Доступність посилання

ТОП новини

Український турист у Непалі: евакуація перетворюється на маячню


Наметове містечко поблизу аеропорту Катманду для тих, хто втратив житло під час землетрусу, 28 квітня 2015 року
Наметове містечко поблизу аеропорту Катманду для тих, хто втратив житло під час землетрусу, 28 квітня 2015 року

Україна збирається евакуювати своїх громадян спеціальним чартером, тим часом у Міноборони повідомили, що Іл-76, який поламався в Нью-Делі, вже відремонтували

Київ –​ Більшість українців чекала на евакуацію з Непалу урядовим літаком, але, за останньою інформацією, це зробить такий собі евакуаційний чартер від комерційної компанії. Урядовий літак Іл-76 і досі перебуває в Делі – за офіційною інформацію, через те, що аеропорт Катманду не приймав важкий військовий літак, а за неофіційною – через необхідність ремонту. Деякі туристи почали залишати Непал самостійно або літаками інших країн.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:26 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Протягом двох днів офіційні списки на евакуацію зменшилися з 80 до 70 громадян України: українці поступово евакуюються з Непалу самостійно. Також полетіти українським урядовим літаком хочуть громадяни інших країн, зокрема, Грузії, Латвії, Польщі та Росії.

У той же час, деякі українські туристи залишають Непал комерційними рейсами, а деякі – літаками інших держав. Наприклад, альпіністка Галина Тодоренко повернулася з Катманду звичайним пасажирським рейсом – змінили дату авіаквитків.

Дипломатичні працівники на місці роблять усе можливе. В резиденції консула разом із нами жили близько 45 людей, зокрема там перебувають 5-7 дітей
Галина Тодоренко

«Ми вилетіли комерційним рейсом Flydubai, тому що нам дуже потрібно було додому. Дипломатичні працівники на місці роблять усе можливе. У резиденції консула разом із нами жили близько 45 людей, зокрема там перебувають 5-7 дітей», – розповіла Тодоренко.

Галина Тодоренко під час сходження у гори в Непалі (фото з Facebook)
Галина Тодоренко під час сходження у гори в Непалі (фото з Facebook)

За її словами, одразу після землетрусу до Непалу прибуло багато літаків із гуманітарною допомогою, тому евакуація була ускладнена.

Я не розумію, чому ми ще тут – український турист у Непалі

Але ж інші держави якось своїх громадян «витягують», обурюється Євген Жданов, один із українців, які досі залишаються в Катманду.

Ті, кому було потрібно, дозвіл на посадку отримували
Євген Жданов

«Ті, кому було потрібно, дозвіл на посадку отримували, а рейсові літаки почали літати нормально вже на третій день. Я не до кінця розумію, чому ми й досі тут, і зовсім не розумію, чому нам розказують про те, як важко отримати кілька дозволів», – каже Жданов.

Він називає те, що відбувається, нісенітницею і зазначає, що кількість тих, хто сподівається на державну допомогу, зменшується.

«Коли я збирав інформацію про людей, у мене в списках було 93 людини – українці, які хотіли евакуюватись на українському літаку. А сьогодні їх залишилось близько 60 людей всього», – розповідає Жданов. Він вважає, що багатьох зупиняє лише вартість заміни авіаквитка – це може коштувати кілька сотень доларів.

Евакуювати українців будуть чартерним рейсом «Atlas Jet Україна»

Як повідомив Радіо Свобода в.о. голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Зорян Шкіряк, було ухвалене рішення не використовувати літак Міністерства оборони. Замість цього авіакомпанія «Atlas Jet Україна» забезпечить українцям такий собі евакуаційний чартер із Катманду до України.

Мова йде про рейсовий пасажирський літак із евакуаційним рейсом. Маємо надію, що завтра літак зможе вилетіти на батьківщину
Зорян Шкіряк

«Мова йде про рейсовий пасажирський літак із евакуаційним рейсом. Маємо надію, що завтра літак зможе вилетіти на батьківщину. Це єдине правильне рішення в такій ситуації, я абсолютно його підтримую», – зазначив Шкіряк.

За словами керівника ДСНС, через вимоги безпеки було ухвалене рішення не використовувати літак Іл-76, який відправили з України до Непалу за наказом президента України Петра Порошенка. Замість цього – чартер від приватної авіакомпанії, який держава оплачує за мінімальним тарифом – лише безпосередні видатки.

До речі, генеральний директор компанії також летить
Зорян Шкіряк

«До речі, генеральний директор компанії також летить, я вважаю це достойним кроком. Він буде зустрічати наших людей, влаштовувати на рейс», – розповів Шкіряк.

Проте надвечір у Міноборони повідомили, що військовий літак Іл-76, який вилетів для евакуації українців з Непалу і поламався у Нью-Делі, відремонтували, і тепер він готовий до вильоту у Катманду.

«На даний час, згідно з вимогами експлуатаційної документації, після проведення заміни одного із елементів двигуна (насосу-регулятора), який був доставлений за допомогою дипломатичної пошти, силами технічного персоналу літака здійснено перевірку параметрів роботи двигуна для виконання подальших польотів. Системи літака повністю справні. Літак готовий до виконання поставлених завдань щодо евакуації українських громадян на батьківщину. Екіпаж очікує дипломатичного дозволу на виконання польоту та посадки в Катманду», – повідомили у Міноборони у понеділок увечері.

На евакуацію чекають менше сотні українців – МЗС

Олена Ващенко, начальник управління зв'язків зі ЗМІ Міністерства закордонних справ, визнає, що деякі українці їдуть із Непалу іншими шляхами.

«Станом на даний момент в списку на повернення в Україну близько 70 громадян України. Протягом доби декілька наших співвітчизників повернулися до нашої країни самостійно. 12 громадян України були евакуйовані літаком Міністерства надзвичайних справ Російської Федерації», – повідомила Ващенко.

27 українців уже розселили по готелях біля консульства, ще 20 осіб в черзі на розселення – їх мають перевезти до готелів уже сьогодні, 4 травня. Решта громадян України перебуває в наметовому містечку у резиденції консула. Біля двох десятків українських туристів не планують залишати Непал і навіть відмовилися від евакуації.

Міністерство закордонних справ володіє інформацією про 210 громадян України на території Непалу. 46 з них досі не виходять на зв’язок.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG