Доступність посилання

ТОП новини

Війна на Донбасі. Ціна російських втрат


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Верховний суд Росії відхилив позов журналістів і громадських діячів, які оскаржували засекречення втрат у російській армії

Верховний суд Росії 13 серпня відхилив колективний позов адвоката, голови фонду «Свобода інформації» Івана Павлова, а також російських журналістів і громадських активістів до президента Володимира Путіна. Йшлося про президентський указ, згідно з яким дані про втрати особового складу російських військових «у мирний час у період проведення спеціальних операцій» стають державною таємницею.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Спочатку здавалося, що розгляд позову у Верховному суді Росії буде недовгим. Проте вже на початку засідання стало зрозуміло, що у заявників чимало запитань до відповідачів. Зокрема, хто робив експертизу при підготовці президентського указу і які мотиви для появи цього документа?

Заявники, а це адвокат Івана Павлова, журналісти Тимур Олевський, Аркадій Бабченко, Павло Канигін, псковський депутат Лев Шлосберг і цивільний активіст Руслан Лєвієв переконані, що поява указу пов’язана з участю російських військ у збройному конфлікті на сході України. Про це Радіо Свобода сказав Лев Шлосберг.

Указ безпосередньо викликаний участю російських військовослужбовців у бойових діях на території України
Лев Шлосберг

«Ми не сумніваємося в тому, що указ безпосередньо викликаний участю російських військовослужбовців у бойових діях на території України. Ми розуміємо, що цей пункт указу поставить у дуже складне становище багатьох людей, що намагаються дізнатися правду про ці бойові дії, у тому числі членів сімей військовослужбовців», – зазначив Шлосберг.

Суд і суспільство

Адвокат Іван Павлов марно намагався дізнатися від опонентів, яких представляла начальник відділу претензійної та судово-правової роботи Міноборони Росії Наталія Єліна, як відомості про втрати можуть бути використані для з’ясування кількісного складу російських військ? Відповіді не було. За словами Павлова, важливо не стільки – яке рішення ухвалить суд, скільки – якою буде реакція на нього суспільства.

«Спроба була зроблена. Наскільки вона вдала – будете судити ви, і навіть не суд. Тому що суд у цьому процесі буде вирішувати власне завдання. Я просто вважаю, що в таких процесах суд виконує свою власну функцію. Суд – орган державної влади, що входить в систему органів державної влади, а справа ця – державної ваги, тому суд буде виконувати свою державну функцію», – зауважив Павлов.

Політична карикатура Сергія Йолкіна
Політична карикатура Сергія Йолкіна

Україна і не тільки

Російське керівництво як і раніше заперечує, що кадрові російські військові беруть участь у конфлікті на сході України. Журналіст Тимур Олевський, відомий своїми репортажами на цю тему, вважає, що питання, яке розглядає Верховний суд Росії, слід розуміти набагато ширше.

Така норма указу дозволяє потурати вбивства солдатів із різних причин, починаючи від дідівщини і закінчуючи недбальством офіцерів
Тимур Олевський

«Багатьом здається, що цей закон був ухвалений для війни в Україні, і це єдине завдання позивачів – його скасувати. І це, звичайно, так, але справа не тільки в цьому. Я впевнений, що така норма указу дозволяє потурати вбивства солдатів у мирний час із різних причин, починаючи від дідівщини і закінчуючи недбальством офіцерів, і потім заднім числом прикривати це спецоперацією. І це куди страшніше для батьків тих солдат, які служать в російській армії, і для них самих», – наголосив Олевський.

28 травня указом Володимира Путіна до державної таємниці були додані відомості, що розкривають втрати особового складу Міноборони у воєнний час, а також у мирний час в період проведення спецоперацій. За словами прес-секретаря російського президента Дмитра Пєскова, схвалення указу не пов’язане з подіями в Україні – це лише вдосконалення законодавства у сфері держтаємниці.


На цю ж тему:

12.08.2015
Міжнародний трибунал над режимом Путіна за злочини проти України – головна мета активістів-розслідувачів

«OSINT-розвідка – це збір та аналіз інформації. Дані можуть слугувати доказами на майбутніх військових трибуналах» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG