Доступність посилання

ТОП новини

Кримчани відмовляються від євротурів через візові складнощі


©Shutterstock
©Shutterstock

Більшість консульств не приймає російські закордонні паспорти кримчан, а з українськими потрібно їхати на материк

Роман Николаєв

За оцінками туристичних фірм, що спеціалізуються на виїзному туризмі, потік кримських туристів до країн Євросоюзу, який скорочується другий рік поспіль, нині і зовсім зійшов нанівець. Причина – у візових складнощах.

Власники російських закордонних паспортів не можуть отримати шенгенські візи через позицію Євросоюзу, що виражається в невизнанні анексії півострова. А для тих, хто зберігає українські паспорти, з кінця червня істотно ускладнились правила подачі документів на візу.

Через Росію вхід закритий

Наприкінці червня російське МЗС звинуватило країни Євросоюзу у розв'язанні «візової війни» щодо мешканців Криму. Таку заяву спровокувала офіційна позиція Європи, що кримчани мають, як і раніше, отримувати візи в посольствах і консульствах на території України.

Коментарі ЄС, що прозвучали слідом за цим, ще раз підтвердили незмінність цієї позиції. Прес-секретар представництва Євросоюзу в Росії Сорен Ліборіус заперечив заяви російських дипломатів про те, що кримчанам необґрунтовано відмовляють у видачі віз.

Питання не в тому, який паспорт, питання в місці реєстрації. Якщо та чи інша особа зареєстрована в Криму, то запит на отримання шенгенської візи необхідно подавати до консульств на території України​
Сорен Ліборіус

«Думка про те, що жителям Криму систематично відмовляють у шенгенських візах, не відповідають дійсності», – сказав він у коментарі «Интерфаксу».

Ліборіус підкреслив, що ніяких процедурних змін не відбулось: «Жителі Криму можуть отримати візу в консульствах країн-учасниць Шенгенської угоди в інших регіонах на території України».

«Сьогодні процедура отримання візи для жителя Криму з російським або українським паспортом незмінна. Питання не в тому, який паспорт, питання в місці реєстрації. Якщо та чи інша особа зареєстрована в Криму, то запит на отримання шенгенської візи необхідно подавати до консульств на території України», – пояснив він.

Таким чином, шлях отримання кримчанами європейських віз, як і колись, має пролягати через українську територію.

Намагаючись оформити документи в Росії, в більшості випадків отримують відмови. Що підтверджує, зокрема, досвід турфірм. Як зазначає директор туристичної агенції «Тур Етно» Марина Богданова, їй відомі випадки, коли кримчани намагались отримати візу до країн Шенгену за російським паспортом, але консульства відмовляли їм у прийомі документів. Однак, за її словами, мали місце і вдалі спроби.

«Деяка дискримінація кримчан з російськими закордонними паспортами, про яку говорив МЗС, дійсно, є. Більшість консульств не приймає в роботу російські закордонні паспорти кримчан. З українськими ж «закордонами» візи відкривають у звичайному режимі, відмов практично не буває», – коментує фахівець.

Через Україну можна, але складно

Між тим, з 23 червня процедура отримання шенгенських віз в Україні стала на порядок складнішою. Це пов'язано з необхідністю подачі біометричних даних, зокрема, відбитків пальців, що вимагає особистої присутності заявника. Тоді як раніше присутності не було потрібно, і мандрівники отримували «добро» на в'їзд дистанційно, шляхом подання документів до турфірми за місцем проживання.

З цієї причини багато хто став відмовлятися від поїздок до Європи, щоб не втрачати час на поїздки до інших міст і на вистоювання черг в консульствах або візових центрах.

За інформацією агентства «Тур Етно», здати відбитки пальців для відкриття візи кримчани можуть у Києві, Одесі, Львові, Харкові, Хмельницькому, Івано-Франківську. А от у Херсоні, куди офіційний Київ переніс багато адміністративних органів із Криму, цього зробити не можна. Таким чином, на подачу документів на отримання візи жителям півострова тепер потрібно витратити добу, а то й дві, щоб перетнути кордон і відвідати одне з вищевказаних міст. І це без гарантії видачі візи!

«Введення біометрії скоротить потік до Європи. Я думаю, ця тенденція матиме місце і в усій Україні, бо здавання цих даних – велика незручність, – вважає Богданова. – За останній тиждень до нас звернулися всього лише пару людей, охочих їхати на територію України і здавати відбитки пальців».

Директор турагентства вважає, що перераховані труднощі з видачею віз до Європи приведуть до перерозподілу турпотоку з Криму на користь інших напрямків. Перш за все, тих, куди власники російських паспортів можуть їздити без віз.

Інші варіанти

Всі попередні роки Євротури, не рахуючи поїздок Росією та материковою Україною, залишались одними з найдешевших, а тому доступних для кримчан. Особливо якщо йдеться про автобусні тури.

Сьогодні вартість путівки на людину з виїздом зі Львова (звідси стартує більшість європейських «автобусників») починається від 80 євро (близько 5 тисяч рублів) плюс віза. За повідомленнями компанії «Аккорд-тур» (Львів), це, наприклад, тур на 4 дні до Угорщини. Також за цю суму можна купити 11-денний тур у Болгарію з віданням Стамбула.

За 100 євро (6200 рублів) можна відвідати Польщу, Чехію і навіть Австрію. Звісно ж, до вартості турів необхідно додавати не лише візи, але й оформлення страхування, додаткові екскурсії, а також особисті витрати. Але навіть з їх урахуванням європейський напрям все одно залишається найдешевшим для кримчан.

Тепер звернемо увагу на альтернативні популярні напрямки. Наприклад, безвізовий для росіян Таїланд або Єгипет, де віза купується безпосередньо в аеропорту після прибуття. Тури до Єгипту можна придбати від 400 доларів (22,6 тисячі рублів) на людину з авіаперельотом. До Таїланду одні тільки квитки обійдуться від 700 доларів (39,5 тисяч рублів) з людини в обидва боки.

Якщо порівнювати ці цифри з розміром більшості зарплат на півострові, то стає очевидним, що тим кримчанам, які хотіли б відпочити за кордоном дешево, доведеться від поїздки відмовитися. Туроператори Криму в неформальних бесідах вже давно скаржаться на те, що кримчани, які й раніше якось не славились любов'ю до закордонів, зараз ще більше втратили до них інтерес, а точніше, втратили можливість там відпочивати. Тому їм тільки й залишається, що поповнювати лави внутрішніх туристів.

Оригінал матеріалу на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG