Доступність посилання

ТОП новини

Важко знайти «солідних покупців» на Одеський припортовий завод – економіст


Одеський припортовий завод
Одеський припортовий завод

У Фонді держмайна сподіваються продати Одеський припортовий завод іноземним інвесторам з аукціону вже до кінця року

Одеса – Одеський припортовий завод сподіваються продати з аукціону вже до кінця року. Зараз Фонд держмайна працює над створенням конкурсної комісії, формуванням умов приватизації. Усе це задля прозорого конкурсу, на який розраховує міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус. Під час свого візиту на ОПЗ він висловив сподівання, що підприємство зацікавить іноземних інвесторів, яких очікують в Україні.

Одеський припортовий завод хочуть продати з аукціону
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Одеський припортовий завод, приватизувати сподіваються до кінця цього року. У Фонді держмайна запевняють, що вже десяток міжнародних компаній розглядають можливість придбання ОПЗ. За словами голови Фонду держмайна Ігоря Білоуса, стартова ціна підприємства – 500-600 мільйонів доларів.

Комісія невдовзі почне розробляти проект конкурсних умов для приватизації. Це буде конкурс з елементами відкритого публічного аукціону
Ігоря Білоуса

«Фонд держмайна працює над створенням конкурсної комісії. Цей етап фактично завершено вже. Комісія невдовзі почне розробляти проект конкурсних умов для приватизації. Це буде конкурс з елементами відкритого публічного аукціону. Аукціон відбудеться або в кінці листопада, або на початку грудня. Точно повинен відбутися до середини грудня», – пояснює Ігор Білоус.

За словами голови Фонду держмайна, російські компанії до конкурсу допущені не будуть.

Держава є поганим менеджером – Абромавичус

Айварас Абромавичус
Айварас Абромавичус

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус розраховує, що, в першу чергу, ОПЗ зацікавить іноземців. Однак це – вже друга спроба приватизувати завод. У 2009 довкола приватизації ОПЗ зчинився скандал: конкурс виграла підконтрольна Ігорю Коломойському компанія, а тодішній прем’єр-міністр Юлія Тимошенко відмовилась визнавати законність торгів. Чи завершиться приватизація успіхом цього разу – головне питання нинішнього процесу.

За словами Айвараса Абромавичуса, державі зараз важливо позбутися тягаря збиткових підприємств.

Ми повинні визначити 20-50 стратегічних об’єктів, їх відкласти в бік. А те, що не є стратегічним – потрібно виставляти на приватизацію
Айвараса Абромавичуса

«1237 підприємств, з них близько половини – збиткові. Тому я думаю, що країна на ранній стадії розвитку не може ефективно керувати державною власністю, бути ефективним регулятором. Ми вважаємо, що роль держави в економіці має зменшитися. Ми повинні визначити 20-50 стратегічних об’єктів, їх відкласти в бік. А те, що не є стратегічним – потрібно виставляти на приватизацію», – переконує міністр.

ОПЗ зацікавить українських олігархів?

Олександр Охріменко
Олександр Охріменко

Одеський припортовий завод до стратегічних підприємств не відносять. Хоча він і є одним із найбільших підприємств хімічної галузі, яке спеціалізується на аміаку і карбаміду. Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що розраховувати на іноземний капітал не варто, а довкола приватизації ОПЗ розгориться конкуренція серед вітчизняних олігархів.

Важко знайти солідних покупців на це підприємство. Його можливо продати українським олігархам або олігархам пов’язаним з Росією
Олександр Охріменко

«Важко знайти солідних покупців на це підприємство. Його можливо продати українським олігархам або олігархам пов’язаним з Росією. Якщо Росія не буде постачати сировину, то підприємство не варте нічого. Конкуренція відносно ОПЗ буде однозначно. Називали різні прізвища: починаючи від людей близьких до Яценюка, закінчуючи Фірташем та Коломойським. Олігархам придбати це підприємство вигідно, особливо, якщо є можливість забезпечити безпроблемне постачання сировини», – пояснює експерт.

Сировина постачається з Росії і за останній рік виробництво на заводі значно скоротилося. Зараз завод переживає не найкращі часи. До того ж, на думку Олександра Охріменко, для успішного продажу ОПЗ потрібно піарити серед іноземних інвесторів, а зараз для цього майже не залишилося часу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG