Доступність посилання

ТОП новини

Путін «продає повітря» у сирійському питанні – експерт


Президент США Барак Обама (ліворуч) та президент Росії Володимир Путін. Архівне фото
Президент США Барак Обама (ліворуч) та президент Росії Володимир Путін. Архівне фото

Військово-політичний експерт Юрій Федоров – про заплановану зустріч Путіна з Обамою і російські війська в Сирії

Президент США Барак Обама погодився на першу за два роки офіційну зустріч із керівником Росії Володимиром Путіним після «неодноразових прохань» російської сторони, повідомив Білий дім.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи можна сказати, що Москва з «великим відчаєм» домагалася зустрічі двох президентів, прес-секретар Білого дому Джош Ернест відповів: «Так можна сказати – враховуючи численні прохання, які ми отримували від росіян, вони дуже зацікавлені в бесіді з президентом Обамою».

Ернест заявив, що центральним питанням зустрічі Обами і Путіна в понеділок в кулуарах ООН буде Україна, хоча Москва оголосила ключовою темою зустрічі Сирію.

«Зустріч відбудеться за взаємною домовленістю», – заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков. За його словами, першочергове тема – Сирія, а на питання, чи обговорюватиметься тема України, Пєсков зауважив: «Ну, як час залишиться».

«Час буде», – сказав Ернест на брифінгу в Білому домі: американська сторона має намір наполягати на виконанні Росією Мінських угод щодо України та прояснити наміри Москви щодо Сирії. Відзначивши, що Обама не буде демонструвати «відкритої ворожості», Ернест відгукнувся про Росію як про регіональну державу з економікою трохи меншою за Іспанію, передає агентство AFP.

Юрій Федоров
Юрій Федоров

«Ця зустріч буде подана кремлівською пропагандою як величезний політичний успіх, – вважає військово-політичний експерт Юрій Федоров, – але реального успіху тут немає. Ну, зустрінуться, поговорять. Я не бачу поля для компромісу, і тим більше того, до чого, ймовірно, прагне Путін, – «обміняти» участь у війні в Сирії на визнання Заходом дій Росії в Україні».

Останнім часом у лояльних до Кремля російських ЗМІ тема Сирії відтіснила на задній план Україну, і йдеться не просто про Сирію, а про російську військову присутність в цій країні. Прокремлівський сайт «Политонлайн» повідомляє, з посиланням на якесь високопоставлене джерело в Генштабі, що російські війська «вже успішно вступали у вогневий контакт із силами терористів, коли ті намагалися атакувати». А видання «Сегодня», з посиланням на якесь інформаційне агентство «Свіжий вітер» стверджує: «Морська піхота Росії вступила в бойове зіткнення з бойовиками «Ісламської держави» неподалік від сирійського міста Латакія, коли представники «Ісламської держави» у ніч на неділю намагалися здійснити атаку на авіабазу».

Достовірність цих повідомлень оцінити важко, особливо на тлі розслідування «Газети.ру», що стосується спроб відправити до Сирії російських контрактників і їх спротиву цьому.

Політична карикатура Олексія Кустовського. До очікуваного виступу президента Росії Володимира Путіна на сесії Генеральної асамблеї ООН
Політична карикатура Олексія Кустовського. До очікуваного виступу президента Росії Володимира Путіна на сесії Генеральної асамблеї ООН

Юрій Федоров пов’язує повідомлення про боротьбу Росії з «Ісламською державою» з майбутнім виступом Путіна в ООН, який може спробувати під приводом спільної боротьби з угрупованням «Ісламська держава» розірвати міжнародну ізоляцію Росії.

Одне з головних завдань Путіна, домогтися зустрічі з Обамою, щоб продемонструвати насамперед російській громадській думці, що зовнішньополітична ізоляція, в яку Кремль потрапив в останній рік, поступово долається

– Справді, і в західних ЗМІ з’являються численні повідомлення про те, що Росія збільшує свою військову присутність у Сирії. Щоправда, більш-менш надійних повідомлень про те, що російські війська вже вступили в бій з опозиційними Асаду (президенту Сирії Башару Асаду – ред.) силами, я, чесно кажучи, не зустрічав. Тим більше, якщо повертатися до повідомлень, що російські війська вступили в бойові зіткнення з «Ісламською державою», – це взагалі нісенітниця! Тому що «Ісламської держави» немає ні поблизу Дамаска, ні поблизу Латакії. Там інші угруповання, опозиційні Асаду, діють. Тому я думаю, що це, швидше, спроба прозондувати західне політичне співтовариство, як воно буде реагувати на майбутній виступ Путіна на Генеральній асамблеї ООН, де, як більшість експертів вважає, основним ударним моментом буде пропозиція про створення широкої міжнародної коаліції для боротьби з «Ісламською державою». Як, власне, Захід буде реагувати на всі ці пропозиції. І перш за все, звичайно, як реагуватиме Білий дім, президент Обама. Тому що одне з головних завдань Путіна, яке він, як я розумію, ставив перед собою, плануючи поїздку до Нью-Йорка, це домогтися зустрічі з президентом Обамою, щоб продемонструвати насамперед російській громадській думці, що зовнішньополітична ізоляція, в яку Кремль потрапив в останній рік, поступово долається, з Путіним знову провідні політики Заходу готові обговорювати серйозні проблеми.

– Усередині Росії це виглядає досить дивно. З одного боку, є розслідування, як російських військовослужбовців-контрактників збираються відправляти до Сирії, контрактники ці не хочуть, і їх ніби примушують, але потім з боротьбою вони домагаються того, що їх не відправляють. Тобто всередині Росії це така прихована тема. З іншого боку, несподівано повідомляється на якихось сайтах, що ось російські війська вже переможно воюють з «Ісламською державою». Ви бачите якусь логіку для внутрішньоросійського використання?

Путінському режиму потрібно показати Заходу, що Росія готова серйозно брати участь у якихось військових операціях в Сирії

– Я думаю, що тут дві лінії. Перша лінія – це не дратувати населення інформацією про відправку, а я думаю, що вона справді відбувається, така відправка, посилення російської військової присутності в Сирії. Але дратувати населення не хочеться, тому що невідомо, як населення відреагує. Невипадково багато експертів говорять, що одна справа – це «захищати» «російське населення» на Донбасі чи в Криму, а інша справа – воювати на боці одних арабів проти інших. Тут пригадується, звісно, трагічний досвід Афганістану та інші справи, які, я думаю, путінському режиму зараз згадувати не хочеться. З іншого боку, потрібно показати Заходу, що Росія готова серйозно брати участь у цих якихось військових операціях в Сирії.

Плакат на мітингу опозиції у Москві. 20 вересня 2015 року
Плакат на мітингу опозиції у Москві. 20 вересня 2015 року

– Якщо розглядати все це як рішучий поворот Путіна у спробі відставити убік історію з Україною і спробувати розіграти абсолютно нову карту і з її допомогою подолати ізоляцію, яка веде до економічних труднощів в Росії і загрожує певним чином благополуччю режиму Володимира Путіна, якщо це сприймати як таку велику гру, шанси в ній у Путіна є? На Заході немає безумовної рішучості не вступати будь-який діалог із Росією без виконання тих умов, про які говорилося раніше, – піти з України, повернути Крим і так далі?

Для того, щоб бути реальною силою в боротьбі з «Ісламською державою», Росія повинна направити до Сирії принаймні якусь порівнювану кількість військ і досить серйозних озброєнь

– Питання має бути поставлене таким чином: ви – Росія, Кремль, російське керівництво – готові воювати з «Ісламською державою», тож, будь ласка, розкажіть, скільки і яких військ ви готові послати до Сирії, яке озброєння і в якій кількості ви готові туди направити. І це питання ключове. Збройні формування «Ісламської держави» налічують, за різними оцінками, кілька десятків тисяч осіб, можливо, десь навіть 100-150 тисяч. Так от, для того, щоб бути реальною силою в боротьбі з «Ісламською державою», Росія повинна направити до Сирії, принаймні, якусь порівнювану кількість військ і досить серйозних озброєнь. Тобто йдеться не про одну військово-повітряну базі, де будуть базуватися десяток-півтора, ну, максимум два десятки винищувачів, бомбардувальників або ударних вертольотів.

Російські винищувачі на військовому аеродромі в Латакії:

25-30 тисяч осіб потрібно туди направити до Сирії. Для Росії це абсолютно непідйомна задача!

​Для того щоб представляти реальну силу в цій війні, Росія повинна спрямувати туди 5-6 бригад як мінімум і близько 100 літаків. У Росії, зазначу, немає авіаносців, тому що американці чи англійці можуть підігнати авіаносці до сирійських берегів і звідти бомбити, а у Росії авіаносців немає. Значить, потрібно там базувати літаки на землі. 25-30 тисяч осіб потрібно туди направити до Сирії. Для Росії це абсолютно непідйомна задача! Це означає, що якщо не всі, то, напевно, відсотків 70 готових до бою з’єднань повного складу, які є в російських сухопутних військах, потрібно відправити до Сирії. Ніхто на це не піде.

Путін, швидше, продає повітря, тобто він намагається залучити Захід у якісь переговори, розмови, обговорення, які йому вигідні
Реально за оцією путінською пропозицією нічого немає. Нічого з цієї затії не вдасться у Кремля

Якщо подивитися на ситуацію в Сирії з цієї точки зору, практичної військової, то виявиться, що Путін, швидше, продає повітря, тобто він намагається залучити Захід у якісь переговори, розмови, обговорення, які йому вигідні. Когось він до Сирії, звичайно, відішле, якісь там порівняно невеликі за складом частини, якусь-небудь бригаду морської піхоти, близько тисячі осіб, але ця бригада абсолютно жодного значення не має, це просто, як іноді кажуть, демонстрація прапора. Я думаю, що Захід, зрештою, поговоривши з російськими партнерами, може зробити висновок, що реально за оцією путінською пропозицією нічого немає. Тобто Путін може говорити про широку міжнародну коаліцію, про російську участь, але про широку міжнародну коаліцію говорять всі, це не оригінально, а російська участь реальна може бути мінімальною. Тому в кінцевому підсумку, я думаю, нічого з цієї затії не вдасться у Кремля.

Повний текст матеріалуна сайті Російської служби Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG