Доступність посилання

ТОП новини

«Яценюк-бойовик» більше вразив українців, ніж росіян


Арсеній Яценюк під час відвідин командно-штабних навчань на Яворівському полігоні, червень 2015 року
Арсеній Яценюк під час відвідин командно-штабних навчань на Яворівському полігоні, червень 2015 року

Звинувачення на адресу українського прем’єра можуть бути інформаційним супроводом процесу над українськими громадянами в Росії

Київ – «Візитка Яроша», «розіп’ятий хлопчик» та «вбиті снігурі» – до російських страшилок про Україну та українців додалася нова історія про те, наче прем’єр-міністр Арсеній Яценюк 21 рік тому воював у Чечні, обороняючи Грозний від російських військ. За словами оглядачів, ця історія, в цілому, вкладається в інформаційний потік, скерований на демонізацію українців. Утім, експерти також відзначають, що на українську аудиторію ця історія також справила враження і допомогла відвернути увагу від кількох внутрішніх проблем, які обговорювалися в українському інформаційному просторі.

«Яценюк-бойовик» більше вразив українців, ніж росіян
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Заява голови Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна про те, начебто Арсеній Яценюк у 1994-1995 роках брав участь у першій чеченській війні, розрахована насамперед на російську аудиторію та свідчить про її зазомбованість та некритичне мислення.

Тарас Березовець
Тарас Березовець

«Ця, скажімо так, «героїзація» українського прем’єра, з якого роблять бойовика чеченської війни, потрібна для того, щоби російське суспільство не встигло оговтатися і продовжувало вірити в кровожерливість українців», – каже політтехнолог Тарас Березовець. Також ця історія є інформаційним супроводом резонансних процесів над українськими громадянами в Росії. Зокрема, невдовзі в Грозному за участь у першій чеченській війні мають судити двох українських громадян Миколу Карпюка та Станіслава Клиха. За даними російських слідчих, Арсеній Яценюк брав участь у чеченському конфлікті у той самий час і в тому самому місці, що й вони.

Українці «мілітаризованого Яценюка» не сприймають

Оглядач російської служби Радіо Свобода Ярослав Шимов зазначає, що в цілому історія про Яценюка-бойовика вкладається в загальну канву пропаганди, спрямованої на російську аудиторію. Адже українці занадто добре знають, що їхній прем’єр цілком цивільна людина. Проте, це перша спрямована на демонізацію українців історія, яку озвучили не пропагандисти, а високопосадовий представник російської влади – голова Слідчого комітету Росії Олександр Бастрикін.

Людину із менш військовим виглядом та минулим важко собі уявити
Ярослав Шимов

«Чому спливає саме фігура Яценюка – можна лише здогадуватися. Бо людину із менш військовим виглядом та минулим важко собі уявити», – зазначає Ярослав Шимов.

Соціальний психолог Віктор Пушкар згадує про невдалу виборчу кампанію Арсенія Яценюка в 2010 році, коли українські виборці не сприйняли мілітаризований образ тодішнього лідера «Фронту змін».

Мілітаризований імідж із Яценюком якось не в’яжеться
Віктор Пушкар

«Мілітаризваний імідж із Яценюком якось не в’яжеться. І це ще один знак того, що у нас із росіянами розділився інформаційний простір і розійшлися цільові аудиторії», – вважає експерт.

Агітаційний плакат Арсенія Яценюка зразка 2009 року. Фото з архіву
Агітаційний плакат Арсенія Яценюка зразка 2009 року. Фото з архіву

Росіяни допомогли забути про конфлікт Яценюк-Саакашвілі

Натомість експерт з питань інформаційної безпеки, професор національного університету «Київський політехнічний інститут» Лідія Смола зазначає, що образ Яценюка-бойовика дещо вибивається із загального ряду російських історій, спрямованих на демонізацію України з метою виправдати російське втручання в українські справи.

«Розумію «розіп’ятого хлопчика» – це викликає страх і ненависть до українців. Ярош викликає страх і ненависть, обурення і злість. Але «Яценюк-моджахед» – хирлявий прем’єр, який розмовляє англійською – ну, я не можу уявити, що це може викликати бажання стріляти в «нелюдів-українців», – каже вона.

Водночас, на український інформаційний простір інформація історія про «Яценюка-бойовика» справила дуже сильний вплив, нівелювавши негатив від кількох конфліктних ситуацій.

Два дні вже ніхто не говорить про конфлікт між Саакашвілі та Яценюком, бо всі сидять і сміються
Лідія Смола

«Два дні вже ніхто не говорить про конфлікт між Саакашвілі та Яценюком, бо всі сидять і сміються, – наголошує Лідія Смола. – Адже «кривавий кріль» – це дуже кумедно».

На думку експерта, є підстави вважати, що в Україні внутрішнє зацікавлене джерело активно сприяло поширенню інформації про українського прем’єра, озвученої головою Слідчого комітету Росії.

На цю ж тему:

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG