обвинувачується в службовій недбалості. Ця його бездіяльність і неналежне виконання своїх обов’язків зводиться до того, що він, як начальник підрозділу, який забезпечує громадську безпеку, а також безпеку громадян під час масових заходів, не організував цієї роботи», – наголосив перший заступник генерального прокурора України Володимир Гузир. Також Генпрокуратура підозрює ще трьох міліціонерів, прізвища яких не називаються.

Як повідомляють джерела Радіо Свобода, навесні 2014 року саме Фучеджи фактично здійснював оперативне командування міліцією Одеси та регіону. Тодішній голова обласного управління МВС Петро Луцюк майже самоусунувся від командування та управління правоохоронцями.

В Одесі десятки загиблих при сутичках українських і проросійських сил – міліція
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

(Архівне відео)

Кілька міліціонерів залишились інвалідами, один позбувся зору

Деякі члени «Групи 2 травня» високо оцінюють роботу рядових бійців міліції та Національної гвардії й нагадують, що міліціонери також отримали серйозні поранення. За їхньою інформацією, всього постраждало більше півсотні міліціонерів.

Один міліціонер позбувся зору. Він отримав удар арматурою по голові на Грецькій площі, йому пробили шолом. Коли він був на Куликовому полі, його вдарили ще раз
Світлана Підпала

«Кілька людей стали інвалідами та були звільнені зі служби, один міліціонер позбувся зору. Він отримав удар арматурою по голові на Грецькій площі, йому пробили шолом. Коли він був на Куликовому полі, його вдарили ще раз. Він не одразу звернувся до лікаря і втратив зір», – наголосила Підпала.

Втім, координатор «Самооборони Одеси» Віталій Устименко, який був на Грецькій площі з самого початку, вважає, що міліція була абсолютно бездіяльною.

Молоді хлопці з МВС виконували дуже умовну роль – просто позначили позиції. Камінням діставалося по них, перш за все, але це було все, що вони робили на той момент
Віталій Устименко

«Молоді хлопці з МВС, яких поставили між нами, виконували дуже умовну таку роль – просто позначили позиції. Камінням діставалося по них, перш за все, але не варто говорити про діяльність міліції. Це було все, що вони робили на той момент», – розповідає він.

Координатор вважає такі дії саботажем – на його думку, міліція мала величезний ресурс, який не використала. Більше того, деякі з міліціонерів фактично прикривали щитами бойовиків «антимайдану», пригадує Устименко.

Втім, за кілька годин майже те саме робила «Самооборона Одеси», коли сепаратистів, які забарикадувалися в одному з торговельних центрів Одеси, треба було вивести до автозаку.

«Приходили сотні одеситів із прапорами України, які були готові, знаючи про жертви, просто фізично розірвати всіх тих, кого ми виводили. Тому ми вишикувались у лінії, щоб вивести сепаратистів», – заявляє Устименко.

Міліція не могла провести експертизи – журналіст

Наразі суд над затриманими активістами триває – офіційне розслідування завершили ще у вересні минулого року. Втім, журналісти стверджують, що воно може базуватися лише на зізнаннях – усі докази були знищенні вже наступного ранку.

3 травня вранці я побачила, що прибрали вже всю Грецьку площу, по суті, місце злочину
Віра Запорожець

«Третього травня вранці я побачила, що прибрали вже всю Грецьку площу, по суті, місце злочину. Ми, звісно, потім там знаходили багато слідів та гільз», – розповідає одеський журналіст та екс-член «Групи 2 травня» Віра Запорожець.

На її думку, це було зроблене навмисно. Посилаючись на комунальних працівників, вона звинувачує у цьому рішенні Дмитра Цвєткова, теперішнього начальника слідчого управління Одеського обласного управління МВС.

Отже, провести усі експертизи було майже неможливо. За словами членів «Групи 2 травня», усі кримінальні справи щодо затриманих через заворушення на Грецькій площі фактично написані під «копірку». Особливості розслідування та судового розгляду першої зі справ 2 травня – тема наступного матеріалу Радіо Свобода про одеську трагедію.

Поки готувався цей матеріал, Генпрокуратура завершила розслідування щодо ще одного з обвинувачуваних в умисному вбивстві, якого звинувачують у вбивстві однієї людини та посяганні на життя міліціонера, йдеться у заяві ГПУ. За інформацією прокуратури, він робив постріли з мисливської рушниці у напрямку групи людей.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG