Доступність посилання

ТОП новини

Кремль і сепаратисти


Московський «Президент-готель» де проходила конференція
Московський «Президент-готель» де проходила конференція

У Москві за гроші фінансованого Кремлем руху відбувся дивний з’їзд «світових сепаратистів»

У московському «Президент-готелі» і комплексі «Ізмайлово» 20-21 вересня проходила конференція під назвою «Діалог націй. Право народів на самовизначення і побудову багатополярного світу», на яку з’їхалися маловідомі або ж зовсім маргінальні «борці за незалежність від Заходу» з усіх точок планети. Організатор акції – так званий «Антиглобалістський рух Росії» – тісно співпрацює з такими рухами і утвореннями, як «Антимайдан», «Офіцери Росії» або інформаційне агентство «Новоросія». Гроші на проведення з’їзду були отримані з Національного благодійного фонду, який курується Кремлем.

Як випливає з прес-релізу московської конференції «Діалог націй», його учасники і організатори вважають право всіх народів світу на самовизначення більш фундаментальним пріоритетом, ніж принцип непорушності державних кордонів. Серед гостей з’їзду, крім тих, які були очікуваними, делегатів з Донбасу від угруповань «ДНР» і «ЛНР», можна було зустріти майже виключно зовсім екзотичні партії та рухи, з Пуерто-Ріко, Гавайських островів, американського Техасу, іспанської Каталонії або італійської Сицилії, що займають, якщо судити з їхніх політичних програм, іноді абсолютно полярні позиції, від ультралівих до ультраправих. Їх об’єднує лише одне: всі вони борються проти урядів країн Заходу і виступають з різко антиамериканських позицій. Сепаратистів із, наприклад, Китаю або Індії до Москви ніхто не запрошував.

Регіональна громадська організація «Антиглобалістський рух Росії» (АДР), заснована в березні 2012 року, повністю оплатила всі витрати, пов’язані з поїздкою до Москви, грошима, отриманими від Національного благодійного фонду, створеного в 1999 році з ініціативи Володимира Путіна для розвитку «військово патріотичних проектів». У минулому організація АДР вже організовувала в Росії з’їзди учасників маловідомих партій і рухів із західних країн. Наприклад, у грудні минулого року, знову-таки на кошти Національного благодійного фонду, до Москви були запрошені представники «антивоєнних» організацій з країн Заходу, що «протистоять диктату однополярного світу». Почесними членами «Антиглобалістського руху Росії» є президент Сирії Башар Асад, колишній президент Ірану Махмуд Ахмадінежад, також ним був покійний президент Венесуели Уго Чавес.

Ось що думають про нинішній з’їзд, про сепаратизм і про відносини Росії, Заходу і України деякі делегати «Діалогу націй»:

Алі Салем Мохамед – офіційний представник частково визнаної держави «Сахарська Арабська Демократична Республіка», голова військово-політичної організації «Фронт ПОЛІСАРІО»:

– Яка Ваша дука у питанні статусу Криму?

– Ми підтримуємо міжнародне право і Статут ООН, згідно з якими Крим – це територія України.


Хосе Енрік Фольк, партія «Каталонська солідарність за незалежність»:

– Чи цікавитеся ви ситуацією в Україні? В Криму?

– Так, ми знаємо про ситуацію, але у нас немає сформованої думки про це.

– Крим – це частина України чи Росії?

– Це частина Росії, тому що народ проголосував на референдумі.

– Це був легітимний референдум? Згідно з міжнародним правом?

– Легітимний, або не легітимний, референдум – це визначається одним параметром, скільки людей взяли в ньому участь? І якщо весь народ проголосував «за», то це, схоже, правильний напрямок.


Лідер «Антиглобалістського руху Росії» Олександр Іонов, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, всіляко намагався уникати прямих відповідей на конкретні запитання, особливо коли йшлося про сепаратистські рухи на території Російської Федерації або ситуації на сході України, в районах, що знаходяться під контролем сепаратистів із угруповань «ДНР» і «ЛНР»:

– Наша головна теза – дотримання міжнародного права, відповідно до Статуту ООН. Сподіваємося, що конфлікт у «Новоросії» буде вирішено дипломатичним шляхом, застосування збройних сил щодо мирного населення припиниться, для цього потрібна політична воля. Ми повинні припинити війну в Європі.

– Донбас – це частина України?

– Народ, який проживає на території Луганська та Донецька, повинен сам визначитися. Згідно зі статутом ООН.

– Кремль вважає, що Донбас – частина України, а Ви думаєте по-іншому?

– Не знаю, що визнає Кремль або хтось ще. Хочу, щоб народ, який живе на території Донецької та Луганської «народних республік», мав можливість самовизначитися. Позбувся терористичної операції, яка відбувається щодо нього з боку київської влади.

– Свого часу глава Чечні Джохар Дудаєв і його прихильники також претендували на самовизначення, але були знищені. Чому на Донбасі можна самовизначатися, а в Чечні не можна?

– Чеченське питання не має жодного стосунку до тих паралелей, які ми вибудовуємо із західними країнами, і тим більше до Криму. Ми повинні розуміти, що криза на чеченській землі, трагедія чеченського і російського народу, були спровоковані ззовні. І спонсорувалися деякими країнами Заходу.

– Тобто сепаратисти на території Росії придушуються, а інші сепаратисти мають право на існування?

– Вони не сепаратисти! Це терористи, які воювали на території Чеченської Республіки.

Це типова для путінського режиму спроба створювати весь час паралельні структури, симулякри
Кирило Кобрін


Про те, що становить собою набір організацій і партій, лідери яких запрошені до Москви на з’їзд «Діалог націй», а також про суть заходу міркує лондонський історик і публіцист, знавець світових антиглобалістських і європейських сепаратистських рухів Кирило Кобрін: «Цей захід ідеально вписується у зовнішню політику нинішнього кремлівського режиму… Зрозуміло, що це дуже небезпечна гра. Але логіка кремлівської адміністрації така: у світі є антиглобалізм, є сепаратизм, а ми придумаємо свій власний, офіціозний сепаратизм, офіціозний антиглобалізм, і тому подібні речі… Це типова для путінського режиму спроба створювати весь час паралельні структури, симулякри. Вони існують для того, щоб, ці будь-які небезпечні ідеї перетворити на абсолютно безпечні, за допомогою таких безглуздих речей, як цей захід… Тут сходяться дві речі. Перша – це бажання створити величезну імітаційну модель сучасного світу. Скрізь демократія? У нас теж є Дума. Скрізь ради з прав людини та правозахисний рух? Ми створимо офіціозний рух з прав людини, і поставимо туди якихось колишніх або нинішніх офіцерів ФСБ. Ми не гірші за інших! У цьому, звичайно, помітна величезна моральна вразливість нинішньої влади».

Повний текст матеріалуна сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG