Доступність посилання

ТОП новини

Як Британія евакуює своїх громадян з Єгипту


Літак британської авіакомпанії Easyjet на злітній смузі у Шарм-ель-Шейху, 6 листопада 2015 року
Літак британської авіакомпанії Easyjet на злітній смузі у Шарм-ель-Шейху, 6 листопада 2015 року

«Ми б ніколи не дозволили виліт літаків назад до Сполученого Королівтва без запровадження додаткових посилених заходів безпеки»

Лондон – Керівництво Великої Британії одне із перших вирішило евакуювати британських громадян із єгипетського курорту Шарм-ель-Шейх після того, як сталася катастрофа літака А321 російської авіакомнаії «Когалимавіа» над Синаєм 31 жовтня. Фахівці з питань безпеки висловлюють припущення, що російський літак міг стати жертвою терористичного нападу. Відтак Британія скасувала всі польоти своїх пасажирських літаків у цьому напрямку, внаслідок чого тисячі британських туристів не змогли вилетіти додому.

Велика Британія відразу після того, як почали висловлювати версії щодо бомби, яка вибухнула на борту російського пасажирського літака, що прямував з Шарм-ель-Шейха до Санкт-Петербурга, оголосила про припинення будь-яких пасажирських польотів до цього єгипетського курорту. Британська авіакомпанія British Airwaysа, а також популярні чартерні авіакомпанії Thomson, Thomas Cook та Monarch одразу ж оголосили про повне припинення польотів до Шарм-аль-Шейха. Бюджетна авіакомпанія Easyjet також послідувала прикладу своїх колег.

В цей момент на цьому єгипетському курорті на Червоному морі перебувало близько 20 тисяч британців. Зрозуміло, що все це викликало певні панічні настрої, і британці навіть ставили риторичне запитання: чи влада у Лондоні взагалі дбає про них?

І от, прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон скликав надзвичайну нараду, після якої він оголосив про своє рішення щодо кроків, які мають максимально убезпечити тих британців, які залишились у Шарм-ель-Шейху.

«Ті рішення, які я ухвалюю, стосуються першочергової вимоги безпеки для британських громадян. Саме тому, попередньо, ми й скасували всі польоти з та до Шарм-ель-Шейха. Тому, власне, нам потрібен певний час, щоб вивезти звідти всіх британців. Але першочерговим в цьому питанні є збільшення кількості серйозних заходів безпеки у цьому аеропорту, щоб ми безпечно могли відправити людей літаками додому. Це наш пріоритет, і це те, над чим ми працюватимемо разом з єгиптянами», – заявив прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон.

Британський прем’єр також наголосив на правильності рішення скасування всіх польотів, керуючись даними розвідки з турботою про безпеку британців, які перебувають у Шарм-ель-Шейху.

«Ми, звісно, не можемо бути абсолютно впепненими, що російський літак мав на борту бомбу, проте з того, що до мене доходить, це виглядає ймовірним сценарієм. Отож, я дію, покладаючись на дані розвідки, а також довіряючи порадам фахівців. Відтак це було правильне рішення скасувати на час всі польоти до тієї частини світу доти, доки ми не зможемо безпечно привезти наших громадян додому», – заявив прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон.

За словами британського керівництва, основна проблема з евакуацією британців з єгипетського курорту полягає у недостатніх заходах безпеки в аеропорту Шарм Ель-Шейха і незадовільному догляді багажу, який здають пасажири. Тому в цьому напрямку Лондон вирішив працювати разом з єгиптянами, водночас, взявши під свій контроль саму систему огляду перед польотом. Саме про це повідомив міністр закордонних справ Великої Британії Філіп Гаммонд.

«Ми працюємо разом з египтянами і авіалініями, аби запровадити негайні заходи безпеки, які дозволили б нам чітко бачити, що саме вантажиться на літаки в аеропорту Шарм-ель-Шейха, перевіряти ці літаки, аби ми були цілком впевнені, що вони можуть безпечно летіти назад до Сполученого Королівства. І ці заходи безпеки залишатимуться у дії весь той час, на скільки це буде потрібно, аби повернути британських туристів додому. Другими кроком цього плану буде детальний розгляд разом з єгипетською стороною тих заходів безпеки, які існують в аеропорту Шарм-ель-Шейха, щоб якнайшвидше відновити роботу аеропорту. Це – те, чого хочемо ми. Це – те, чого хочуть єгиптяни», – заявив міністр закордонних справ Великої Британії Філіп Гаммонд.

Міністр транспорту Великої Британії Патрік Маклофлін, який тримав під особистим контролем справу про вивезення тисяч британців з Шарм-ель-Шейха, у свою чергу, окреслив все те, що робить британський уряд у напрямку безпечного повернення британців додому.

«Люди мусять тримати контакт зі своїми туристичними компаніями. Ми також розмістили британських дорадників у самому Шарм-ель-Шейху, які мають допомагати британським громадянам, які опинилися у цій ситуації. Ми також маємо там наших фахівців з безпеки авіаперевезень, які забезпечують безпечне переправлення людей додому. Британські авіакомпанії також працюють з нами у тісному контакті у цій справі. Проте жоден британський літак з людьми не підніметься у повітря, доки це не буде цілковито безпечно», – зазначив Патрік Маклофлін.

В аеропорту Шарм-ель-Шейха, тим часом, також ніс своє чергування посол Британії в Єгипті Джон Кассон, який особисто перевіряв посилені заходи безпеки, які б дозволили безпечне відправлення тисяч британців додому.

«Ми б ніколи не дозволили виліт літаків назад до Сполученого Королівтва без запровадження додаткових посилених заходів безпеки у цьому аеропорту. Все це має забезпечити повну безпеку повернення людей додому», – заявив Джон Кассон.

Власне, у п’ятницю, 6 листопада, перша група британців залишила Шарм-ель-Шейх літаком бюджетної авіакомпанії Easyjet, прямуючи до лондонського аеропорту Ґатвік. Інший літак цієї авіакомпанії вирушає у напрямку летовища Лутон, що на північ від Лондона. 6 листопада також відбуло 5 літаків чартерної авіакомпанії Monarch до низки британських аеропортів, а також один літак авіакомпанії British Airways до лондонського аеропорту Ґатвік. Проте, за підрахунками, повна евакуація британців із Синайського півострова буде тривати кілька днів.

Загалом ця ситуація не є чимось вийнятковим. Міністерство закордонних справ Великої Британії регулярно складає і переглядає списки країн, куди не радять їздити британцям з міркувань їхньої безпеки. Ознайомитись з тим поновленим списком можна у різному форматі і це не є проблемою. Влада Британії зазвичай досить дієво реагує на проблеми своїх співгромадян за кордоном. Варто, хоча б, згадати сумні події у Тунісі у червні цього року, коли після терористичного нападу на одному з курортів тієї північноафриканської країни, британський уряд чітко і швидко забезпечив евакуацію тисяч британців з Тунісу, ґарантувавши своїм громадянам безпечне повернення додому. Тоді так само все вирішувалось на найвищому рівні, а до Тунісу надсилалися британські фахівці з безпеки авіаперевезень разом зі співробітниками британської поліції і служб безпеки. Отож у Британії існує чітко налагоджена формула для подібних випадків.

На цю ж тему:

Тіла пасажирів російського літака Airbus A321 дістають з-під уламків (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG