Доступність посилання

ТОП новини

Речниця МЗС: дії Росії – агресія проти України, всього українського


Співробітниця Бібліотеки української літератури стоїть біля книжкових полиць. Москва, 29 жовтня 2015 року
Співробітниця Бібліотеки української літератури стоїть біля книжкових полиць. Москва, 29 жовтня 2015 року

«Та ситуація, яка зараз склалася в Росії, ті грубі і невмотивовані дії російської влади підтверджують агресивну політику Росії проти України»а

У справі довкола Бібліотеки української літератури в Москві ще зарано ставити крапку – 30 жовтня кількох співробітників бібліотеки викликають на допит. Чи робитиме Україна кроки у відповідь на таку ситуацію? З таким запитанням Радіо Свобода звернулося до речниці українського Міністерства закордонних справ Мар’яни Беци.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:13 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

– Перш за все хотіла би наголосити, що МЗС України заявляє рішучий протест у зв’язку з проведенням 28 жовтня 2015 року російською владою обшуків у приміщенні бібліотеки української літератури в Москві, яка є єдиним спеціалізованим закладом (в Росії), покликаним сприяти забезпеченню національних культурних, мовних, інформаційних потреб української громади.

Мар’яна Беца
Мар’яна Беца

Ми розцінюємо ці обшуки, а також затримання директора Наталії Шаріної, переслідування працівників української громади як продовження цілеспрямованої антиукраїнської політики Кремля. Ми категорично засуджуємо триваючу практику порушення прав людини в Росії та утиски національно-культурних справ українців у Росії.

У зв’язку з цим МЗС використає всі наявні дипломатичні важелі на двосторонньому та багатосторонньому рівнях – насамперед в рамках міжнародних організацій, таких як ООН, ОБСЄ, Рада Європи, ЮНЕСКО – з метою належної оцінки дій Російської Федерації.

Українська делегація порушила це питання в рамках засідання ОБСЄ на рівні послів, де присутні 57 держав-учасниць, закликавши Росію негайно припинити утиски українських громадян

Українська делегація в ОБСЄ порушила це питання в рамках засідання ОБСЄ на рівні послів, де присутні 57 держав-учасниць, закликавши Росію негайно припинити утиски українських громадян, наголосивши, що такі обшуки є черговим свідченням, черговим проявом російської агресії проти України.

Ми вимагаємо від російської сторони невідкладно припинити антиукраїнську політику, зняти всі перешкоди щодо функціонування Бібліотеки української літератури в Москві, а також відмовитися від практики переслідування громадян України та етнічних українців у Росії.

– Це заяви, а як це може бути на ділі? Які кроки можуть бути вжиті конкретні?

Закликаємо наших міжнародних партнерів підтримати нас в цьому і закликати Росію негайно припинити агресивні наміри проти нашої держави

– Насамперед дуже важливо здійснювати в політичній площині всі необхідні кроки, тобто чинити політичний тиск на Російську Федерацію. Ми працюємо разом з нашими партнерами. Та ситуація, яка зараз склалася в Росії – це є продовження російської агресії проти України, проти всього українського і, фактично, ті грубі і невмотивовані дії російської влади підтверджують агресивну політику Росії проти України. Тому ми також закликаємо наших міжнародних партнерів, які вже солідарні з нами, підтримати нас в цьому і закликати Росію негайно припинити агресивні наміри проти нашої держави.

– Російська правозахисниця Зоя Светова в інтерв’ю Радіо Свобода висловила думку про те, що українська держава недостатньо піклується політичними в’язнями, яких у Росії є 10 чи 11. Чи на Вашу думку, це відповідає дійсності? Чи достатньо уваги приділяє держава українцям, які під слідством чи у в’язницях перебувають у Росії?

– Наразі дійсно є у нас інформація офіційна, що в Росії є 10 політичних в’язнів – громадян України, яких незаконно там утримують. Разом з тим, ми не виключаємо, що ця цифра є набагато більшою, враховуючи ту кількість злочинів, які здійснюються окупаційною владою на території окупованого Криму – це і викрадення, і вбивства, зникнення людей, те ж саме стосується і тимчасово окупованих територій Донбасу. Тому я думаю, що ця цифра є більшою. Разом з тим, офіційно ми маємо інформацію про 10 політичних в’язнів.

У Москві затримали директора української бібліотеки (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00


Зі свого боку, ми вживаємо всіх заходів на щоденній основі, я можу сказати, що це особиста справа кожного дипломата, який працює, і ми порушуємо ці питання перш за все як на найвищому міжнародному рівні, найвищому політичному рівні, тобто у політичній площині.

По-друге, в рамках міжнародних організацій, в тому числі і в правозахисних органах постійно українською стороною порушуються питання звільнення незаконно утримуваних на території Росії громадян. І вже завдяки саме зусиллям МЗС України та підтримки наших партнерів, протягом останнього року ухвалено низку важливих рішень, зокрема, в рамках ОБСЄ і Ради Європи, Ради ООН з прав людини. Ось нещодавно було рішення в рамках Парламентської асамблеї НАТО. А також МЗС України вживає заходів у справі забезпечення присутності консульських посадових осіб України в судах під час відкритих засідань. Наші консули надають усе необхідне сприяння.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Крім того, ми надаємо сприяння адвокатам наших політв’язнів щодо забезпечення належного адвокатського захисту. Це стосується і сприяння в пошуку правників, які спеціалізуються на веденні такого роду справ, це стосується і забезпечення оплати послуг адвокатів. Ми проводимо низку гуманітарних, іміджевих заходів.

Тому я можу сказати, що ми здійснюємо максимально можливі заходи, які сприятимуть якнайшвидшому поверненню наших громадян на Батьківщину.


На цю ж тему:

29.10.2015
Що шукає Кремль в українській бібліотеці у Москві?

Директора бібліотеки Наталію Шаріну звинувачують у «розпалюванні національної ненависті і ворожнечі, приниженні людської гідності» далі
29.10.2015
Режим Путіна посилив боротьбу з українцями в Росії

Затримано директора Бібліотеки української літератури в Москві Наталію Шаріну. Її звинувачують у «розпалюванні національної ненависті і ворожнечі» далі
28.10.2015
Обшуки в українській бібліотеці в Москві: журнал «Барвінок» як екстремістська література

«Вилучено з читальної зали дитячий журнал «Барвінок» – начебто там знайшли зображення прапора «Правого сектору». І книжки Дмитра Павличка – 7 видань» далі
28.10.2015
Обшуки в українській бібліотеці у Москві є проявом російського шовінізму – МЗС

далі
28.10.2015
У Росії українців зобов’язали з’явитися у міграційну службу

Упродовж листопада вони мусять звернутися у службу для визначення правового статусу далі
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG