Доступність посилання

ТОП новини

«Стугна» проти «Армати»: Україна готується відбивати танкові атаки Росії


Президент України Петро Порошенко під час візиту до навчального центру Сухопутних військ Збройних Сил України «Десна» (Чернігівська область). 11 травня 2015 року
Президент України Петро Порошенко під час візиту до навчального центру Сухопутних військ Збройних Сил України «Десна» (Чернігівська область). 11 травня 2015 року

«Російські танки вражаються і горять добре. Навіть з нинішнім озброєнням, із навченою армією – ми здатні себе захистити» – комбат

Київ – Україні є що протиставити російським модифікаціям танку «Армата», які на параді в Москві презентували як потужну наступальну зброю. Про це заявив президент України Петро Порошенко, оцінюючи українські зразки протитанкових озброєнь. Цю думку підтверджують і українські військові експерти, і вояки з передової. Однак і ті, й інші закликають уряд подбати про вдосконалення українських протитанкових розробок та про навчання бійців, які ним користуються.

ЗАВАНТАЖИТИ

Масований танковий наступ нині є найбільшим ризиком в українсько-російському конфлікті на Донбасі, заявив президент України Петро Порошенко 11 травня, перебуваючи на військовому полігоні «Десна».

Ми зробили сьогодні наголос на протитанкову зброю, якщо готується наступ, то ключова небезпека, на яку покладається наш ворог, агресор, – це рух активних танкових колон
Петро Порошенко

​«Ми зробили сьогодні наголос на протитанкову зброю, оскільки, за повідомленнями наших розвідок, якщо готується наступ, то ключова небезпека, на яку покладається наш ворог, агресор, – це рух активних танкових колон», – наголосив президент.

На полігоні Порошенко оглянув зразки новітньої протитанкової зброї українського виробництва, і побачив, як її випробовують.

Президент наголосив: бійці українських Збройних сил «матимуть чим зустріти ворога.

«Найбільш сучасним, високоточним, найтехнологічнішим українським протитанковим озброєнням з далекою відстанню ураження, з наведенням за лазерним променем», – запевнив президент.

Порошенко оглянув новітню зброю, вироблену в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00


Він схвально оцінив те, що український концерн «Укроборонпром» зменшив залежність від іноземних комплектуючих. Зокрема від російських деталей і технологій – відмовився повністю. Так, протитанкове озброєння виробляється з деталей, які виготовляють в Україні та в Євросоюзі.

Ці заяви президента пролунали після того, як російська влада почала поширювати інформацію про вдосконалений танк «Армата», який нібито є одним із найкращих у світі у своїй категорії. Водночас напередодні параду у Москві 9 травня один із таких танків зламався під час репетиції і простояв там протягом всього вишколу.


Український військовий експерт Сергій Згурець проаналізував, що Україна може протиставити новому російському танкові, якщо Кремль спробує використати його на Донбасі.

Він пропонує вдосконалити зенітно-ракетний комплекс «Смерч», щоб він міг знищувати танки з відстані десятків кілометрів за допомогою керованих боєприпасів. А паралельно – використати українські розробки-зенітно-ракетних комплексів, які дають змогу вражати ціль не в лобову броню (в російських моделей саме вона є найміцніша), а згори.

У цій роботі Сергій Згурець закликає використовувати технології та комплектуючі Ізраїлю та країн НАТО.

Тим часом, Петро Порошенко поставив перед українською оборонною галуззю амбітне завдання: увійти до п’ятірки світових виробників озброєнь. В «Укроборонпромі» деталізували: концерн має намір збільшувати експорт, і за цей рахунок отримувати кошти для озброєння української армії, аби менше навантажувати бюджет.


Так, продаж одного танку «Оплот» (який частина експертів визнає найкращим у світі) дає змогу виготовити або модернізувати десятки танків «Булат», потрібних нині на передовій, пояснюють в «Укроборонпромі».

Експерт: Головний виклик – не моделі танків, а готовність Кремля воювати

Співдиректор програм з міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник, натомість, вважає, що нині пріоритетом є не експорт, а забезпечення української армії.

Олексій Мельник
Олексій Мельник

«Парад у Москві 9 травня – це демонстрація сили і готовності її застосовувати. Про це свідчить і промова російського президента Володимира Путіна. Тому Україна має готуватися відбивати російську агресію. Це є більшим викликом, ніж поява танків «Армата» чи якихось конкретних боєприпасів. Експорт озброєння нині не є пріоритетом», – стверджує аналітик.

В Міноборони та в Адміністрації президента повідомляють, що українські протитанкові керовані комплекси «Стугна» та інші подібні озброєння вже надійшли на передову, і нині вояки вчаться працювати з ними.

Водночас вояки наголошують, що у протидії російським танкам типу «Армата» пріоритетом є професіоналізм, і меншою мірою – сучасне обладнання. Навіть наявні озброєння, без урахування комплексів «Стугна», дають змогу зупинити танкові прориви супротивника, зауважив командир добровольчого батальйону МВС «Київ-2» Богдан Войцеховський.

Cтрашні російські танки вражаються і горять добре. Навіть з нинішнім озброєнням, із навченою армією – ми здатні себе захистити
Богдан Войцеховський

«Не настільки ці російські танки страшні. Це мильна бульбашка. В Іраку я це бачив: страшні російські танки вражаються і горять добре. Якщо є професійні вояки і зброя. Навіть з нинішнім озброєнням, із навченою армією – ми здатні себе захистити», – каже Войцеховський.

Між тим протитанковими комплексами з ракетами дистанційного керування оснащують українську бронетехніку. Так Житомирський бронетанковий завод, який відновлює та виготовляє танки і бронетранспортери, нині працює в три зміни, оснащуючи їх протитанковими комплексами, повідомляють на підприємстві.

Водночас аналітики зауважують, що найсучасніших російських танків не варто чекати на Донбасі найближчим часом. Так, Сергій Згурець вважає, що на їхнє доопрацювання підуть роки.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG