Доступність посилання

ТОП новини

Відносини Сербії з Хорватією погіршилися через блокаду кордону


Біженці поруч з хорватською поліцією біля сербсько-хорватського кордону. 25 вересня 2015 року
Біженці поруч з хорватською поліцією біля сербсько-хорватського кордону. 25 вересня 2015 року

Урядовці в Загребі заявляють, що Белград неконтрольованим пропуском біженців дестабілізує їхню країну

Белград – Кордон між Сербією й Хорватією, фактично, закритий для громадян двох країн. До Хорватії не пускають сербські вантажівки та автомобілі, автобуси й поїзди. Кордон можна перетнути лише пішки. У відповідь Сербія заборонила в’їзд вантажівкам, зареєстрованим у Хорватії. Біля пропускних пунктів уже кілька днів стоять сотні вантажівок. Із сербського боку сформувалася колона завдовжки 15 кілометрів.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Хорватські урядовці обурені, що Сербія без будь-якого контролю пропускає біженців із Сирії, Іраку та Афганістану. Біженців, котрі прибувають із Македонії, з півдня країни переправляють до міст, що розташовані неподалік кордону з Хорватією. Відтак, місцеві жителі проводять їх через поля й ліси, й вони потрапляють до Європи. Заґреб вимагає, щоби сербська сторона спрямовувала біженців і до Угорщини.

Незважаючи на вереск Белграда, Будапешта та хорватської опозиції, ми пропускаємо людей дуже-дуже-дуже-дуже організовано
Зоран Міланович

Хорватський прем’єр Зоран Міланович заявив: «Незважаючи на вереск Белграда, Будапешта та хорватської опозиції – це «свята трійця», – ми пропускаємо людей дуже-дуже-дуже-дуже організовано й транспортуємо їх до кількох прикордонних пунктів організовано й коштом держави».

Образливі заяви й коментарі

Блокаду кордону для хорватських експортерів Міланович назвав «варварським вчинком». В іншій заяві він сказав, що «орли не змагаються з мухами» й уточнив, що орлом є Хорватія.

Такі заяви голови хорватського уряду та інших урядовців викликали обурення в Сербії. Белградська преса, зокрема, бульварна, називає Мілановича зневажливими іменами.

Колона вантажівок біля сербсько-хорватського кордону. 24 вересня 2015 року
Колона вантажівок біля сербсько-хорватського кордону. 24 вересня 2015 року

Внаслідок блокади кордону хорватські експортери щодня втрачають від двох до трьох мільйонів євро. У вантажівках пропадають десятки тисяч тонн фруктів, овочів, молочних виробів.

Сербія не буде відповідати на їхні заходи. Ці заходи далекі від здорового глузду
Александар Вучич

Прем’єр-міністр Сербії Александар Вучич каже: «Сербія не буде відповідати на їхні заходи. Ці заходи далекі від здорового глузду. Отже, ми зробили те, що були змушені зробити для захисту нашої країни, але людей ніколи не будемо трактувати як картоплю. Будемо ставитися до них, як до людей, і пишаємося тим, що людей сприймаємо, як людей».

Хорватський посол в Белграді Ґоран Маркотич відмовився прийняти протестну ноту сербського уряду у зв’язку з блокадою кордону.

Промисловці вимагають призупинення блокади

Громадяни двох країн зацікавлені лише в тому, аби біженці не залишилися в їхніх країнах. Промисловці вимагають якомога швидше зупинити блокаду.

Дипломатичні джерела в Белграді, які не бажають бути названими, стверджують, що Брюссель докладає зусиль для подолання непорозумінь між сусідами. Адже вони стали жертвою кризи, яку викликали зовнішні чинники: азійські війни та європейські дилеми щодо врегулювання справи біженців.

У політичному галасі можна почути й інакші голоси. Якийсь Міодраґ Новакович з хорватського міста Осієк у зверненні до уряду написав: «У мене наступного тижня весілля. Я приведу з Сербії мою наречену Санелу, незважаючи на всі блокади». Його звернення на фейсбук-сторінці влади викликало сотні позитивних коментарів і найкращих побажань.

  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG