Доступність посилання

ТОП новини

Що мав би побачити Порошенко на Донбасі та чим завинив Кіхтенко?


Президент України Петро Порошенко, 28 травня 2015 року (©Shutterstock)
Президент України Петро Порошенко, 28 травня 2015 року (©Shutterstock)

«Президент перебуває з робочою поїздкою на Донеччині й, швидше за все, представить нового губернатора Донецької області»

Сьогодні президент України Петро Порошенко, як інформує прес-служба глави держави, перебуває з робочою поїздкою у Донецькій області. Президент під час поїздки на Донбас, швидше за все, представить нового губернатора Донецької області, який, в першу чергу, повинен удосконалити пропускну систему з окупованим Донбасом, чого не вдалося зробити Олександру Кіхтенку на цій посаді. На цьому в інтрв’ю Радіо Свобода наголосив очільник громадського об’єднання «Донбас-SOS» Олександр Горбатко. Раніше, 5 червня, уряд вніс президенту подання щодо звільнення голови Донецької військово-цивільної адміністрації Олександра Кіхтенка, якого нібито хочуть звільнити через «неналежне виконання службових обов'язків». А джерело в Адміністрації президента нібито повідомило Hromadske.TV, що президент Петро Порошенко підписав подання на призначення Павла Жебрівського головою Донецької ОДА і таким чином змінить Олександра Кіхтенка на цій посаді.

Що мав би побачити Порошенко на Донбасі та чим завинив Кіхтенко?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Пане Горбатко, прес-служба президента не повідомляє деталей поїздки Петра Порошенка, але на Вашу думку, які саме об’єкти на Донбасі мав би відвідати глава держави, з ким зустрітися, що побачити?

Олександр Горбатко, 29 квітня 2015 року
Олександр Горбатко, 29 квітня 2015 року

– В першу чергу, він мав би перевірити ті об’єкти, які стосуються безпеки людей. Справа в тому, що випадки в Мар’їнці і Красногорівці, а саме атака проросійських військ показала, що потрібно бути готовими до цього. Потрібно бути готовими до евакуації. Потрібно, щоб люди знали, що робити в разі небезпеки. Має працювати система сповіщення. Повинна працювати система збереження життя: як людині можна сховатися в бомбосховище. Ці об’єкти він повинен перевірити. Більше того, ми знаємо точно ,що вони не в повному обсязі функціонують.

Люди не розуміють, що робити в разі небезпеки. Тобто вони чують сирену, але погано на це реагують
Олександр Горбатко

Крім того, люди не розуміють, що робити в разі небезпеки. Тобто вони чують сирену, але погано на це реагують. Це продемонстрував нещодавній випадок в Краматорську. З нашої точки зору, як представників громадської організації, яка сприяє безпеці життя людей, ці об’єкти мають бути інспектовані сьогодні.

– Президент Порошенко не вперше їде на Донбас. Його попередні візити туди якось впливали на ситуацію в регіоні, щось змінювалося на краще?

– Не сказав би, що щось змінювалося на краще. Інша справа, коли президент (і не лише Порошенко) приїжджає в той чи інший регіон, то місцева влада починає більш активно діяти, якісь проводити ремонтні роботи, латати свої дірки тощо. Тобто це якось стимулює місцеву владу. Крім того, вчора стало відомо, з’явилася інформація в ЗМІ про призначення нового губернатора. Ми очікуємо, що там буде саме його представлення на Донбасі.

– Якщо говорити про можливість звільнення з Олександра Кіхтенка з посади голови Донецької військово-цивільної адміністрації, як би Ви оцінили його роботу? Якими є його недопрацювання чи досягнення на займаній посаді?

– Із того, що він не доробив чи того, що він погано робив – це пропускна система. Тобто те, що там зараз відбувається – це жах, і жодних кроків не робиться для того, щоб це покращувалося. Я не кажу про роботу саме силових структур. Я кажу про роботу цивільно-військової адміністрації. Тобто мали б бути створеніумови на цих блокпостах – це й туалети, і парковки, і можливість медичної первинної допомоги.

Друге – це гуманітарна програма. Ми точно знаємо, що є величезна кількість донорів гуманітарних програм, які відправляються на Донбас, в тому числі й в Донецьку область. І ми не зовсім розуміємо, чи доходить ця гуманітарна допомога до людей, яким чином це все робиться на державному рівні.

Весь апарат у Кіхтенка працював дуже повільно. Тобто ним всі були незадоволені. Я маю на увазі представників громадських організацій
Олександр Горбатко

І звичайно ж це – питання взаємодії з центральними органами влади. Тобто у нас є яскравий показник того, що сама позиція і робота Кіхтенка була недосконала, тому що не було нормального взаємодії. Ми досі не можемо зрозуміти причину, чому так було. Але факт залишається фактом. І це вплинуло на те, що весь апарат у Кіхтенка працював дуже повільно. Тобто ним всі були незадоволені. Я маю на увазі представників громадських організацій, які займаються гуманітарними питаннями, а також представниками громадських організацій, які готуються до виборів восени. Це не дуже добре, що влада, народ і місцева влада працюють кожен в свій бік.

Людина, яка отримує гуманітарну допомогу, може отримати її в трьох різних точках. А той, хто потребує – може не отримати ніде
Олександр Горбатко

Ця допомога йде і в більшості цю допомогу розподіляють громадські організації, міжнародні організації, а я б хотів, щоб ця допомога, в тому числі, і від держави розподілялась, тобто щоб держава це контролювала. Справа в тому, що взаємодія між владою, громадськими організаціями і міжнародниками – вона на сьогодні дуже слабка. І кожна людина, яка отримує гуманітарну допомогу, може отримати її в трьох різних точках. А той, хто потребує – може не отримати ніде. І ось тут потрібно було підключитися владі, тому що у неї є і реєстри, і бази – все для того, щоб це зробити. Справа в тому, що в Донецькій області переселенців на сьогоднішній день більше 400 тисяч – це третина від усіх зареєстрованих переселенців.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG