Доступність посилання

ТОП новини

Пентагон надасть Україні новий контрбатарейний радар (світова преса)


Радар використовує траєкторію вхідного снаряду, щоб визначити, звідки його випустили, та має діапазон від 25 до 50 кілометрів

Пентагон готується надати Україні радар, розрахований на більший радіус дії. Він має допомогти протистояти артилерійським ударам, пишуть кореспонденти Wall Street Journal. Тим часом, британський парламентар Даніель Кавчинський запевняє, що санкції проти Росії треба скасувати. А кореспондент «Бі-Бі-Сі» розповідає про північнокорейських рабів, які безкоштовно працюють на будівельних майданчиках далекого Сходу Росії.

Пентагон готується надати Україні радар, розрахований на більший радіус дії. Він має допомогти протистояти артилерійським ударам, яких завдають проросійські сепаратисти на Сході України, пишуть журналісти американської газети Wall Street Journal Джуліан Барнс і Ґордон Люболд. Ця пропозиція потребує згоди від Білого дому, який наразі розглядає надання нової партії нелетальної допомоги Україні.

Адміністрація президента США на початку цього року вирішила не допомагати українським військовим летальною зброєю, побоюючись ескалації конфлікту в країні, зазначають автори статті.

«Однак чиновники з адміністрації кажуть, що новий радар не вважається наступальною або летальною допомогою, тож не потребуватиме зміни у політиці. Надання контрбатарейного радару, який використовує траєкторію вхідного снаряду, щоб визначити, звідки його випустили, стане відповіддю на запит українських лідерів допомогти армії розширити діапазон спостереження за територією, окупованою сепаратистами, та відстрілюватися з більшою точністю», – пишуть журналісти.

За словами американських чиновників, армія США планує надати Україні мобільні радіолокаційні станції контрбатарейної боротьби AN/TPQ-36 і 37 із діапазоном від приблизно 25 до 50 кілометрів. Представники Пентагону вже заявили, що шукають доступну техніку та шляхи її перевезення, пишуть журналісти.

«США вже надали Україні 20 легких контрмінометних радарів, і планують надіслати ще 10 до кінця року. Серед іншої нелетальної допомоги, наданої Америкою, є медичні комплекти, окуляри нічного бачення та бронежилети. Деякі з контрмінометних радарів вже були загублені українською армією, пошкоджені або захоплені російськими військами, але американські чиновники не знають, скільки саме», – пишуть автори статті.

Wall Street Journal: «Пентагон готується надати Україні радар щоб допомогти протидіяти артилерії, яку використовують підтримані Росією бойовики»


«Я не маю ілюзій щодо Росії, але санкції потрібно скасувати», – пише британський парламентар із Консервативної партії Даніель Кавчинський у статті для британської газети Guardian. Він розповів, що його «серце було розбите», коли у 1983 році він приїхав на свою батьківщину, Польщу, та побачив, як країна намагалася вижити під радянським режимом. Тож, за його словами, він не має ілюзій щодо «російського ведмедя».

«Не розмовляти – не кажучи вже про те, щоб не вести торгівлю, – з країною настільки великою та впливовою, як Росія – просто непрактично у світі, який має гостру потребу у світовій співпраці. У таких питаннях як тероризм ми не можемо дозволити собі не бути об’єднаними, як члени Ради безпеки ООН», – пише депутат.

Він зазначає, що санкції проти Росії є зрозумілими, але вони коштують забагато для Великої Британії. Кавчинський вважає, що важливим є запитати себе, як довго країна може дозволити собі забороняти британським компаніям вести бізнес із Росією.

«Справа, однак, не лише у грошах. Покоління моїх дідусів і бабусь так сильно вболівало за об’єднану Європу саме тому, що вони пережили Другу світову війну. Уроки історії часто забуваються дітьми й онуками. Настав час дивитися у майбутнє, не минуле», – підсумовує парламентар.

Журналіст газети Rzeczpospolita Бартош Венґларчик: «Британський консервативний член парламенту польського походження Даніель Кавчинський закликає до скасування санкцій ЄС проти Росії»

На будівельних майданчиках далекого Сходу Росії нелегально працюють «раби» з Північної Кореї, розповідає кореспондент британської телерадіокомпанії «Бі-Бі-Сі» Стівен Сакур.

Він розповідає про російський Владивосток, де північні корейці живуть разом в обгороджених будівлях, які щільно охороняються. Російські правозахисні групи називають їх «рабською силою, яку спонсорує держава». За допомогою цих рабів режим Кім Чен Ина може заробляти готівку в іноземній валюті, – припускає Сакур.

Робочі бояться говорити з журналістами, бо переймаються долею своїх родин, які далі живуть у Північній Кореї. Один чоловік погодився поговорити з кореспондентом на умовах анонімності.

«Ми не мали вибору. Ми мали сюди приїхати. Я б хотів залишитися вдома. Ми приїжджаємо сюди, ми працюємо, а потім повертаємося», – сказав чоловік. Він додав, що жоден із будівельників не отримує зарплатні.

Тим часом, забудовники, для яких працюють північні корейці, кажуть, що їх цікавить лише те, щоб працівники виконували необхідну роботу.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG