Доступність посилання

ТОП новини

ЄC і мігранти: «Ласкаво просимо!» чи колючий дріт?


Біженці в районі сербсько-угорського кордону. 1 вересня 2015 року
Біженці в районі сербсько-угорського кордону. 1 вересня 2015 року

Питання біженців – на засіданні міністрів внутрішніх справ країн-членів ЄС у Брюсселі

Берлін – На початку літа політики ЄС мали ще спільну думку щодо біженців: 40 тисяч мігрантів, котрі перебувають в Італії та Греції, а також ще 20 тисяч – за межами ЄС, прийняти і розселити у своїх країнах. Тим часом потік шукачів притулку на території ЄС за останні місяці неймовірно зріс, а готовність європейської спільноти їх прийняти зменшилася. Особливо відмовляються від співпраці країни Східної Європи. У Брюсселі відбулося засідання глав МВС країн-членів ЄС, де, за пропозицією президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, вони мають погодитися на розміщення у себе додатково приблизно 160 тисяч прибулих.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За даними ООН, кількість мешканців близькосхідних, африканських та азійських країн, які нелегально перетнули кордони ЄС, із початку року перевищила 378 тисяч осіб. Очікується, що ця кількість зросте до 850 тисяч. Тим часом більшість біженців прямують до Німеччини, яка через них закрила кордони з Австрією. Утім призупинене залізничне сполучення з цією країною наразі відновлене. Водночас, як повідомляє видання «Шпігель», посилено контроль також і на прикордонній території з Бельгією та Люксембургом.

Контроль стає жорсткішим

Вибірково перевіряються документи на автошляхах і залізничних маршрутах. Як зауважив Горст Зеегофер, голова Християнсько-соціального союзу, навіть відновлений контроль на кордонах не вирішує проблем, котрі виникли нині. Тому потрібно докласти ще більше зусиль для їхнього остаточного подолання.

«Я радий, що на прохання Баварії запроваджений прикордонний контроль. Але це не вирішує всіх проблем. Ми маємо вжити багато інших заходів. Однак це є важливим сигналом для Німеччини та цілого світу. Я завжди говорив, що в іншому разі Німеччина перетвориться на табір для біженців», – сказав Зеегофер.

Так, німецька земля Саксонія, за даними її відомства внутрішніх справ, готується до запровадження прикордонного контролю. Адже коли біженці не матимуть змогу дістатися з Австрії до Німеччини, то вони, очевидно, спробують це зробити через чеський кордон.

Спостерігачі радять звернутися до джерел проблеми – у конфлікті країни. Канцлер Анґела Меркель заявила про співпрацю з Росією щодо вирішення сирійської кризи. Горст Зеегофер говорить про намір тісної співпраці з російським президентом Володимиром Путіним у врегулюванні конфлікту на Близькому Сході.

Сирійські біженці йдуть до грецько-македонського кордону. 14 вересня 2015 року
Сирійські біженці йдуть до грецько-македонського кордону. 14 вересня 2015 року

«Без участі Росії і Володимира Путіна не вдасться покласти край сирійському конфлікту», – сказав баварський політик.

Такої думки дотримується і міністр із питань економічної співпраці та розвитку ФРН.

Водночас політики намагаються знайти вихід із ситуації, що склалася. Юрген Гардт, речник із зовнішньополітичних питань правлячої коаліції у Бендестазі сподівається на солідарність країн-членів ЄС.

«Ми робимо ставку на солідарність країн, котрі, з одного боку, мають дотримуватися правил і реєструвати біженців, з другого, – звичайно, вони можуть розраховувати, що в рамках цієї солідарності мігранти будуть справедливо розподілені за розміром і можливостями кожної окремої країни», – пояснив Юрген Гардт можливу процедуру прийому прибульців.

Тим часом канцлер Австрії Вернер Файманн повідомив про те, що поліції надано розпорядження про жорсткий прикордонний контроль. Він також зауважив, що це в жодному разі не означає припинення дії Шенгенської угоди.

Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан схвалив дії Німеччини щодо запровадження прикордонного контролю. В Європі його політика щодо біженців не знайшла підтримки. Особливо через встановлення на кордоні дротяної огорожі і посилення присутності військових.

Порушників – до в’язниці!

Численні засоби масової інформації Німеччини засуджують політику уряду ФРН, зокрема часткове призупинення залізничного сполучення та запровадження контролю на територіях поруч із Австрією.

«Кінець літньої казки», – пише коментатор журналу «Шпігель». Він гостро критикує міністра внутрішніх справ ФРН Томаса де Мез’єра, і закидає йому, що він «просто проспав початок кризи біженців». Якби той вчасно відреагував, то нині було б набагато більше можливостей прийняти біженців у Німеччині.

А в Угорщині цього тижня набуде чинності суворий закон щодо біженців: будь-який нелегальний перетин кордону каратиметься в’язницею або депортацією із країни. Досі це розглядалося лише як порушення порядку. Тому за останні вихідні значно зросла кількість людей, котрі перетнули кордон Сербії з Угорщиною. Вона сягнула нового рекорду: 5809 осіб на добу! Це в три рази більше, ніж середня кількість за день минулого тижня. За повідомленням інформагенції «ДПА», поліція Будапешта зафіксувала в столиці з п’ятниці до неділі 14 тисяч біженців.

Країни ЄС ухвалили рішення – розширити операцію у Середземному морі для боротьби з перевізниками мігрантів. Відтак будуть відловлюватися нелегальні човни, в разі необхідності вони знищуватимуться, а порушники – затримуватимуться.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG