Доступність посилання

ТОП новини

Чехія безкоштовно лікує вимушених переселенців із України


Чехія лікує вимушених переселенців із України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Дворічній Ліліані в Празі зробили операцію на суглобі, попереду – реабілітація

Цьогоріч в рамках чеської гуманітарної програми MEDEVAC лікуються дев’ять пацієнтів із України. Більшість із них – вимушені переселенці, які втікали від війни до мирного Харкова. Серед них і дворічна Ліліана, якій вже у Празі успішно зробили операцію на суглобі. Хоч гіпс і закриває майже півтіла, дівчинка багато усміхається та грається іграшками, які їй подарували в лікарні.

Чехія безкоштовно лікує вимушених переселенців із України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Українка Яна Колядкіна зі своєю хворою дочкою Ліліаною – уже місяць на лікуванні в Чехії. У дворічної дівчинки вроджена дисплазія кульшового суглоба – тобто стегнова кістка, яка відповідає за ходіння, росла неправильно.

Родина маленької Ліліани донедавна жила в Новобахмутівці Донецької області. Яна Колядкіна розповідає, що до останнього сподівалась на швидке закінчення війни, адже опікуватись хворою дитиною складно і в мирні часи. Утім коли сусідню Ясинувату почали обстрілювати, їм довелось переїхати до Маріуполя. А коли війська бойовиків пішли у наступ на це місто – тікали вже до Харкова.

Лікарі призначили дівчинці недешеву операцію, тож родина вимушених переселенців шукала допомоги. Маленька Ліліана стала однією з дев’яти українських пацієнтів, яких привезли в Прагу на лікування в рамках гуманітарної програми MEDEVAC – всі витрати на її лікування покриває бюджет Чеської Республіки.

Ліліані вже зробили операцію в Празі, попереду – реабілітація

В одній із празьких госпіталів Ліліані уже зробили потрібну операцію, тож зараз майже півтіла дитини вкрите гіпсом. Попереду непростий період одужання, утім мама і Ліліана посміхаються: якщо реабіліція пройде успішно – дівчинка зможе ходити. Яна не приховує вдячності: персонал лікарні уважний до її дитини.

У нас в лікарнях м’яса ніколи не дають, а тут – і в обідній час, і увечері. Тут для дітей своє меню передбачене
Яна Колядкіна

«Якщо зазвичай думаєш: коли нарешті випишуть, то тут – затишно. У нас в лікарнях м’яса ніколи не дають, тільки якщо вдома приготують, а тут – і в обідній час, і увечері. Тут для дітей своє меню передбачене», – розповідає жінка.

Окрім цього, дівчинці тут подарували м’які іграшки, конструктор, книжки з великими картинками – все, аби дитина легше сприймала і лікування, і перебування в чужій країні.

Українським пацієнтам допомагають і квитками, і перекладом, і ліками

Українцям, що в рамках програми MEDEVAC приїздять на лікування до Чехії, допомагає Світлана Порше, вона представляє доброчинну організацію Caritas у Празі. Саме вона піклується про те, щоб пацієнти безпечно долетіли, мали квитки додому, та щоб їх в Україні зустріли після лікування. Також потрібно купити їй сім-карти місцевих мобільних операторів, адже дзвінок рідним – перше, про що просять люди. Світлана також допомагає з перекладом медичних довідок, які знадобляться українцям після повернення додому.

За допомогою перекладача вони спілкуються із персоналом у лікарнях. Але люди дуже швидко знаходять спільну мову з санітарками, з медсестрами, які з ними спілкуються. А дітям вистачає посмішки
Світлана Порше

«За допомогою перекладача вони спілкуються із персоналом у лікарнях. Але, в принципі, люди дуже швидко знаходять спільну мову з санітарками, з медсестрами, які з ними спілкуються. А дітям вистачає посмішки», – каже Світлана.

Люди, що приїжджають у рамках чеської програми MEDEVAC – пацієнти, які не можуть отримати допомогу у себе на батьківщині. Дехто з дев’яти українців, що зараз лікуються у Чехії, є вимушеними переселенцями, як Яна з дочкою. Дехто потребував невідкладної операції на серці, тож їх також влючили до програми, каже Порше.

Світлана додає, що усі люди різні: є пацієнти, що з вдячністю приймають допомогу, а є й такі, які регулярно скаржаться – то на хропіння сусіда по палаті, то на те, що медсестра не розуміє їхньої мови.

Чехія витрачає на українських пацієнтів близько 9 мільйонів гривень

Програма MEDEVAC діє під патронатом Міністерства внутрішніх справ Чехії. Її координатор Лукаш Нємец розповідає, що таким чином Прага допомагає найвразливішим людям із країн, де точиться війна.

Програма 2015 року зосереджена на вимушено переміщених особах із Харкова. Це було політичне рішення чеського уряду допомогти Україні
Лукаш Нємец

«Програма 2015 року зосереджена на вимушено переміщених особах із Харкова. Це було політичне рішення чеського уряду допомогти Україні», – каже він.

Загалом цьогоріч Чехія виділа на програму MEDEVAC 15 мільйонів крон (близько 13,5 мільйонів гривень – ред.). Із них дві третини коштів підуть саме на допомогу українцям (близько 9 мільйонів гривень – ред.), каже координатор.

Чехія прийняла на лікування вже не один десяток українців. Зокрема, після драматичних подій на Майдані тут лікували 39 хворих.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG