Доступність посилання

ТОП новини

Завод Фірташа може не пережити блокаду Криму


Активісти «кримського майдану» заблокували залізницю, що веде з Херсонської області на завод «Кримський Титан», 28 вересня 2015 року
Активісти «кримського майдану» заблокували залізницю, що веде з Херсонської області на завод «Кримський Титан», 28 вересня 2015 року

Якщо залізницю не розблокують, то «Кримський титан» – містоутворюючий завод Армянська – буде змушений припинити свою роботу

Київ – Учасники акції «Громадянська блокада Криму» перекрили залізничну колію, що веде на завод українського бізнесмена Дмитра Фірташа «Кримський титан». Раніше цією лінією на підприємство завозилася сировина з гірничо-збагачувальних комбінатів, розташованих на материковій Україні. За оцінками експертів, якщо залізниця не буде розблокована, то «Кримський титан» – містоутворюючий завод Армянська буде змушений припинити свою роботу.

Під'їзний шлях, який веде з материкової України на завод «Кримський титан», був заблокований 29 вересня. Учасники «громадянської блокади» Криму – активісти київського «Автомайдану», «Самооборони Одеси» та учасники добровольчих батальйонів встановили на залізничній лінії бетонні блоки і протитанковий їжак.

Ініціатор блокади, один з лідерів кримськотатарського національного руху і бізнесмен Ленур Іслямов пояснив дії учасників акції тим, що Україна, на їхню думку, не може мати торговельних відносин із Кримом, територія якого окупована Росією.

Ленур Іслямов
Ленур Іслямов

«Ми ухвалили рішення, якщо цей завод розташований на окупованій території, то ми на нього не маємо права постачати робочу силу, а тим більше купувати продукцію, що він виробляє. Крім того, ми не повинні туди поставляти світло», – наголосив Іслямов.

За його словами, поряд із «Кримським титаном» розташовані казарми російських військових і артилерійські установки залпового вогню. Іслямов розцінює це як додаткову підставу для блокування підприємства.

Він також повідомив, що після того, як сировинний шлях до «Титану» був перекритий, йому на телефон почали надходити погрози від невідомих людей, які називалися «помічниками Дмитра Фірташа».

«Був дзвінок про те, що, мовляв, неприємності собі наживаю. Що в Києві у нас повно владних людей, які можуть вам перешкодити. Загрози такі. Я кажу, що, ви мене вб'єте, фізична буде розправа? Там кажуть, може і до цього дійти», – повідомив Іслямов.

Активісти «кримського майдану» заблокували залізницю, що веде з Херсонської області на завод «Кримський Титан»
Активісти «кримського майдану» заблокували залізницю, що веде з Херсонської області на завод «Кримський Титан»

У компанії Groop DF, яка володіє заводом, відмовилися коментувати інформацію про погрози учасникам блокади.

«Ми не коментуємо чутки, вигадки і фантазії», – зазначив представник компанії Олег Арестархов.

Запаси сировини на один місяць

У компанії Фірташа також відмовляються коментувати будь-яку інформацію, пов'язану з кримськими активами Groop DF.

«Все, що стосується «Кримського титану», ми не коментуємо зараз. Тому що ця тема перетворилася на політичну», – повідомили кореспонденту «Крим.Реалії»в прес-службі компанії.

Завод «Кримський титан» розпочав роботу ще в 1971 році, а на початку 2000-х перейшов під контроль компанії Groop DF Дмитра Фірташа. Головним напрямком підприємства є виробництво діоксиду титану – речовини, яка застосовується в лакофарбовій, гумотехнічній промисловості, при виробництві пластмас і в багатьох інших галузях. Також на підприємстві випускається червоний залізоокисний пігмент, мінеральні добрива, сірчана кислота, алюмінію сульфат, рідке натрієве скло, залізний і мідний купорос, сода і літій.

Відкриття нового комплексу з виробництва сірчаної кислоти, «Кримський титан», 27 квітня 2012 року
Відкриття нового комплексу з виробництва сірчаної кислоти, «Кримський титан», 27 квітня 2012 року

«Кримський титан» – один з найбільших виробників і експортерів діоксиду титану в Східній Європі. Його продукція реалізується в більш ніж 60 країнах світу, серед яких лідирують Китай, Південна Корея, Тайвань, Сінгапур, Італія і Туреччина.

У 2014 році, після того, як Крим перейшов під контроль Росії, Фірташу довелося змінити структуру управління заводом. У жовтні Groop DF передала ПрАТ «Кримський титан» російській доньці ТОВ «Титанові інвестиції».

А в 2015 році ПрАТ «Кримський титан» було перейменовано в «Юкрейніан кемікал Продактс». Прес-служба компанії пояснила причини ребрендингу тим, що слово «кримський» у назві вводило в оману багатьох партнерів.

Згідно з Єдиним державним реєстром України, «Юкрейніан кемікал Продактс», крім заводу в Армянську, розпоряджається ще двома підрозділами: Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат і Вільногірський гірничо-металургійний комбінат. Саме з цих двох комбінатів на кримський завод надходила сировина залізничною лінією, яку перекрили учасники блокади. За інформацією «Укрзалізниці», вона завозилася до Криму локомотивами, що є у власності «Кримського титану».

З Іршанського гірничо-збагачувального комбінату на завод завозилася ільментова руда – основна сировина, що використовується для виробництва діоксиду титану. Російська влада Криму говорить, що в умовах блокади «Кримський титан» зможе пропрацювати один місяць.

Поки запаси сировини там є на місячний термін
Сергій Аксьонов

«Поки запаси сировини там є на місячний термін. Зараз йде обговорення питання і ми знайдемо варіанти», – процитувало російського «голову Криму»​ Сергія Аксьонова агентство «КримМедіа».

За словами Аксьонова, кримська влада надасть «Титану» допомогу в укладанні контрактів з постачальниками сировини. З ким саме можуть бути укладені договори, російський голова Криму не уточнив.

А українське міністерство економічного розвитку і торгівлі поки не виклало своєї позиції з приводу критичної ситуації на «Кримському титані». Кореспондент «Крим.Реалії»​ звернувся до прес-служби відомства, однак там відмовилися від коментарів на цю тему.

Запасних варіантів немає

Радник міністра аграрної промисловості України Олександр Лієв, який раніше керував хімічними підприємствами на півночі Криму, зазначив, що без залізничного сполучення з материковою Україною ні «Кримський титан», ні «Кримський содовий завод» (також входить в Group DF) працювати не зможуть.

Олександр Лієв
Олександр Лієв

«Це ж стосується реалізації продукції, тому що основна маса продукції і «Титану», і «Содового заводу» – це експортні групи. Вона йшла на експорт не до Росії, а через треті країни. Сьогодні цей експорт фактично не можливий», – вважає Лієв.

На його думку, Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат, з якого надходила сировина на «Кримський титан», не можливо замінити іншими родовищами, оскільки в цьому випадку завод стане повністю не конкурентним.

«Кримський титан» – не найкращий за якістю. Методи його виробництва – застарілі. На відміну від поліцького титану (це один із найбільших заводів в Європі, який розташований у польському місті Поліце) кримський титан вигравав на ринку тільки за рахунок, того, що він дешевший на 300-400 доларів за тонну. Ось ці 300-400 доларів з'їсть логістика, якщо це буде не Вільногірський і не Ільшанський комбінати», – сказав Лієв.

Він також звернув увагу на те, що «Кримський титан» і «Кримський содовий завод» дають близько 10 тисяч робочих місць і є містоутворюючими для Армянська і Красноперекопська. Ще однією проблемою, за словами Лієва, є те, що виробництво двоокису титану є безперервним, і у разі зупинки відновити виробничі потужності буде надзвичайно складно і дорого.

Іншої думки дотримується колишній голова правління ПрАТ «Кримський титан» Євген Дмитрієв. За його словами, виробництво на заводі можна зупинити без шкоди, але для цього слід застосувати технологію консервації.

«Я коли прийшов на завод, другий «Титан» (один із цехів заводу – ред.) був законсервований. Ми його розконсервували і запустили. Тому все залежить від того, як провести цей захід», – сказав Дмитрієв.

У той же час, він також дотримується думки про те, що сировина Іршанського гірничо-збагачувального комбінату для «Кримського титану» є безальтернативною. На думку екс-керівника підприємства, поки до цих родовищ буде перекритий доступ, виробничий процес на заводі буде припинений.

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»​

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG