Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода святкує 20-річчя переїзду до Праги


Штаб-квартира Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода у Празі
Штаб-квартира Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода у Празі

До святкування долучився прем’єр-міністр Чехії Богуслав Соботка, який подякував Радіо Свобода за роботу

20 років тому штаб-квартира Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода переїхала з німецького Мюнхена до чеської Праги. Зміна була вимушеною, адже тоді бюджет корпорації урізали більше ніж утричі. Американський конгрес навіть розглядав закриття Радіо Свобода, бо ж Холодна війна, начебто, закінчилася. Однак ще й сьогодні, за словами прем’єр-міністра Чехії Богуслава Соботки, робота корпорації є ключовою для боротьби за свободи та права людей по всьому світі.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– У першій празькій штаб-квартирі Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода 30 червня відбулася урочиста церемонія святкування 20-річчя роботи корпорації у Празі. 30 червня 1995 року Радіо Свобода востаннє транслювало окремі передачі з Мюнхена.

Штаб-квартира Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода у Мюнхені
Штаб-квартира Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода у Мюнхені

Окрім членів американської Ради керівників із питань мовлення – Метью Армстронґа, Раяна Крокера та Кена Вайнштайна – до святкування долучився прем’єр-міністр Чехії Богуслав Соботка.

Він подякував Радіо Свобода не лише за діяльність корпорації протягом останніх 20 років.

Хотів би подякувати за величезну роботу, за певну точку об’єктивності у всесвіті дезінформації, за поширення голосу свободи
Богуслав Соботка

«Я хотів би подякувати за величезну роботу, за незамінну допомогу, за певну точку об’єктивності у всесвіті дезінформації, за орієнтацію для мільйонів слухачів і за поширення голосу свободи», – сказав він.

На урочистому вечорі Соботка оголосив про нагородження колишнього президента РВЄ/РС Кевіна Клоуса та колишнього директора чехословацького бюро Павла Пегачка медаллю Карла Крамара.

Цю медаль надає лише прем’єр-міністр країни і вона є символічною подякою за просування демократії та прав і свобод людини.

Честь для Чехії

Керівництво корпорації вирішило переїхати до Праги після запрошення першого президента Чехії Вацлава Гавела, який вважав, що перебування Радіо Свобода у Празі було би честю для його країни.

Вацлав Гавел
Вацлав Гавел

«Це великий прояв довіри до Чеської Республіки. Прага буде у деякій мірі символом або знаком послання свободи, поширюваного у світі. Цим наголошується те, що ми належимо до світу західної демократії, до цієї сфери цивілізації», – сказав Гавел тоді.

Для Радіо Свобода запрошення президента Чехії було порятунком, адже через драматичне скорочення бюджету корпорації – із 220 мільйонів до 65 мільйонів доларів – радіо більше не могло дозволити собі базуватися у Мюнхені, де радіо працювало від 1950 року.

Тож Гавел запропонував Радіо Свобода будівлю, у якій до 1992 року працював парламент Чехословаччини. Пізніше, через теракти у Нью-Йорку 2001 року, керівництво корпорації вирішило переїхати із центру Праги, де неможливо було гарантувати належний рівень безпеки для співробітників.

Світ змінюється, змінюється РВЄ/РС

За словами головного редактора РВЄ/РС Ненада Пеїча, зміни, яких радіо зазнало за останні 20 років, були драматичними.

Ненад Пеїч
Ненад Пеїч

Зокрема, співробітники Радіо мали опанувати інтернет, але вже сьогодні на сторінки усіх бюро РВЄ/РС заходить приблизно 305 мільйонів відвідувачів щороку. Крім того, у Мюнхені Радіо Свобода не могло навіть мріяти про телебачення, сказав Пеїч. Однак на сьогоднішній день корпорація має телестудії у семи країнах і регулярне мовлення на телебаченні – у 15 країнах.

З іншого боку, 20 років тому РВЄ/РС майже не мало конкуренції у країнах мовлення, а це змінилося після падіння Берлінського муру.

«Сьогодні медіа-ринок є різноманітним, і ми маємо боротися за нашу аудиторію», – сказав Пеїч.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG