Доступність посилання

ТОП новини

Створені в Україні мультимедійні освітні програми користуються чималим попитом


Створені в Україні мультимедійні освітні додатки купили в 260 країнах світу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

«Технології в освіті потрібно просувати. Ми будемо багатші, і люди будуть більше ними користуватись» – Квіт

Напередодні 1 вересня Міністерство освіти і науки України разом із українськими ІТ-компаніями представило інноваційні технологічні проекти для школярів та їхніх батьків. Фінансово держава неспроможна забезпечити школярів новими розробками, однак у МОН стверджують: до розвитку ІТ-технологій у сфері освіти заохочують різноманітні комерційні проекти.

Шестирічний Семен йде до першого класу. Він ще не вміє гарно писати, але вже вправно володіє планшетом, здебільшого грається. Семен впевнений, що у школі більше часу доведеться мати справу зі звичайними книжками та зошитами.

«В школі буду писати, читати. Але я люблю свій планшет, бо на ньому можу гратися», – сказав першокласник.

На сьогодні кількість підручників для школярів з різних предметів, що є доступними в цифровому вигляді, сягає близько 150, але вже до кінця року їхня кількість зросте до 500. Про це заявив директор ТОВ «Є Підручники» Ігор Каплаушенко.

Вартість одного примірника електронного підручника сягає 25 гривень (до порівняння, середня вартість паперового підручника складає 50–60 гривень). Його можна завантажити на будь-який електронний носій з системою Windows. До кінця вересня ці підручники будуть також працювати в системі Android, а до кінця жовтня – в iOS, повідомили розробники.

«Практики закупівлі електронних навчальних книжок державою в Україні немає. Така практика є в Росії, також в Німеччині, але трохи в іншій формі. Якщо в Росії все це йде централізовано зверху на рівні державного бюджету, то в інших країнах – на рівні місцевих бюджетів. Вони більше закуповують для бібліотек, щоб учень міг там скористатись цифровою версією книги», – сказав Ігор Каплаушенко.

Батьки учнів готові до цифрових технологій

В Україні за 4 роки продали понад 3 мільйони ліцензій на мультимедійні навчальні посібники, розробленими мультимедійним видавництвом «Розумники», сказав директор видавництва Олександр Кохан. Такі ліцензії купують вчителі та учні для використання під час уроків на персональних комп’ютерах або ноутбуках.

Загалом створену в Україні навчально-методичну мультимедійну технологію купують у багатьох країнах світу. Наприклад, перша частина посібника з математики для малюків доступна п’ятьма мовами: українською, російською, англійською, китайською та арабською.

«В Європі ринок цифрових копій займає лише 20 відсотків, а 80 відсотків – це ринок паперових підручників. В України досить гарні шанси потрапити в «топ» на ринку виробництва мультимедійних технологій у галузі освіти. Ми бачимо, що в Україні батьки готові до цифрових технологій, а тому цьому тренду потрібно всіляко сприяти, долучаючись до співпраці з тими ж банками, держаними установами», – сказав Олександр Кохан.

Сергій Квіт
Сергій Квіт

Наявність альтернативних проектів, а саме – розробка електронних підручників, є важливою. Це допомагає у вирішенні проблеми з нестачею паперових книжок, а також сприяє загальному розвитку ринку видавництв, впевнений міністр освіти і науки України Сергій Квіт. Тим не менше, технологічні здобутки не зможуть витіснити паперові підручники, вважає він.

«Технології – це додаткові можливості для всіх. Їх потрібно просувати, щоб люди їх опановували. Ми будемо багатші, і люди будуть більше ними користуватись», – сказав Сергій Квіт.

Оскільки держава на сьогодні не має коштів на забезпечення та розробку цифрових носіїв для навчання, вона підтримує вже наявні комерційні проекти лише інформаційно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG