Доступність посилання

ТОП новини

Які плюси для Латвії у проведенні Ризького саміту «Східного партнерства»?


©Shutterstock
©Shutterstock

«Для Латвії важливо, щоб держави-сусіди і Україна теж – були стабільними і безпечними»

Рига – Саміт «Східного партнерства», який відбудеться у Ризі 21-22 травня, відіграватиме значну роль для Латвії, як країни-організатора, не тільки в політичному, але й економічному аспекті. Безпека і стабільність в країнах «Східного партнерства», зокрема в Україні, відповідає інтересам Латвії. Наразі місцеві бізнесмени зацікавлені у тому, щоб на Ризькому саміті активно обговорювалися питання розвитку торговельних відносин із східними партнерами ЄС.

Які плюси для Латвії у проведенні Ризького саміту «Східного партнерства»?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Посол з особливих доручень програми «Східного партнерства» міністерства закордонних справ Латвії Юріс Пойканс зазначив, що очікуваний Ризький саміт дуже важливий захід як для головування Латвії в Раді ЄС, так і для Європи загалом, з огляду на значні зміни, що відбулися на європейському континенті з часу проведення Вільнюського саміту у 2013 році.

За його словами, цей саміт відбуватиметься у складних умовах, «враховуючи неоднозначну оцінку з боку третіх країн політики, яку проводить ЄС на сході». Наразі саміт є і сигналом для східних партнерів про те, що ЄС зацікавлений у розвитку подальших відносин, оскільки стратегічна мета – розширення зони стабільності, добробуту і партнерства на сході ЄС – залишається актуальною й надалі.

Для Латвії дуже важливо, щоб країни, які перебувають досить близько до її кордонів – зокрема Україна – були стабільними, безпечними і процвітаючими
Юріс Пойканс

«Для Латвії дуже важливо, щоб країни, які перебувають досить близько до її кордонів – зокрема Україна – були стабільними, безпечними і процвітаючими. Це відповідає інтересам безпеки і економіки Латвії. Якщо нам вдасться оживити Угоду про асоціацію України з ЄС, то це надасть значні можливості для наших бізнесменів у сприянні розвитку подальших відносин», – зазначив Радіо Свобода Юріс Пойканс.

«Одного дня буде введений безвізовий режим з Україною»

Латвійський дипломат впевнений, що безвізовий режим України з ЄС приятиме активізації двосторонніх українсько-латвійських відносин.

«Я вірю, що одного дня буде введений безвізовий режим з Україною, який сприятиме розвитку туристичних і культурних зв’язків. Тому в наших інтересах, щоб цей регіон розвивався, щоб там була стабільність. Наразі, це ще дуже довгий шлях, але стратегічна мета ЄС – розвивати відносини з країнами «Східного партнерства», тому ми продовжуватимемо цю роботу».

Плюси для Латвії у проведенні саміту «Східного партнерства» бачить і президент латвійської Конфедерації працедавців Віталій Гаврилов, який є одним з організаторів бізнес-форуму, що відбудеться в рамках Ризького саміту. Він впевнений, що у ході роботи саміту вдасться підготувати рекомендації для урядів, зокрема і латвійського, приділивши головну увагу торгівлі, що активізує підприємницьку діяльність між бізнесменами країн-членів ЄС і «Східного партнерства».

Латвія – невелика країна. Для нас єдиною можливістю є максимальний розвиток усіма можливими засобами угод про співпрацю з третіми країнами
Віталій Гаврилов

Віталій Гаврилов пояснює: «Латвія – невелика країна. Нам бракує своєї критичної маси як у кількості населення, так і ресурсів, яких дуже мало. Тому для нас єдиною можливістю є максимальний розвиток усіма можливими засобами угод про співпрацю з третіми країнами».

Де партнери в Україні?

За його словами, Латвія, як інші країни ЄС, готова до співпраці із східними партнерами, вона хоче ділитися своїм досвідом. Наразі, партнери також повинні проявляти інтерес і їхня діяльність має відповідати необхідним стандартам європейської ділової співпраці.

«Зокрема, де наші партнери в Україні, де зараз фактично домінують вуличні активісти, з якими ми уклали свого часу угоди? Вони майже усі зараз за її межами . Чому східні партнери не хочуть у нас навчатися? Ми не можемо постійно їм нагадувати: «Робіть те чи інше». Вони мають мати власний прагматичний інтерес», – вважає і президент латвійської Конфедерації працедавців.

Протидія російській пропаганді

Директор Інституту зовнішньої політики Латвії Андріс Спрудс, у свою чергу, зауважив, що запланована в рамках Ризького саміту конференція активістів громадянського суспільства країн «Східного партнерства» надасть імпульс розвиткові латвійських громадських організацій.

Наразі керівник Дирекції двосторонніх відносин МЗС Латвії, посол Ейнарс Семаніс наголосив, що в час, коли надзвичайно активізувалася російська пропаганда важливим буде проведення 20 травня в Ризі в рамках саміту першої конференції засобів масової інформації «Східного партнерства».

Під час конференції відбудеться дискусія: «як суспільним ЗМІ завоювати російськомовну аудиторію?» Учасники дискусії шукатимуть відповідь на питання, як громадському телебаченню і радіо у Латвії завоювати російськомовну аудиторію, яка головним чином живе в російському інформаційному просторі.

Експерти вважають проведення Ризького саміту ключовим заходом піврічного головування Латвії в ЄС, яке завершиться 30 червня. Під час Ризького саміту заплановано підписання декларації, в якій будуть визначені основні напрями політики «Східного партнерства» на найближчі два роки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG