Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборча Рівненщина: замість змагання програм – війна компроматів


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

Серед одинадцяти претендентів на крісло міського голови Рівного опинився й радикал Олег Ляшко, донедавна Олег Бернацький

Рівне – Традиційний спалах благодійності, «чорний піар» та подекуди застосування адмінресурсу характеризують перебіг передвиборчої кампанії на Рівненщині. Найзапеклішою виглядає боротьба кандидатів за посаду міського голови Рівного.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Упродовж останнього місяця на поштову скриньку журналіста надходять волання селян з різних куточків Рівненщини. Здебільшого про «самоуправство» сільських голів, які роздавали землю чужинцям, брали хабарі, «кришували» незаконний видобуток бурштину тощо. Журналістів закликають розібратися і «вивести на чисту воду» корупціонерів.

«Чорний піар» на наметах у центрі Рівного
«Чорний піар» на наметах у центрі Рівного

«Загострюються питання місцевого характеру, які стосуються ремонту доріг, які стосуються, відповідно, нечесних різних рішень, які відбувалися впродовж попереднього часу за участю окремих посадових осіб. Однак, як зазвичай, коли проходить виборчий процес, обираються нові посадові особи й органи місцевого самоврядування, активність громадян падає», –констатує голова правління Рівненської обласної громадської організації Комітету виборців України Олексій Горецький.

Епіцентр «чорного піару» – в центрі Рівного

На майдані Незалежності у Рівному можна сфотографуватися з Міхеїлом Саакашвілі – макетом, виставленим на повен зріст поряд з наметом, де збирають підписи за відставку чинного прем’єра, а заодно й розвінчують голову обласної ради Михайла Кирилова та найближчого конкурента чинного міського голови Дмитра Якимця.

Поряд іще один намет, із переробленим логотипом партії «Громадський контроль» на фоні репортажного фото нищення лісу нелегальними копачами бурштину із написами «Бурштинове рабство», «Нищить Природу» тощо. Працівники міліції звернули увагу на цю конструкцію, один із кандидатів давав пояснення, однак намет із «чорним піаром» залишився на старому місці.

Передвиборчий негатив повкидали рівнянам і в поштові скриньки. Головний «герой» цих листівок – чинний міський голова.

«Коли починаю переглядати цю пресу, – бруд один на одного. Це все відбиває від людей. А потрібні досягнення цієї людини, щоб я бачила, одним реченням, переконливо, що вона хоче зробити», – обурюється рівнянка Галина Споденюк.

Активіст неурядової організації «Фонд регіональних ініціатив» Олексій Сидорець через Facebook звернувся до всіх кандидатів у депутати та кандидатів на посаду міського голови з проханням надати свої передвиборчі програми. У відповідь отримав лише узагальнену програму депутатів від «Опозиційного блоку», де немає жодного слова про те, як поліпшити життя у місті.

Обласний центр пістрявіє агітаційними банерами і плакатами без необхідних маркувань. Координатор спостерігачів «Опори» Анатолій Бондарчук пояснює: у цьому проглядається бажання політичних партій і кандидатів показати, що вони витратили невеликі гроші: «Насправді ж кошти були витрачені значно більші».

Не викликає запитань і те, чому після прем’єри вистави у Рівненському обласному музично-драматичному театрі на одному з рівненських сайтів з’явилися фото відвідин театру сім’єю одного з претендентів на крісло мера – бізнесмена Олега Червонюка, а оцінювачем прем’єри стала дружина кандидата.

Благодійне дежавю і церковна агітація

Окремі кандидати проводять агітацію не словом, а ділом. Один із них урочисто відкрив зупинку для маршрутних таксі у Рівному, на вулиці Струтинської, яку відразу освятив священик.

Освячення зупинки в Рівному, спорудження якої спонсорував кандидат на посаду міського голови (Фото: «Опора»)
Освячення зупинки в Рівному, спорудження якої спонсорував кандидат на посаду міського голови (Фото: «Опора»)

Інший кандидат посприяв у будівництві дитячого майданчика на подвір’ї Гощанської школи, де одразу ж постав агітаційний банер партії «Солідарність».

За останній місяць тіснішими стали зв’язки кандидатів з місцевими релігійними громадами. Днями міський голова Рівного Володимир Хомко молився за мир в одній із найбільших протестантських громад разом з депутатом-кандидатом Анатолієм Чугуєвцем. А тим часом священик церкви Івана Богослова в селі Новомалин Острозького району під час недавнього престольного свята привселюдно дякував керівнику Держлісгоспу, який балотується до обласної ради на території села, і подарував кандидатові ікону.


«Пам’ятайте, що новомалинці знають і люблять вас, коли важко – приходять і щось просять, а ви їм ніколи не відмовляйте», – сказав, зокрема, служитель Української православної церкви. А благословляючи кандидата, додав: «Ось, такий у нас директор Лісгоспзагу, який багато допоміг цій церкві і так само іншим храмам».

Три роки тому під час виборів до Верховної Ради архієпископ Рівненський і Острозький Української православної церкви Варфоломій так само дякував тодішньому кандидату й посадовцю Анатолію Юхименку за пожертви на церкву і зазначав: «Саме такі люди, як ви, і піклуються про нашу державу і нашу церкву». Цього року прізвище Анатолія Юхименка, як і колишнього голови Рівненської ОДА Василя Берташа, фігурує в списку «Опозиційного блоку» Рівненщини.

Місцеві ігри в двійників

До розборок виборчих конфліктів кандидати-конкуренти активно долучають суди. За інформацією, яка надійшла з міста Корця, у вівторок тут зняли з виборчих перегонів чинного міського голову, причому саме тут продовжує боротися за посаду міського керівника її абсолютна тезка Людмила Дмитрук.

А серед одинадцяти претендентів на крісло міського голови Рівного опинився й радикал Олег Ляшко, донедавна Олег Бернацький.

«Він очолював Радивилівську районну держадміністрацію за часів президентства Януковича, потім він був звільнений. І мені мотиви не зрозумілі, чому він це робить і в чиїх інтересах», – розповідає представник «Опори» Анатолій Бондарчук.

Тим часом близько восьми сільських громад Рівненщини не спромоглися висунути більше одного кандидата на посаду голови. Вибори в цих громадах можуть не відбутися через низьку активність та негативну оцінку кандидатів виборцями.​

  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG