Доступність посилання

ТОП новини

Саакашвілі пояснює, чи має премʼєрські амбіції (світова преса)


У Грузію її колишній президент повертатися поки не планує

Міхеїл Саакашвілі прагне бути «взірцем реформ» в Україні і поки не планує політичне повернення у Грузію. Про це голова Одещини сказав в інтервʼю виданню Politico. Агентство Associated Press тим часом пише про життя в Донецьку і каже, що місто все активніше стирає риси свого українського минулого, набуваючи ознак минулого радянського. А світові ЗМІ активно цитують заяву офіційних український представників, які погрожують повернути відведені раніше озброєння від лінії зіткнення на Донбасі в разі, якщо бойовики-сепаратисти будуть продовжувати обстріли українських позицій, що мало місце цього тижня.

Агентство Reuters пише про погрози Києва зупинити відведення озброєнь від лінії розмежування на сході України в разі, якщо не припиняться обстріли українських позицій сепаратистами.

Режим припинення вогню назагал працює від вересня місяця, але обидві сторони звинувачують одна одну в його порушенні, йдеться у повідомленні.

Агентство цитує секретаря РНБО України Олександра Турчинова, який заявив про дев’ять випадків порушення режиму припинення вогню бойовиками лише за останню добу. «Але на відміну від попередніх провокацій, нині вогонь вівся інтенсивно і прицільно, внаслідок чого п’ятеро вояків отримали поранення», – заявив Турчинов.

«У випадку подальших провокаційних дій… (українські) озброєння будуть негайно повернені на місця попереднього розташування», – додав секретар РНБО.

Агентство зауважує, що обидві сторони минулого місяця погодили розширити процес відведення озброєнь від лінії зіткнення, що заколотники тоді називали «закінчення війни» з українським силами.

Лідер сепаратистів Олександр Захарченко, пише агентство, зі свого боку звинуватив українські війська в порушенні перемир’я, яке, за його словами, «існує лише на папері». «Майже щодня здійснюються провокації з боку українських сил», – заявив Захарченко місцевому донецького новинному агентству, пише Reuters.

Агентство Associated Press пише про ситуацію в Донецьку на тлі припинення бойових дій і зауважує, що місто, яке заколотники вважають своїм центром, швидко сповзає в минуле. Під минулим маються на увазі порожні вулиці та дефіцити. «Величезні портрети Йосипа Сталіна, які розвішені містом, лише посилюють відчуття провалу», – пише автор статті.

Лише три роки тому Донецьк пишався своїм лиском, яким вихвалявся перед вболівальниками під час Чемпіонату Європи з футболу. Місто отримало новий міжнародний аеропорт, шикарні магазини та дорогі ресторани.

«Нині аеропорт являє собою гротескні руїни, зруйнований у результаті найдовших та жахливих боїв. Магазини та ресторани переважно зачинені, а навіть якби хтось і хотів розважитись, у місті немає працюючих банкоматів, щоб отримати готівку», – пише агентство.

«Це якийсь сон жахів, життя перевернулося догори дригом за пару років», – цитує агентство жителя Донецька Сергія Дебенка.

«Людини в Донецьку живуть у підвішеному стані. Фактично вони не є нині частиною України, але Москва відмовила проханням заколотників аби включити їх до складу Росії», – пише автор статті.

Україна відповіла сепаратистам економічною блокадою територій під їхнім контролем, пенсії та соціальні виплати були припинені, а бізнесові контакти заморожені. Орім цього, існують і сильні обмеження на перетин лінії розмежування жителями окупованих територій, хоча багато хто з них хотів би переїхати до контрольованих урядом України територій у пошуках кращого життя, пише агентство.

Часом вишиковують довжелезні черги і люди змушені чекати по дві доби, але вони все одно хочуть їхати, бо продукти харчування на контрольованій Україною території втричі дешевші, ніж у Донецьку.

Агентство цитує київського експерта Володимира Фесенка, який каже, що Москва хоче, щоб окупований Донбас «де-юре був Україною, а де-факто – Росією: заморожений конфлікт».

«По духу це вже Росія. Мало що залишилося з українського минулого в Донецьку, окрім хіба що крамниці Львівської майстерні шоколаду. Та й то вона не продає один із найходовіших своїх продуктів – сатиричну шоколадну фігурку Путіна», – пише Associated Press із Донецька.

«Найпопулярніший політик України» – це заголовок статті про главу Одеської облдержадміністрації Михеїла Саакашвілі, що її публікує брюссельське видання Politico. Підзаголовок статі досить промовистий: «Михеїл Саакашвілі хоче бути взірцем реформ – і, можливо, наступним прем’єр-міністром».

Саакашвілі, пише видання, каже, що був би готовий стати прем’єром України, щоби зробити її перешкодою на шляху експансіонізму Кремля в Європі. «Я б хотів взяти участь у великих змінах та реформах, в будь-якій ролі я можу це зробити – я можу це зробити», – сказав Саакашвілі, відповідаючи на запитання про прем’єрство.

«Якщо Україна не стримає Росію, я думаю, що Росія зможе легко стерти Грузію та балтійські держави з карти. Сильна Україна є найбільшим стримувачем Росії», – каже колишній президент Грузії.

Politico вказує, що Саакашвілі, згідно з соціологічними опитуваннями, є найпопулярнішим політиком України, а електронна петиція за його призначення прем’єр-міністром набрала понад 30 тисяч голосів.

«Працюючи традиційно допізна на найвищому поверсі будинку обласної адміністрації, коли вже всі працівники його залишили, він підкреслює, що посада очільника уряду не є тим, чого він прагне, і що він не приєднається до будь-якої політичної партії допоки ті тримають тісні зв’язки з підприємцями-мільярдерами», – пише видання.

«Це не та посада, про яку я мрію. Я відмовився бути в партійному списку, бо не хочу мати нічого спільного з олігархами. Я хочу бути взірцем реформ», – каже Саакашвілі в інтерв’ю.

Він розкритикував прем’єра Арсенія Яценюка за його рішення не брати участь в місцевих виборах. «Це не нормально для партії прем’єр-міністра не брати участь в місцевих виборах: якщо ви не хочете перевірити свою популярність, не думаю, що ви маєте мандат на проведення реформ», – каже Саакашвілі.

«Ми маємо перезавантажити уряд, ми маємо покласти край тіньовому урядові… тіньовим постатям, які керують державними нафтовими та газовими компаніями», – додає глава Одеської облдержадміністрації.

Politico пише, що олігархи зневажають Саакашвілі, який хоче зруйнувати статус-кво, а контрольовані ними ЗМІ рідко коли дають йому можливість висловитись. Але Саакашвілі та його команда активно використовують YouTubе та соціальні мережі.

Своїми реформами в Україні Саакашвілі набирає популярності і в Грузії, де його опозиційна партія випередила за опитуванням правлячу партію – парламентські вибори там мають відбутися наступного року. Але Саакашвілі каже, що не хоче повертатися до грузинської політики. «Я глибоко залучений в Україні і не думаю, що маю стрибати на корабель і плисти назад в Грузію, – каже Саакашвілі.

«Грузія – це мій план на пенсію», – додає він, сміючись.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG