Доступність посилання

ТОП новини

Ручного відімкнення електрики споживачам узимку не буде – Сахарук


Якщо енергосистема буде незбалансованою, електрику обмежать передусім промисловим, а вже потім побутовим споживачам, але це – крайній спосіб – виконавчий директор «ДТЕК-Енерго»

Київ – На складах теплоелектростанцій, що входять до складу групи компаній ДТЕК, наразі накопичено понад мільйон тонн вугілля. Як заявив в інтерв’ю Радіо Свобода виконавчий директор компанії «ДТЕК-Енерго» Дмитро Сахарук, хоча вугілля прибуває і на складах його запаси збільшуються, однак це проходить не тими темпами, які необхідні. Приготування до зими, каже Сахарук, – це не лише накопичення вугілля у вересні-жовтні, а й впродовж усієї зими, яка цьогоріч може виявитися доволі холодною. Але навіть попри ймовірні проблеми з поставками вугілля, побутових споживачів електрики відключатимуть після промислових і лише у випадку спрацювання перевантаження системи, заспокоїв посадовець.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Пане Сахарук, яка зараз ситуація із запасами вугілля на електростанціях і наскільки стабільно надходить паливо?

– В даний момент паливо надходить на електростанції як з території Донбасу, яка контролюється Україною, так і з території, яка не контролюється. В минулому місяці з Донбасу було поставлено дефіцитної марки антрациту близько 650 тисяч тонн, а зараз ми очікуємо, що у вересні надійде близько 700 тисяч. На складах ТЕС ДТЕК наразі накопичено 1 мільйон 200 тисяч тонн вугілля – це на 5,5% більше, ніж минулого тижня. Тобто вугілля прибуває, збільшується на складах, однак зараз ми бачимо, шо темпи, на жаль, не достатні і ми зможемо приготуватися до зими, тільки консолідувавши зусилля бізнесу і держави.

Потрібно вирішити питання поставок на Донецьку залізницю дизельного палива – зараз вони, на жаль, обмежені, що не дозволяє збільшувати об’єм постачання

Час ще є, але для цього необхідно вирішити кілька дуже важливих питань. Це і питання фінансової збалансованості теплової генерації – зробити все необхідне для зменшення боргу перед теплоелектростанціями. На 1 вересня заборгованість становить 6,1 мільярди гривень, а це гроші, які нам, за великим рахунком, потрібні для того, щоб продовжувати закуповувати вугілля. Бо приготування до зими – це не лише накопичення вугілля у вересні і жовтні, а потрібно ще забезпечити вугілля і в грудні, в січні та лютому – найбільш холодні місяці. Також необхідно вирішити питання транспортування вугілля із зони АТО, тут вугілля є, тільки на наших складах близько 2 мільйонів вугілля. Потрібно вирішити питання поставок на Донецьку залізницю дизельного палива – зараз вони, на жаль, обмежені, що не дозволяє збільшувати об’єм постачання. І також треба продовжувати ремонтувати зруйновану інфраструктуру, забезпечувати локомотивамиі вагонами. Стосовно марки «Г», то це те вугілля, яке надходить з території України – тут ми проблем не бачимо і наша станція, ми впевнені, що не зупиниться взимку через відсутність вугілля цієї марки.

– Час від часу сепаратисти стверджують, що закупівля вугілля Україною відбувається за заниженими цінами. Чи є якийсь запасний варіант, бо зима довга, в разі, якщо вугілля з окупованих територій перестане надходити?

– Виходячи з того фінансового стану, в якому ми перебуваємо, компанія ДТЕК, ми розраховуємо зараз тільки на вугілля власного видобутку, якщо говорити про марку «Г», то це «Павлоградвугілля», «Добпропіллявугілля». Якщо говорити про марку «А», то це вугілля з Донбасу.

Якщо будуть вирішені фінансові питання, то ми також будемо розглядати поставки вугілля як з Росії, так і з зарубіжних країн – ПАР, Австралії і будь-яких інших

Чому ми не можемо зараз придбати вугілля з-за кордону, якщо це також можливо? Причина банальна – відсутність коштів. Як я казав, теплова генерація не збалансована, борг енергоринку складає близько 6 мільярдів гривень і тому зараз ми обираємо найдешевшу альтернативу, не дивлячись на те, що поставки можуть бути десь обмежені, нестабільні, але іншого виходу – немає. Якщо будуть вирішені ці фінансові питання, то ми також будемо розглядати поставки вугілля як з Росії, так і з зарубіжних країн – ПАР, Австралії і будь-яких інших. Все залежить від того, скільки у теплової генерації буде коштів для того, щоб це вугілля купувати.

– Якщо раптом не вистачатиме теплогенеруючим підприємствам вугілля, чи можлива перспектива віялових відключень?

Якщо дійсно зима буде холодною і якщо не буде в системі резерв, тоді диспетчер буде змушений балансувати систему і відключати чи обмежувати споживачів за потужністю

– Якщо енергосистема буде незбалансованою, тобто споживання буде переважати об’єм виробництва, то, звичайно, оператор енергосистеми компанії НЕК «Укренерго» – головний диспетчер – буде змушений приводити систему до балансу, це означає, що буде відбуватися обмеження потужностей спочатку перш за все промислових споживачів, і якщо й це не допомагатиме, то відбуватиметься відключення побутових споживачів. Це – крайній спосіб збалансування системи. І навіть це відбуватиметься не в ручному режимі, а працюватиме автоматика, бо перевантаження системи призводить до зниження частоти, і автоматично спрацьовує відключення споживачів. Якщо дійсно зима буде холодною (а ми очікуємо холодну зиму) і якщо не буде в системі резерву, тобто блоків, які забезпечують паливом, а теплова генерація – це перш за все генерація, що забезпечує покриття піків ввечері і вранці, коли люди йдуть на роботу, тоді диспетчер буде змушений балансувати систему і відключати чи обмежувати споживачів за потужністю.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG